Голямото червено петно нагрява атмосферата на Юпитер

Това е огромен ураган, превишаващ няколко пъти размерите на Земята
28 юли 2016 11:22, Елка Василева
1
Голямото червено петно нагрява атмосферата на Юпитер
Снимка: архив, Reuters

Източникът, който нагрява горните слоеве на атмосферата на Юпитер, е Голямото червено петно - огромният ураган, превишаващ няколко пъти размерите на Земята, установиха американски учени, цитирани от световните агенции.

Откритието е на екипа на Джеймс О'Донахю от Бостънския университет. За отправна точка на изследването послужила отдавнашна загадка. В някои зони от горните слоеве на атмосферата на Юпитер температурата е сравнима със земната, въпреки че газовият гигант е разположен пет пъти по-далеч от Слънцето в сравнение с нашата планета. Това означава, че най-голямата планета в Слънчевата система притежава допълнителен източник на енергия.

За разкриването на загадката помогнали наблюденията, осъществени с помощта на спектрометъра и инфрачервения телескоп на НАСА, разположен на вулкана Мауна-Кеа на Хавайските острови.

Анализът на данните позволил да се установи, че точките на аномалното нагряване съответстват на съответната ширина и дължина на южното полукълбо на Юпитер, където Голямото червено петно съществува най-малко от 350 години.

"Ние веднага забелязахме, че местата на максималната температура в горните слоеве на атмосферата са разположени на 800 километра над огромния ураган на планетата. Тогава се замислихме дали това е просто съвпадение или е ключът към загадката", отбеляза О'Донахю.

Екипът стигнал до извода, че Голямото червено петно предизвиква два вида ударни вълни, които се сблъскват една с друга и водят до нагряването на атмосферата. Става дума за гравитационни вълни, движещи се подобно на струните на китарата, и за акустични вълни, при които свиването води да повишаването на плътността на въздуха.
 

/БТА/
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
алхимика преди 5 години
Голямото червено петно на Юпитер е всъщност зона на термоядрени реакции. Представете си Слънцето с огромн0 количество водород и термоядрени реакции във всяка негова точка. Представете си и газовия гигант Юпитер състоящ се също от водород, на който гигант термоядрената реакция протича само в една ограничена зона за разлика от Слънцето.