Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида

Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания
129
Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида
Снимка: Pixabay

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати, цитирани от "Сънди телеграф" и БНР.

Запаси на обща стойност 511 милиарда барела петрол – около 10 пъти целия добив в Северно море за 50 години, са докладвани на Москва от руски изследователски кораби според сведения, предоставени на британската парламентарна комисия по околната среда. Цитират се по-конкретно проучвания на кораба "Александър Карпински", принадлежащ на "Росгео" – руската агенция, натоварена с издирването на минерални запаси за търговска експлоатация.

Така наречения Антарктически договор от 1959 година регулира международните отношения по Антарктида. В него континентът се разглежда като научен резерват, но се забранява разработката на минерали или петрол. Забранена е и военната дейност. Един от заместник-министрите на външните работи Дейвид Рътли заяви пред комисията, че неговият отдел е решил да се довери на руските уверения, че просто се провеждат научни изследвания, но експертите не са съгласни, като предупреждават, че да се вярва на Русия да спазва задълженията си е наивно, както се вижда от нейната инвазия в Украйна.

Клаус Додс, професор по геополитика в Кралския колеж "Холоуей" каза, че дейностите на Русия са много по-близки до търсенето на нефт и газ, отколкото до истинската наука.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: АнтарктидаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
14
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 1 месец
Западният свят нарушава всякакви правила и договори когато му изнася и защо ли руснаците да не постъпват така?!?
12
8
 
12
 
! Отговори
Оставете преди 1 месец
Това. Пишете какво днес поиска Зеленски , колко заплати да дарим за Украйна и кога да започнем да си пращаме и органите там.
11
7
 
14
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
Айде UK ще ядат бой
10
19
 
4
 
! Отговори
Боби турбото :D преди 1 месец
ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА ДА СПАЗВА НИКАКВИ ДОГОВОРИ!! АНТАРКТИДА СЕ АНЕКСИРА КЪМ ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ,А КОЙТО Е ПРОТИВ ЩЕ ПОЛУЧИ ОТ ЯДРЕНОТО НО В ДЕЙСТВИЕ!
9
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чечня им е основния източник на петрол, те затова водиха 2 войни с тех, Баку е изкарал цялата ВСВ на рашките с петрола и газа си, за Северния полюс не знам, те и без това си живеят на Север рашките :)))
8
9
 
24
 
! Отговори
Gagaga преди 1 месец
Тия къде окрадоха целия свет , използваха африканците за роби имали претенции към огромни залежи на ценни суровини ,открити от друга държава , *** вие не разбирате те щели даси ги пазят вприроден резерват ахахажаха охохохо , наглу ,подли , розовокожести вампири ...
7
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не беше Чечня и Азербайджан, надали щяхте да имате нефт и газ рашки, но нека пропагандата да си продължи :)))
6
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага след като Русия, посредством многогодишни и многомилиардни инвестиции, откри огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, у Обединеното кралство към тези райони се родиха претенции. Пирати, сър.
5
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешници, ама така е на Северния полюс :)))
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна е претекстът на бъдещата глобална война
3
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Русия
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мисля че са на САЩ! Забравили са си ги там!
1
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да ги ядат. Скоро на никой няма да трябват