Две години по-късно: Раните на Буча все още са отворени

Жителите на града все пак се опитват да водят нормален начин на живот
8 апр 2024 19:40, Нели Христова
234
Две години по-късно: Раните на Буча все още са отворени
Снимка: БГНЕС

През март 2022 г. нахлуващите руски войски окупираха украинския град Буча край Киев, оставяйки следа от смърт и разрушение, която шокира света. Две години след заминаването им, кореспондентът на BBC за Източна Европа Сара Рейнсфорд се връща на мястото, за да види как жителите му се опитват да се върнат към нормалния живот въпреки травмата.

Когато руските войници убиха съпруга на Людмила, тя трябваше да го увие в одеяло и да го погребе в задната част на градината им. Тогава тя избяга от Буча с дъщеря си. Беше март 2022 г. Руснаците бяха окупирали малкото градче край Киев и превзеха дома на пенсионерите. Войниците вкараха танк в двора им и използваха отсрещната къща като свой щаб.

Две години по-късно Людмила най-накрая постави мраморен надгробен камък на гроба на Валери с негова снимка. След като Буча беше освободен, тя успя да го погребе правилно в местното гробище. Домът на двойката, разрушен в боевете, бавно се възстановява. Людмила засажда ярки цветя в двора. Но когато къщата бъде завършена, тя ще живее там сама.

Строителните работи са част от усилията за възстановяване на Буча от руините, оставени от отстъпващите руски войници. Когато украинските сили си върнаха града, те откриха тела, разпръснати на улица "Яблунска", където бяха застреляни. Това беше първото, което външният свят научи за ужасите, които Буча преживя по време на 33 дни окупация.

"Имаме морално задължение да подкрепим семействата, които живеят на тази улица, защото повече от 70 цивилни бяха брутално убити и измъчвани там", обяснява местният кмет Анатолий Федорук.

Улица "Яблунска" и околността е почистена, озеленена и на места преустроена. Но руснаците превзеха "почти всеки двор или къща", според кмета, който оценява общата цена на ремонта на 1,6 милиарда евро.

"Разбира се, че нямаме тази сума. Но правим всичко възможно, за да върнем хората по домовете им."

Само на няколко крачки от ул. "Яблунска", новият дом на Людмила все още е построен. Строителите са обещали да го завършат до лятото, но тя не ги е виждала с дни. Без дом от две години, наред с тежката си загуба, Людмила нетърпеливо иска да се нанесе.

"Опитвам се да се справя, но кръвното ми налягане е високо, каквото никога не е било преди войната", казва тя, развеждайки ме из строителната площадка. "Получавам прескачания на сърцето, признаци на проблеми. Всичко е от стреса. От спомените."

През 2022 г. BBC заснема изгорелите останки от стария дом на Людмила малко след като руснаците се изтеглиха. Дворът все още беше отрупан с бутилки алкохол и опаковки от пакетите на военните им дажби. Това бяха боклуците на мъжете, които бяха простреляли мъжа на Людмила в главата, когато той се показа за миг от мазето, където се криеше двойката. Тя намери тялото на Валери по-късно същата нощ.

Разследването все още е отворено, едно от стотиците случаи на предполагаеми военни престъпления в Буча. Наскоро Людмила беше извикана от полицията, която намери нови записи от камери за видеонаблюдение и се надяваше, че тя може да помогне за идентифицирането на войниците.

"Може би те могат да бъдат обвинени задочно. Знам, че Русия никога няма да ги предаде", казва Людмила, мислейки трезво относно шансовете някой да бъде подведен под отговорност за убийството. "Лично аз бих искала да ги хвана за гърлото и да поискам да разбера защо трябваше да дойдат тук", казва тя, внезапно оживена. "Те са мръсници."

Зад белите стени на църквата Свети Андрей, където мнозина бяха погребани в масов гроб по време на окупацията, сега има мемориална стена от метални плочи. Досега на нея има 509 имена. Някои квадрати все още са празни, защото има повече от 100 неидентифицирани тела на градското гробище, изровени от плитки гробове в цяла Буча и повторно погребани. Първо са взети ДНК проби с надеждата някой ден някой да ги търси.

