Алгоритъм в Twitter показва кой пише, докато е пиян

Пускат го тестово в Ню Йорк, а после... Треперете, пияници!
Обновена: 18 мар 2016 13:28 | 18 мар 2016 13:20,
38
Алгоритъм в Twitter показва кой пише, докато е пиян
Снимка: архив Reuters

Почти всички сме минали през момента да пишем някое друго съобщение дали от смартфона, дали в социалната мрежа, дали да се похвалим с нещо, дали да пишем на бивше гадже, дали да намерим ново.
 
Ако сте от тези, които са пускали един-два туитове в Twitter, когато сте били подпийнали, може да сте станали част от едно монументално изследване, което ще помогне на учени да определят колко точно пияни сте били, когато ползвате социалната мрежа, съобщава Digital Trends.
 
Набил Хюсеин от Университета в Рочестър създава специален алгоритъм за Twitter, за да определи навиците на пиене в различни географски региони. Хюсеин и неговият екип са събрали десетки хиляди постове, тагнати с конкретно местоположение, пуснати между юли 2013 г. и юли 2014 г. в Ню Йорк, а след това ги сортира по туитове, които съдържат ключови думи като "бира", "кег за бира", "пиян" и други.
 
Това им дало възможността да работят с база с около 11,000 туитове, които учените дават на краудсорсинг услугата на Amazon - Mechanical Turk, където повече хора ще могат да се включат в изследването. Всяка дума от хилядите туитове е проучвана от доброволците от Turk, като те търсят отговора на 3 въпроса:
 
1. Може ли този туит да се се обвърже с приемането на алкохолни напитки?
2. Ако може, направен ли е този туит от потребителя, приел алкохолната напитка?
3. Ако е така, възможно ли е този туит да е пратен от същото място и по същото време, в което потребителят е приемал алкохолната напитка?
              
Отговорите на тези въпроси дават на екипа ценна информация за това дали туитовете са били от вече пияни хора или от такива, които тепърва почват да пият. След събирането на цялата информация, изследователите успяват да създадат алгоритъм, който на теория може да установи дали даден потребител е пиян при пускането на туит с до 80% точност.
 
Хюсеин смята, че с този алгоритъм ще може да се определя дали нюйоркчани предпочитат да пият вкъщи или по заведения, както и кои са водещите квартали по пиене. Екипът иска да включи и още локации по света, но първо смята да тества до колко алгоритъмът е успешен в Ню Йорк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
то пък един саит като оня де си зел кабелен усилвател и дразни хората маломие на маиката природа да се покаже че разбира от техника ама тия в зора не знам такива как ги траят с интригите и клюките кои кои е
19
0
 
1
 
! Отговори
gospodin преди 8 години
Абе тия луди ли са. В нашата мила родина ако дойда и няма да знаят какво става. Че тука или пиеш, или си пиян, или изтрезняваш. Ако ти не пиеш оня дето ти пише на телефона със сигурност е пиян. Къде обичаме да пием ли : Където сипват. :D
18
0
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
25, иначе и аз така си мислех дълго време и смятам, че доста хорица правят същата грешка, да си въобразяват, че няма друга такава муцуна като тях, че са уникални, невероятни, незаменими, неизмислими, неповторяеми, ама истината е, че не е така. Има насподобни и колкото по-бързо го схванеш, толкова по-лесно ще мине живеенето.Фактът, че някой припознава някой друг в мен е достатъчно показателен.
17
0
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
25, и коя съм аз?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Набил Хюсеин да не е братчед на Набил Еженати? За един преател питам...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз пиша пиян само в тоя сайт, иначе никой няма да ме разбере
14
0
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
21, как какво!? Твоята волна и единствена програма! Хващаш си туитчето и отиваш да туитнеш съпругата си. Кратичко и елементарничко като за теб и за нея. Туитърчетата на кака те. Няма ли да се туитне некоя пиарче най-накрая! Хайде време ви е!
13
0
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
20, освен желанието ти за сексуално общуване, изразено по един ***-ашки начин, нещо друго имаше ли, което трябва да разбера? А, да и обърканите ти изречения съдържащи местоимения и хвърляне на боб кой коя е и тя ти ли си или той тя ли е или една много ли са и такива ясни точни и конкретни...
12
0
 
0
 
! Отговори
Треперещ пияндурник преди 8 години
Ауууу и ся ко праим!?;)))
11
1
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
20,не споря с теб. Пиша ти какво виждам,че показваш, според начина, по който възприемам коментарите ти. Тук cъстезание за умни и пр-ости няма. Никоя комуникация, независимо от тона й не е спор за умност и простотия. Тя е винаги за това да се достигне до момент, в който всеки е казал своята истина и тя е чута и разбрана от отсрещния. Ако това не се случва,ползата от комуникацията е нулева.Не винаги по-умният отстъпва.Често отстъпва по-умореният, по-неаргументираният, по-страхливият, по-тихият.
10
2
 
1
 
! Отговори
Жена преди 8 години
19, и как точно трябва да ти отговарям, че да се впиша в представите ти за нещо над "чудовище в женски образ и разярен звяр в спокойна обстановка"? Така по женски ли:"о, тъкмо си го извадил, ела да ме помилваш с твоЙто шибанелче! Толкова съм впечатлена от начина, по който се обръщаш към мен. Разтрепервам се всеки път, като напишеш "***","пачав-роо", "помияркееее". Толкова е мъжествено, толкова е разтърсващо, толкова е възбуждащо, толкова е, толкова... Какъв екземпляр! Оууу!"
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че аз като съм все пиян,това как ще ме разбере?
8
1
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Аз от туитър не разбирам. Прилича ми на място, където ти ограничават символите до размер на тъкмо си почнал и.... свършва. След което някакви недовършени гениални теб подобни краткопиш...писковци ти ретуитвът недовършванията и всички се чудят да се пулиш ли да мъдриш ли, да плюеш ли. Да си Аинщайн да пишеш кратки гениализми, ама да си АинПухльо или АинКухла с претенции...аре моля ви се!
7
0
 
3
 
! Отговори
fvdfgf преди 8 години
Хм. Понякога пиша по някой туит посред нощ, като не ми се спи. Живея в много пиянска държава. В Туитър всеки се прави на оригинален, включително и аз (макар и неуспешно).Аз не пия. Но обичам поздрава "наздраве!" и щедро го употребявам. Кво ше каже тоя алгоритъм?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нужда от алгоритъм, при положение, че хората толкова са "изтрещели", че пишат като пияни без са са пийнали и глътка .... Жалко!
5
0
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
7, май вчера с някакви коментарчета се беше опитал да извършиш и двете действия едновремено. Споделяй опит. Личи си, че се усъвършенстваш постоянно.
4
0
 
5
 
! Отговори
един треперещ преди 8 години
Алгоритъм в Twitter показва кой пише, докато е пиянА тия от Twitter имат ли правило в сайта да не се пише докато си пиян, че да правят подобни *** и недостоверни изследвания? И кво ако съм пиян - не трябва да пиша там ли? Не че съм регистриран, ама изследването е супер тъпо. Пък и кой би им повярвал, че може да се създаде алгоритъм за това? Чак и да треперим? Кой е тоя балък, че вместо да си пие препочита да пише там.
3
0
 
4
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Слабичко.Трябва да се показва кой пише, докато екскрементира.
2
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
"Набил Хюсеин от университета в Рочестър.." Те това е човека! Гений, батко!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко това хубаво, ама ме вълнува защо е набил Хюсеин?