Близък до Кремъл: Русия да обмисли демонстративна ядрена експлозия

Целта била да сплаши Запада
Обновена: 30 май 2024 18:47 | 30 май 2024 17:52, Стела Стоянова
130
Близък до Кремъл: Русия да обмисли демонстративна ядрена експлозия
Снимка БГНЕС, архив

Високопоставен член на руски мозъчен тръст, чиито идеи понякога се превръщат в държавна политика, предложи Москва да обмисли "демонстративна" ядрена експлозия, за да сплаши Запада и да го накара да не позволи на Украйна да използва оръжията му срещу цели в Русия.

Предложението на Дмитрий Суслов, член на базирания в Москва Съвет за външна и отбранителна политика, бе публикувано ден след като президентът Владимир Путин предупреди Запада, че членовете на НАТО в Европа си играят с огъня, като предлагат да се разреши на Киев да използва западни оръжия за удари дълбоко на територията на Русия и каза, че това би предизвикало световен конфликт, предаде БТА.

Украинското ръководство твърди, че е необходимо да има възможност да нанася удари по руските сили и военни цели в Русия със западни ракети с голям обсег, за да може да се отбранява и да осуетява въздушни и ракетни удари и атаки с дронове. Тази гледна точка спечели известна подкрепа сред някои западни страни, но засега няма подкрепата на Вашингтон.

Русия, която притежава най-големия ядрен арсенал в света, предупреди, че ще разглежда подобна стъпка като сериозна ескалация, която би въвлякла НАТО и съответните страни в директен конфликт с Москва, а това ще повиши риска от ядрена война.

Путин е отправял похвали към мозъчния тръст Съвет за външна и отбранителна политика и по думите му властите понякога възприемат политическите му идеи.

Суслов заяви, че Русия трябва да действа, за да разубеди Запада да не пресича една червена линия. "За да бъде потвърдена сериозността на намеренията на Русия и да убедим нашите противници в готовността на Москва ескалира, си струва да обмислим демонстративна (т. е. не бойна) ядрена експлозия", написа той в бизнес списанието "Профил".

"Да се надяваме, че политическият и психологическият ефект на ядрения облак, който ще бъде излъчен на живо от всички телевизии по света, ще напомни на западните политици за единственото нещо, което предотвратява войни между великите сили от 1945 г. и което те като цяло са загубили – страхът от ядрена война".

Суслов е поредният руски експерт в сферата на сигурността и депутат, според когото Москва трябва да извърши изпитание на ядрена бомба с цел сплашване на фона на войната в Украйна, което подхранва опасенията на западните експерти по сигурността, че Русия може да се приближава все по-близо до подобно изпитание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Русияядрена експлозия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако натовска държава се намеси във войната познайте кой ще бъде първия унищожен,ядрените ракети са му в задния двор
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се бойте войната ще приключи веднага след изборите в сащ
110
1
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Фактите са,че има Руски подводници в Северния Атлантик,около Куба и в Северния ледовит океан.Нато знаят за тях,но само,че ги има.Не знам наясно ли си какво означава такова нещо.Оцелели ако има няма да са много и няма да изкарат дълго.С две думи ако Русия бъде нападната отговор ще има и то какъв.Обратното важи с пълна сила.За това няма ядрени конфликти.
109
0
 
0
 
! Отговори
Да ти се изпикае преди 1 месец
До Банкеръ...на Банката по-добре! Какъвто си банкер, такъв си и "мислител".А хипотетично въпросния капитан дори и да се и...е все тая, това само ще ускори вземането на въпросното решение!
108
1
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Полезен ход на Путин е да нареди една от подводниците на дежурство в северния Атлантик да изплува в Темза,капитана и да се изпикае на мостика и после да се връща на дежурство.Никой няма да я атакува или да стреля по нея.Знаят с какво е натоварена.Тогава говоренето на небивалици,като удари от Украйна по Русия с оръжия на НАТО ще намалеят.
107
6
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Жалките руски въшкарници само плащат, а не стават за нищо! Паяци!
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук има доста евроатлантици, които хем са военни експерти, хем всяка година участват в София прайда. То не ,че едното изключва другото, ама малко е противоестествено, шарените да ходят на фронта. С тези цветове на дъгата, врага ще ги локализира от далеко.
105
4
 
5
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 1 месец
Ами на времето Щатите гръмнаха две и джапанките още ги гледат като евани кълвачи!Явно има полза(е,ако си от правилната страна на бомбата де)!
104
3
 
4
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
Първо да ударят Крим. ПослеПо украинско-полската граница - де що пътища има. След това няколко близки града около Киев.
103
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно. Да гръмнат една атомна бомба във Воронеж, та всички да разберем, че не се шегуват. Муахахахаа.. пълни палячовци са кремлинските главорези!
102
10
 
4
 
! Отговори
здравомислещ преди 1 месец
тоя къде го предлага това за безсмъртен ли се е взел ?! пък и не си ли задава въпроса че ядрена експлозия не само ссср може да демонстрира ? тия в кремъл смятат че бункерите ше ги спасят ли , или че ше се скрият некъде в тайгата и ше са защитени ?
101
1
 
2
 
! Отговори
Ъм да преди 1 месец
До Анонимен 108 Тези глави само за равновесие ли ги носите или, за да имате къде да си закачате очилата ?
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 108 По една казваш, а знаеш ли, че на всяка 1 руснаците имат, разполагат и могат да им пуснат по 2000 и тогава не ще бъдат заличени, а парчетата на планетата ще станат метеорити.
99
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама ответната ще е истинска,1 от Англия,1 от Франция ,1 от Германия..ярки слънца.
98
5
 
8
 
! Отговори
Ъм да преди 1 месец
До Асиметрично А след това окрайна ще изчезне от лицето на земята за съжаление заедно със съседните държави. Мноооу си умен шЪзнайш.
97
13
 
15
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
В момента в който московистан си помисли да прави нещо ядрено са приключили завинаги
96
3
 
8
 
! Отговори
Тия преди 1 месец
...се надпреварват да демонстрират, на кого повече му хлопа дъската! Явно е заразно и прихваща!
95
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
рашките май скоро пак ще гледат "Лебедово езеро" по телевизията
94
7
 
6
 
! Отговори
Разсъждения преди 1 месец
Намирисва на фейк тая новина ако ще правят такова нещо ще е както трябва(масирана атака) а не за сплашване все пак предполагам че ще имат предвид че и другите имат ядрени оръжия и ще се наложи не да ги плашат а направо да ги изчистят от лицето на земята
93
1
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 1 месец
Това да не ти е плик с бонбонки, да може да си бръкнеш с шепата и в десния джоб и никой да не забележи