Сергей Лавров заминава на официално посещение в Китай

Путин се радвал на много добри лични отношения със Си
7 апр 2024 21:05, Анисия Иванова
39
Сергей Лавров заминава на официално посещение в Китай
Снимка: БГНЕС/EPA

Руският външен министър Сергей Лавров ще посети ключовия дипломатически и икономически партньор на Москва Китай в понеделник и вторник, се казва в изявление на неговото министерство. „На 8 и 9 април министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров ще предприеме официално посещение в Китайската народна република, по време на което са планирани дискусии с (неговия китайски колега)... Ван И“, информира руското министерство на външните работи, цитирано от АФП.

"Очаква се задълбочен обмен на гледни точки по определен брой „горещи теми“, се казва в изявлението, имайки предвид „украинската криза и ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион“. Те ще "обсъдят широк кръг от въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, както и сътрудничеството на международната сцена", добавя се в изявлението.

В Пекин говорителката на китайското външно министерство Мао Нин потвърди "официалното" посещение по покана на Ван И. Отношенията между двете страни добиха интензивност след нападението на Русия срещу Украйна от февруари 2022 г.

Посещението на Лавров следва този път на сближаване, при който китайският лидер Си Дзинпин отиде в Москва през март миналата година и декларира „неограничено приятелство“ между Москва и Пекин, като същевременно осъди западната хегемония, припомня БНР.

Китайско-руска среща имаше отново през октомври в кулоарите на форума за „Пътя на коприната“ в Пекин, когато Си говори за „взаимно политическо доверие в постоянен растеж“ между Русия и Китай на фона на пълно противопоставяне на САЩ.

След преизбирането си през март тази година Путин каза, че отношенията между двете страни са "фактор на стабилност", добавяйки, че се радва на "много добри лични отношения" със Си.

Китай гледа на себе си като на неутрална страна в конфликта в Украйна, но се превърна във водещ търговски партньор на Русия през последните две години и предпочита политическо споразумение за прекратяване на битките. Западните нации редовно призовават Пекин да играе по-голяма роля във възстановяването на мира в Украйна, като използва влиянието си върху Кремъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Русия
Как Дронов се превърна от селско момче в Шаман - любимият певец на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 седмици
Прегръдка с врага.
28
0
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 3 седмици
Русия са суровинни донори и васали на Китай. Едно голямо НИЩО.
27
0
 
4
 
! Отговори
руски смешници преди 3 седмици
абе мъчат се да набедят Китай за съучастник в руските военни престъпления ама нещо не им се получава на Москва..ха.ха китайците си гледат интереса и затова са сила и руснаците ще им дишат прахът..ха.ха
26
0
 
3
 
! Отговори
ФашизЪмЪт преди 3 седмици
Терористите трябва да се унищожават. Самолета на ларвов следва да бъде свален. СТИГА ГИ ГАЛИХТЕ С ПЕРЦЕ ТИЯ ТЕРОРИСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25
0
 
4
 
! Отговори
Радост ли? преди 3 седмици
Инфантилите са винаги радостни и усмихнати - признак за старческа деменция.
24
2
 
3
 
! Отговори
А преди 3 седмици
До Бай Дрън Не ви ли се струва, че това, което пишете е друга тема? Западните държави, дали изобщо се стигнат до съд не се знае, а дали изобщо ще бъдат осъдени съвсем не е ясно.
23
7
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Те тия "цивилизованите държави, дето не искат Лавров", затова сега ще ходят на съд за робството. И тогава Украйна ще им се стори като касичка прасе це с жълти стотинки в него спрямо репарациите, които ще трябва да плащат на африканските държави.
22
0
 
5
 
! Отговори
Дааа преди 3 седмици
До Анонимен17 Си Дзипин си е направил сметка ,какво да прави! Китай няма да изостави пазарите си в Европа и Америка заради Путин! Сега се възползува от ситуацията и купува петрол на ниски цени от Русия. Освен това изкупуват и земите около езерото Байкал и строят туристически комплекси и селища от които ще има солидни печалби. Местните руснаци са недоволни, че китайците купуват на ниски цени, а за тях е забранено!
21
1
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 седмици
До Анонимен 18 За какво браво на Русия. За войната ли ? Много си заблуден.
20
0
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 седмици
Китайците не са глупави да рискуват икономиката и пазарите си заради л-уд-ия Путин.За това се държат със САЩ. Уж добрите отношения с Русия са само мимикрия. Те имат бъдещи планове за Русия. Чакат само да се разпадне РФ и ще гледаме кво става.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като цивилизованите държави не го искат ще ходи в Китай, Св.Корея, Еритрея, Иран. Това са новите-стари верни приятели.
18
1
 
1
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 3 седмици
За да построят макети в реални размери във вътрешността на страната си на президенската резиденция и части от столицата на Тайван,за да тренират китайските войски едва ли ще натискат Русия за мир.Официално повтарет единствено,че мир може да се постигне само с участието на Русия в разните дискусии,като предстоящата в Швейцария без учадстието на Русия,където ще слушат лекции с украинските виждания.Казват какво не подкрепят,но в Азия всички се изразяват така.
17
4
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 3 седмици
Лавров не разбра ли че Си Дзипин се бъзика с него и ги интересува единствено изгодата от евтините суровини. И китайците са приятели с Путин , колкото и Ердоган.Путин няма приятели.
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на Русия!
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колективният Запад редовно призовава Пекин да извърши предателство, но Си Дзинпин не го прави, защото знае, че след като смачка и разчлени Русия, Хегемонът, с помощта на своите съобщници, ще се нахвърли върху КНР.
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин в много добри отношения със Си, бъркат си по дупките, а Путин се е хванал за палците на крачетата.
13
10
 
14
 
! Отговори
Пак ще проси преди 3 седмици
Подаяния от васала
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мишока напуска пръв потъващия кораб
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С единия крак в гроба, станал просяк на стари години.
10
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тук ли е сбирщината паветножлътнициКИтай бил Със САЩ а не с Русия - сериозно ли? Съвсем не ви слушат главите хатлантици ,а този отдолу с ширпотребата алоъъ тия залъгалки вървяха преди 20 години