Прогноза: Океанът около Северния полюс без лед до 2045 г.

Ако карате автомобил 4000 км ще стопите 3 кв. м лед
20
Прогноза: Океанът около Северния полюс без лед до 2045 г.
Снимка: Reuters, архив

Ако човек кара бензинов автомобил 4000 км, образуваните парникови газове ще стопят 3 кв. м лед в Северния ледовит океан, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на научно изследване.

Учени от Германия и САЩ установиха пряка връзка между въглеродните емисии и намаляването на леда, като анализираха дългосрочните тенденции за плаващия лед от 50-те години на миналия век. Така те прогнозираха, че океанът около Северния полюс ще бъде без лед през лятото до 2045 г., ако емисиите останат на сегашното ниво.

Историческите данни показаха, че всеки тон въглероден двуокис, освободен в атмосферата, означава средно загуба на три квадратни метра лед през септември. Това е месецът с най-малкото количество лед в Арктика, преди увеличаването му през зимата.

Така може да бъде разбрано какво означават индивидуалните емисии за топенето на арктическия плаващ лед, пишат учени от института "Макс Планк" за метеорология и американския Национален център по снеговете и ледовете.

Всеки човек, летящ от Ню Йорк до Европа и обратно, или шофиращ бензинов автомобил 4000 км, произвежда около тон въглероден двуокис.

Обикновено учените използват абстрактни понятия като милиарди тонове парникови газове. "При нас нещата са по-лични", каза ръководителят на изследването Дирк Ноц от института "Макс Планк", цитиран от БТА.

Според други специалисти обаче, като проф. Питър Уодъмс от Кембриджския университет, подобно приравняване опростява нещата. Той каза, че ледът може да изчезне в Северния ледовит океан още през 2017 г. или 2018 г. заради други фактори, дължащи се на предизвиканите от човека климатични промени, като промяната във ветровете и покачващата се температура на морската вода.

През септември 2016 г. плаващият лед се сви до 4,14 милиона кв. км - на второ място заедно с 2007 г., след рекордния минимум, отбелязан през 2012 г.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 6

ми давай да ги изрежем докрай щом не са важни,после почвата ще ерозира и всичко се превръща в полупустиня , както стана в афганистан
13
0
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Ами има разлика между квадратни и кубични, в случая написаното е просто велика глупост.
12
3
 
2
 
! Отговори
do 17. преди 4 години
Абе все най - умните и учените сте бе....аман бе.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако карате автомобил 4000 км ще стопите 3 кв. м лед"
===
Квадратни метра? Как се топят квадратни метри лед? Може би става дума за кубични метри? Авторката явно не е ходила на училище.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами вместо да алармират и да притесняват хората да забранят производството на автомобили джипове и пикапи с 8,10,12 цилиндрови двигатели.След това шестцилиндрови само хибридни а след това напълно електрически автомобили.Не е зле да модифицират генно някакъв организъм който поглъща големи количества co2.Щом могат да правят черни рози и светещи в лилаво и зелено домати значи биха могли и това.Ама цялата работа е да се въртят едни милиарди за парникови емисии..
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това е бизнес и с тази лъжа ще се връткат много зелени пари!То газови ремисии,то филтри,замърсяване,прах регулирането им води до покупки на определен вид стока,а покупките водят до печалба!Печалба от човешкото стадо!Кой да каже на един обикновен гражданин на света че,застудяването и затоплянето на климата на Земята са естествен процес-ледников период и период на затопляне?Кой да каже,че световният кемтрейлс прави филм в земната атмосфера и е причина за парниковият ефект??Не,заводите и колите!!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е естествен ход на климата. Периодично се затопля после застудява
7
5
 
6
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 4 години
Един мирикански самолетоносач с аероплангенсите и придружаващата го ескадра топят повече лед от колко Кремиковци по времето на соца е пуснал газове от кокса!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Животновъдството и особено отглеждането на едри животни като крави, се оказва най големия източник на въглеродните емисии, както и на унищожаването на хиляди хектари диви и горски площи. Така че освен птици всякакъв друг тип домашни животни трябва да се намалява драстично
5
5
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Тя технологията е има,казва се Земя-съвършен продукт,който се настройва според живущите на нея.Ако знаете какви ги говориха 90-те,вече трябваше да сме под водата.После като видяха ,че не става и хората се усещат,запяха друга по-истерична песен и така до днес.От 2020 обаче данък въздух става съвсем реален и невъзможен за плащане от повечето държави по света.При нас Плювко първи бяга до НЙ,за да си сложи подписа под споразумението от Париж.Абе честито робство братя,не че някога сме били свободни!
4
3
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Питаш за технология която извлича въглеродния двуокис от атмосефарата?
Има такава измислена
При това екологична без да изисква електричество. Екологично чиста технология.
Нарича се ДЪРВЕТА.
Едновременно преобразува въглеродния двуокис и едновременно усвояват слънчевите лъчи преди да нагреят земята.
Просто трябва да спрем да ги режем и горим.
Друг е въпроса дали това е истинската пречина за повишаващата се темепература или това са естествени процеси в ядрото на земята и са циклични.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако пръцкате ще стопите 6 кв. м
2
1
 
12
 
! Отговори
да преди 4 години
Аз карам на газ!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като теслата станр по 5 иляди леа ще го имам в предвид