"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада

Руският философ пред американския журналист Тъкър Карлсън
1 май 2024 20:40, Нели Христова
412
"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада
Снимка: БГНЕС

Руският философ и политолог Александър Дугин даде интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. 20-минутното видео е публикувано в канала на Карлсън в YouTube. Твърди се, че интервюто е записано в Москва, но не се уточнява кога.

Представяйки Дугин, Карлсън казва, че на Запад наричат философа "Мозъкът на Путин" и идеите му са "дълбоко обидни за някои хора".

"Дугин не е близък съветник на Владимир Путин. Той е писател, който пише за големи идеи. И за това книгите му бяха забранени от администрацията на Байдън в Съединените щати, не можете да ги купите от Amazon", отбелязва Карлсън.

В самото начало на интервюто Тъкър Карлсън пита Дугин каква според него е причината за "саморазрушителния път", по който са тръгнали англоговорящите страни – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада. Дугин отговаря:

"Мисля, че всичко започна с индивидуализма. Беше неразбиране на човешката природа. Когато идентифицирате индивидуализма с човека, вие прекъсвате всички връзки с всичко останало. Индивидът беше и си остава ключово понятие, поставено в центъра на либералната идеология. Според моето разбиране либерализмът е исторически, културен, политически и философски процес на освобождаване на индивида от всякакъв вид колективна идентичност. Отхвърлянето на Католическата църква като колективна идентичност, Западната империя като колективна идентичност, последвано от бунт срещу националната държава като колективна идентичност в полза на просто гражданското общество. След това имаше голяма битка на 20 век между либерализма, комунизма и фашизма. И либерализмът отново победи. И след разпадането на Съветския съюз остана само либерализмът."

Според Дугин следващият етап на либерализма е "освобождаване от полова идентичност" и в резултат "това доведе до транссексуални хора, ЛГБТ хора и нова форма на сексуален индивидуализъм".

"И последната стъпка, която все още не е напълно направена, е освобождаването от човешката идентичност. <…> Можете да изберете вашата индивидуална идентичност – да бъдете личност, да не бъдете личност. Това си има име - трансхуманизъм, постхуманизъм, изкуствен интелект. Клаус Шваб, Реймънд Курцвейл, Ювал Ноа Харари открито заявяват, че това е неизбежното бъдеще на човечеството. Пристигаме на историческата крайна спирка. Преди пет века се качихме на този влак и сега пристигаме на последната гара", казва Дугин.

Карлсон също попита Дугин защо според него Русия "се превърна в основен враг" за Запада, по-специално за либералите в САЩ, след 2000 г., когато руският президент се смени. Той добави, че САЩ харесват първия президент на Русия Борис Елцин, защото той "е бил пияница".

"Първо, мисля, че въпросът е, че Путин е традиционен лидер. Когато дойде на власт, той от самото начало се опита да извади страната ни от световно влияние. Той започна да се противопоставя на глобалния прогресивен дневен ред. И тези хора в САЩ, които подкрепяха Съветския съюз, бяха прогресивни, те все още са прогресивни. Затова те започнаха да чувстват, че си имат работа с някой, който не споделя техния прогресивен дневен ред и който се опитва - доста успешно - да възроди традиционните ценности, държавния суверенитет, християнството, традиционното семейство", отговори философът.

Според Дугин омразата от "прогресивния лагер на Запада" не е случайна.

"Ако вашата основна цел и основна задача е да унищожите традиционните ценности, традиционното семейство, традиционните взаимоотношения, традиционните вярвания... И когато някой с ядрени оръжия - не на последно място аргумент - силно защитава традиционните ценности, тогава мисля, че има някои причини за тази русофобия и омраза към Путин", добави той.

В началото на интервюто, представяйки Дугин на публиката, Карлсон припомни, че през август 2022 г. дъщерята на политолога Дария загина при експлозия на кола, но тази тема не беше обсъдена по-нататък в разговора.