Други плочи на мемориалната стена нямат дата на смъртта - само месец март, когато Буча е била под руска окупация. Отсреща има табела, която изброява десетките хора, които все още са в неизвестност. Сред имената е Богдан Костаренко, чиято съпруга Наталия за първи се среща с екип на BBC през 2022 г. Тогава медията разследва убийството на петима мъже от Буча, чиито тела бяха открити в детски летен лагер. Съпругът на Наталия беше отведен от руски войници и тя се опасяваше, че той може да е един от мъртвите. Той не беше.

След месеци на търсене тя най-накрая проследи Богдан до затвор в Русия. "Отведоха го в Беларус, след това в център за задържане номер две в Брянск в Русия", казва Наталия. Чрез други украинци, разменени за руски военнопленници, тя научава, че след това той е бил преместен в съоръжение в Тула, южно от Москва.

"Русия официално потвърди, че е затворник, но трябваше да го намеря чрез собствените си контакти", казва тя. "Те просто трябва да върнат цивилните, но не го правят."

Богдан се пенсионира от армията през 2019 г. с посттравматично стресово разстройство. Като цивилен затворник Наталия се страхува, че шансовете му да бъде разменен са малки, тъй като досега са върнати само няколко десетки невоюващи. "Има много цивилни от Буча в неизвестност – хора, които знаем, че са в затвора, но руснаците не са потвърдили. Те поне признаха, че са взели Богдан, официално."

Наталия не е чувала нищо директно със съпруга си, откакто той е отведен. Но тя знае от други задържани в Брянск, че са били измъчвани. "Казват, че е било много тежко – не са били хранени, били са жестоко бити, включително с електрошок и тръби", разказва тя. "Сега не знам какво друго да направя. Не мога да го освободя. Не мога да намеря начин да го направя."

Самата Наталия е етнически рускиня. И двамата й родители са от страната, която сега държи съпруга й незаконно затворник и обвинен в малтретиране. Именно хора като Наталия използва Владимир Путин като извинение за нахлуването в Украйна. Той твърди, че те се нуждаят от спасение от брутално отношение от страна на "нацисткото" правителство в Киев.

Повечето от предвоенното население на Буча се е завърнало, включително много, които са избягали от Украйна като бежанци. Но Наталия се притеснява, че нещата могат да се влошат отново. "Виждате какво прави Путин, като обвинява Украйна за терористичната атака в Москва", казва тя, имайки предвид атаката от миналия месец срещу концертната зала на Crocus. "Мисля, че той иска пълна война. Пълна мобилизация."

Людмила също е разтревожена, особено от неотдавнашното увеличаване на руските ракетни удари. Тя продължава да посещава къщата си, за да провери напредъка й и да бъде по-близо до спомените си отпреди окупацията. Тя храни Мурка, бездомната котка, която Валери някога обичаше да снима. Градинарството я разсейва, когато всичко стане твърде много.

"Има такава разруха в цяла Украйна! Те възстановяват тук в Буча и това е такава радост. Но няма мир, няма стабилност."

Людмила показва лилави минзухари и звънчета в стройни редици и зелените издънки на нарцисите. След това води екипа на BBC покрай верандата, където беше застрелян Валери, през дървена порта към парцела, където го зарови. "Вижте колко много лалета поникват!" Людмила сочи към мястото, сега отново спретната цветна леха. "Преди беше толкова прекрасно тук. Скоро отново ще имаме цветя из цялата къща."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
2
 
1
 
! Отговори
до 190 преди 1 месец
До Юлиян Две години чета глупави обяснения. Белите ленти на лявата ръка са изисквания на руслямците към местното население, да не ги бъркат с украинци, които са с жълти (или сини) ленти. Е, пак са ги застреляли като животни. Всеки, който мисли, че това е постановка, си слага грях на душата. (не че комунистите вярвате в Бог)
203
2
 
5
 
! Отговори
Изаура!! преди 1 месец
Тая статия прилича на епизод от сериала Робинята Изаура от 90те години на миналя век - също толкова нелепа,водевилна, несъдържателна и ИЗМИСЛЕНА !!!
202
2
 
3
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Еврокраварят да си прибере говедата и вересиите.Колко пъти Русия трябва да повтаря,че няма намерение да напада никого.Ще доизчисти украинските обори и дотам.Пък и още не е довършила "покрайнините",а в Европа вече се почна такова скимтене и сополивене,че не ти е работа.
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рифирен дум казаха да не верваме на клипчета тва е.
200
6
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Великата руска армия стигна ли вече до Берлин или още седмица-две?
199
4
 
