Сондата "Нови хоризонти" започна да снима Плутон

Апаратът ще бъде най-близо до планетата-джудже на 14 юли
26 яну 2015 17:03,
5
Сондата "Нови хоризонти" започна да снима Плутон
Снимка: Архив Reuters

Космическата сонда "Нови хоризонти", изстреляна от НАСА през 2006 г., продължава да се приближава към Плутон и вчера трябваше да започне да прави първите близки снимки на планетата-джудже, предаде АФП.

Сондата още е на 210 милиона километра от Плутон. Затова снимките няма да са с много детайли. Те ще пристигнат тази седмица. Плутон и главната му луна Харон на тях ще са като точки на фона на звезди. Данните обаче ще са много важни за правилното насочване на сондата.

Първата такава корекция ще бъде направена през март. Очаква се "Нови хоризонти" да се доближи най-много до Плутон на 14 юли.

Въпреки че повърхността на планетата-джудже и луната му почти не е осветена, "Нови хоризонти" трябва да събере геоложки данни и да определи топографията им. Атмосферата около Плутон не позволява апаратът да застане на орбита и сондата ще работи от разстояние.

Плутон е с диаметър 2300 км. Той е по-малък от Луната, а масата му е 500 пъти по-малка от тази на Земята. Плутон има пет естествени спътника и обикаля около Слънцето за 247,7 години.

/БТА/


5
Още по темата: ПлутонНАСАсондаснимки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
15
 
! Отговори
хуьяао эуеу гтт преди 7 години
Нови хоризонти на пе**дер**астията
1
0
 
18
 
! Отговори
вечността преди 7 години
"обикаля около Слънцето за 247,7 години"За 1300 години е направил само 6 обиколки, а за 500 години само 2.