Девета планета спасила Земята преди 4 млрд. г.

Тя била изблъскана от Слънчевата система
Обновена: 14 ное 2011 12:12 | 14 ное 2011 12:03,
55
Девета планета спасила Земята преди 4 млрд. г.
Изображение: ESO/L. Calçada

В Слънчевата система някога са съществували девет планети, пет от които са били гиганти. Деветата планета е била буквално изблъскана извън пределите на Системата, което е спасило Земята от катастрофална разруха. Така смята астрофизикът Дейвид Несворни от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, пише Утро.ру.

Когато Слънцето навършило 600 млн. г. и започнало да събира около себе си небесни тела, големи планети от водород и хелий – такива като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун се движели по-хаотично. В това време техните орбити още не били установени, затова те отблъсквали от себе си телата с по-малък размер. Някои от тях излетели извън пределите на Системата, в пояса на Кайпер, а някои се врязали в други, които се намирали по-близо до Слънцето и се състояли от желязо и силикати.

Но в процеса на тези хаотични сблъсъци орбитата на Юпитер постепенно се изменяла, което придавало повече инерция на движението на вътрешните планети – Венера, Земята и Марс. Рано или късно това трябвало да унищожи напълно устройството на Слънчевата система. Но нещо попречило Земята да се вреже с ускорение в Марс или Венера.

Несъгласният с колегите си учен предложил теорията за „скачащ Юпитер”. Нейната същност е в това, че планетата рязко е сменила орбитата си, отблъсквайки се от Уран или Нептун, когато минала покрай тях, и заела мястото в Системата, което ни е известно. Така Юпитер престанал да влияе на орбитите на вътрешните планети и да им придава излишен импулс. Това и спасило Земята от катастрофален край преди 4 млрд. г.

Но историята не свършва дотук. Такова движение е трябвало да изхвърли Нептун извън пределите на Слънчевата система. А той си е на мястото. Американски учени създали 40 компютърни модела, за да разгадаят защо при „скачането на Юпитер” всички са останали на местата си.

И ето че скорошен експеримент прояснил тази ситуация. Според математически изчисления планетите някога са били девет. Зад Нептун е бил разположен още един газов гигант. Юпитер изтласкал планетата извън пределите на Слънчевата система.

„Това прилича на многоходова игра, например на шахмат. В резултат на тези премествания е била спасена Земята, където са се създали условия за зараждане на живот. В шаха, за да спасиш царицата, жертваш пешка”, казва Несворни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
1
 
! Отговори
xm преди 12 години
razbira se 4e ima nibiru.2032 godina 6e se razbere tva.togava svar6va i kalendara na maite
53
0
 
0
 
! Отговори
Luboto преди 12 години
До оня номер 45 - ти чети бе човек. Това е станало преди 600 млн. години, а в твоята статия говорят за близкото бъдеще!
52
2
 
7
 
! Отговори
Опит преди 12 години
Всъщност теорията за Нибиру със силно елипсовидна орбита е възможна! Но дали в действителност я има... Направих виртулна симулация като поставих 9-та планета с маса 4Mj, радиус 108500км и плътност 1.4г/см3 на разстояние 180AU от слънцето с ексцентричност на орбитата от 0.99 и орбитална инклинация от 50 градуса, така че да не пресича орбитите на останалите планети. => Орбитален период~2500г. Орбитата преминава м/у Церера и Юпитер ~4AU достигайки до ~2AU най-близо до Слънцето. Системата е стабилна
51
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Когато Слънцето навършило 600 млн. г."Как пък този "учен" пресъздаде и изчисли нещо, което се е случило преди 600 млн . години
50
2
 
7
 
! Отговори
someone преди 12 години
Пояс на Куйпер, а НЕ КАЙПЕР!!!Моля четете и малко литература по въпроса. Не всичко написано в WIKIPEDIA е без грешка!
49
1
 
37
 
! Отговори
Жо преди 12 години
МАЛКИЯТ ИВАНЧО пита баща си: Тате, има ли разумни същества във Вселената? Има сине- казва баща му, физик по образование и таксиметров шофьор по принуда- със сигурност има!А, защо тези разумни същества не осъществяват контакт със земните жители?- продължава да любопитства Иванчо.Как защо- отсича баща му- ами, защото са разумни...
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В шаха, за да спасиш царицата, жертваш пешка това пък как му хрумна?
47
7
 
5
 
! Отговори
заинтересован преди 12 години
Тия хора какво друсат не мога да разбера!!!
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Звездите ми го говорят!
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Накрая астрофизикът се събудил изпотен и с махмурлук.
44
4
 
5
 
! Отговори
оня преди 12 години
"The idea that a planet-sized object could collide with or pass by Earth in the near future is not supported by any scientific evidence and has been rejected as pseudoscience by astronomers and planetary scientists."четете бе хора, четете. стига сте проповядвали псевдонауки и конспирации като фанатизирани!!
43
1
 
2
 
! Отговори
prosatanoss преди 12 години
До 30 Плутон не е планета а планетоид, има разлика!!!
42
1
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
А Синята зона къде е била тогава? Къде се е паркирало?
41
1
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Ново 20 !
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така смята астрофизикът Дейвид Несворни от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, пише Утро.ру.ама смисъл то има хиляди такива "учени" от университети които оправдават съществуването си с непроверими и глупави теории... но има и глупави и жалки медии като днес.бг, коит пишат за това
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ви *** глупостите ... а тези с нибиру да се метнат от блок а!
38
3
 
2
 
! Отговори
ДО 32 преди 12 години
СЪС ЗАКОН ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА СЕ ПРАЩАТ В ЛУДНИЦАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
1
 
1
 
! Отговори
ДО 32 преди 12 години
СНИМКИТЕ ОТ НОРВЕГИЯ СЕ ОКАЗАХА НЕЩО КОРЕННО РАЗЛИЧНО И НОРМАЛНО, НО ЛУДИ КАТО ТЕБ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВЯРВАТ НА НАГЛАСЕНИ ГЛУПОСТИ
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DNES.BG ПАК ЗАПОЧНАХА С ГЛУПОСТИТЕ СИ
35
0
 
15
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Не можеш да се скриеш под земята от нещо което би могло да я разцепи.От както свят светува човечеството прави всичко възможно да се самоунищожи и това време ще дойде.Живота е дар, който човечеството не оценява и не е оценило хилядолетия наред.Човек си позволява да убива, да замърсява, да яде повече отколкото му е нужно, да пие повече отколкото му е нужно.Днес всички замърсяват без дори да се замислят, как и къде отиват всичките тези ***.Ние вкъщите си не търпим ***, а земята може ли?