13
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Зеления Наркоман заради Буча уволни Министъра понеже е казал че не е имало терор .
198
3
 
12
 
! Отговори
Тиква преди 1 месец
Всички актери и режисьор на филма укробуч,със Озгар, лично от бийдон,на Фащ главния.
197
14
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До тоя под мене Но за руската обескарвена 35 механизирана бригада медали имаше,е вече са при Копзбон,там медали не им трябват!
196
5
 
20
 
! Отговори
Лоша дисциплина преди 1 месец
Така и не публикуваха списък с убитите " жители " на Буча щото бяха събрали статисти от кол и въже. Хич не бяха дисциплинирани - някои трупове мърдаха а други пушеха щото им беше писнало да са трупове.
195
2
 
1
 
! Отговори
Юлиян до 109 преди 1 месец
Ти,жена ли си, или те има?Мъж ли си или едва ли?Откога анонимни "анонимници" в сайта и в политиката започнаха да се изживяват като"последна инстанция"?Това може да го прави коментиращ с ясна идентичност и също така ясно и твърдо заявена гражданска позиция.Ти не можеш да докажеш кой си,а затова най-малко имаш правото да казваш кой и какво трябва да прави.По-добре ти самият се напъни да докажеш "си ли изобщо каквото и който и да е" и чак тогава демонстрирай подобието на"мозъчна гънка"под "каската"
194
0
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
На виновните за Буча май им дадоха медали ли какво стана? То не било станало, ама им дали медали.
193
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя водевил още ли продължава?
192
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До BBC жОрналист : БЕ АЗ НЕ ТИ ЛИ КАЗАХ ДА СЕ НАПЪНЕШ ПОВЕЧЕ БЕ
191
2
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Така е. Има дело в Хага. Ищците обаче ще избягат. А тук един министър на културата пусна и пиесата "Хага" по театрите. Каква сервилност. Сега ще мина да видя моя съсед с голямото украинско знаме какво прави.
190
4
 
15
 
! Отговори
BBC жОрналист преди 1 месец
Абре , ко става , труповете в Буча още ли така мърдат? Не че нещо ама са ми заповядали да направя едно репортажче там против жестоката руска инвазия, пък предишния път като идвах без малко да сгазя един "труп" от тия , убитите лично от Путин. Добре че се премести от пътя ми навреме. Притеснявам се малко . Ще взема да мина на някой "умрял" през краката и другите "умрели" по пътя ми ще вземат да се разбягат. Какво ще снимам тогава?
189
16
 
2
 
! Отговори
НА ЗНАМ ЩО МЕСТНИТЕ преди 1 месец
РУСУФИЛИ СЕ ПЪНАТ С ФАЛШИВА ПРОПАГАНДА ???? СЕТИХ СЕ : КОГАТО СЕ РАЗПРАВИМ С МЕСТНИТЕ РУСУФИЛИ КАТО РУСНАЦИТЕ С УКРАИНЦИТЕ В БУЧА ЩЕ ГО ПИШЕМ ПРОПАГАНДА
188
2
 
14
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
През нощта в град Стрий Львовска област са регистрирани четири "прильота".Болниците са препълнени с тежко и по-леко ранени военни.Ето това е вече наистина работа на руснаците,а не отвратителната и неумела "постановка" в Буча.
187
2
 
15
 
! Отговори
БУЧА!!!! преди 1 месец
Най хитрата и единствена победа на Укрите. Излъгаха Путин че ще приемат Истамбулските споразумения колкото Руснаците да се изтеглят и след което отказаха договорките.Повече не очаквайте Руснаците да ви се доверят. Клане до дупка !!! БУЧА V2.0 SOON !
186
3
 
15
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
И защо труповете са с бели ленти на ръкавите?Тогава подкрепящото руснаците население носеше бели ленти за опознаване.Изключено е руските войници да убиват именно своите поддръжници.Явно бандеровците не са имали време и акъл да махнат поне белите "повязки".
185
3
 
18
 
! Отговори
МАРИЯ преди 1 месец
Буча! Това небеше ли едно предградие на Киев в което Украинците снимаха филм като маскираха живи хора на мъртви,извозваха ги с камиони но понеже актьорите и статистите им бяха без никакъв опит във снимането на филми,мърдаха пред камерата и се изложиха пред зрителите ? Доколкото чувам от Руските сценаристи,следвашия филм щял да бъде много по реалистичен !