През последните няколко месеца Тъкър Карлсън също интервюира руския президент Владимир Путин и основателя на социалната мрежа VKontakte и Telegram Павел Дуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Красьо Не се притеснявай за Украйна. Украйна ще изрита и последния руски фашист от територията си в рамките на следващите 3 години.
269
9
 
6
 
! Отговори
Красьо преди 1 месец
Украйна губи територии всеки ден. Това означава че ако не капитулира сега, крайният договор за Украйна става все по неизгоден.
268
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Юлиян до 286 Не е известен фашистки режим, който да се е задоволил с малки престъпления, затова.
267
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът все така се "разпада" от десетилетия,а в реално разпадаща се Русия царуват "мозъци" като този атрофирал и психясал дъртак,който заради крайния си великоруски шовинизъм причини смъртта на собствената си дъщеря! Русия я чака същата съдба! Просто да не повярваш ,че Путин излезе пророк когато каза - "Русия може да бъде победена само отвътре"
266
6
 
5
 
! Отговори
Юлиян до 286 преди 1 месец
Остави тоя изтъркан лаф.Като се "разпада",защо пищите,че Русия няма да спре на полската граница,че цяла Европа е в опасност.
265
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да, ама се разпада се ЕС, четвъртата по големина икономика - британската излезе. А като влезе беше трета. Ще има и други само че трябва да има нормални избори в страните а не манипулирани от нато и либерастите на Сорос
264
6
 
10
 
! Отговори
пий си хапчетата ! преди 1 месец
РФ се разпада, Китай я поглъща, Западът се обединява !
263
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
277 аз също призовавам е плескачите на американците трябва да бъдете избити. Всичките. Такива престъпления извършихте че хиляда пъти да ви убият ви е малко. И не се съмнявай, скоро ще ви почнем. Няма къде да се скриеш. И в Канада вече ви намират нацистите.
262
9
 
6
 
! Отговори
Красьо преди 1 месец
Русия и Украйна са като ЦСКА и Левски. От едните целия свят има респект другите ще останат в историята като Eвpoидиoти.
261
9
 
5
 
! Отговори
Юлиян до195 преди 1 месец
Вие по най-противен начин се опитайте да изопачите историята.Отричате очевадната истина,че сме освободени само и единствено благодарение на кръвта пролята от руския народ.Че благодарение на СССР се отърваваме от Втора национална катастрофа.Единствени от всички воюващи на страната на Хитлер държави успяваме да се измъкнем без загуба на територии.Всичко това го отричате и оплювате.И Путин ви го връща заслужено.Затова и подхвърли думите за произхода на писмеността в Русия.Показа,че не забравя нищо.
260
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 280 "руснаците не са варяги, а славяни" Руснаците не са никакви славяни.
259
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
271 руснаците не са варяги, а славяни, реките местностите планините езерата горите фоклорът са славянски. Че имало там някой си преди хиляда и петстотин години дошъл отнякъде си не ги прави варяги. А във Ватикана има и алхимия и всякакви глупости.
258
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 268 Ми, диктатури по света, включително руската, има доволно. Що още не си там, или само за опорките ти "харесва"?
257
3
 
12
 
! Отговори
Дааа преди 1 месец
Тоя запад се разпада от 1918г.Тоя запад спасява алкохолните хора от изток доста пъти.
256
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А що така днес не искат в Русия? Съседите на Русия. Всеки бяга член на НАТО да става. И с оглед на тези събития, намирам за малко невероятни тези събития. Но като се вземе колко примитивни общества съществуват, като българското, което допусна в България да нахлуе червената армия на паризите. И като онази луда баба от ***, която от българската трибуна, В България, призоваваше руски ракети да убиват българските ни майки и бащи? Потресаващо. Изглежда, че няма да е за учудване да ги е имало.
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 273 Ама ти ходиш да ги броиш ли? И колко изброи досега в Германия?
254
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
269 в гражданската война в Русия се намесват и сащ. И сащ губят. След това се създава ссср и сащ губят космическата надпревара. От сащ тръгва най голямата криза голямата депресия. Запада е засегнат до ъаква стрпен че зарява пари в буркани, Ссср и Китай не. Заради нея идва Хитлер на власт. И де самоубива. Също и бандерчетата.
253
1
 
7
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Тоя няма ли да миряса и кротко да иде на гости при щерка си, та да си пият заедно кафето / самагона (домашна скоросмъртница, сварена от каквото имало налично на деревнята) :).
252
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 262. Е щом казваш... Ама аз предпочитам да вярвам на очите си.
251
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кое това всеки го знае? Партийните трузеници ли? Руснаците са варяги, северни племена. Единствено могат да знаят хората, които са се ровили в архивите на Ватикана и най-добрите историци, отново не партийните. Кой от вас е бил там да вдигне крак?