Гълфстрийм се забавя... И носи по-сурови зими на Западна Европа

Друго следствие може да бъде намаляването на тропическите дъждове
16 апр 2018 13:15, Боряна Павлова
43
Гълфстрийм се забавя... И носи по-сурови зими на Западна Европа
Снимка: архив, Reuters

Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че морското течение Гълфстрийм значително се е забавило - скоростта му е най-малката през последните 1600 години, съобщи Лента. По мнението им, това може да доведе до поява на сурови зими в Западна Европа, ускорено повишаване на морското ниво и намаляване на тропическите дъждове.

Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална циркулация - система от течения, включваща топли потоци, които се движат от юг на север в горните слоеве на океана, и студени води, които се движат в обратна посока в океанските дълбини, пише БТА.

Глобалното затопляне пречи на охлаждането на водата, а топенето на ледовете в Арктика става причина големи количества прясна вода с малка плътност да попаднат в Северния ледовит океан.

Учени изследвали седименти близо до нос Хатерас в Северна Каролина, край който минават топлото течение Гълфстрийм и студеното Лабрадорско течение. То е свързано със завихряния на наносен пясък, които са опасни за корабите. По размерите на датираните песъчинки може да се съди за силата на течението през даден период.

Оказало се, че скоростта на Атлантическата меридионална циркулация е достигнала рекордния си минимум за над 1500-годишен период, като е намаляла с 15 процента. Тя започнала да се забавя след края на т.нар. малък ледников период през 14-19 век. Тази тенденция продължила в резултат на глобалното затопляне.

Учените заключили, че скороста на Гълфстрийм ще намалее още повече, тъй като земната атмосфера продължава да се нагрява вследствие на изгарянето на изкопаеми горива.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Втората любима тема на сopосoидитe след джендерите. Третата е феминизма - мъжете и жените са равни... само когато е изгодно на феминистките. И четвъртата - ако се осмелиш да кажеш нещо на тема нелегална имиграция значи си расист.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ги четеш тия неща не знам, но в това което си постнал ясно е казано че дусперснатите се използват за дисперсиране на големите петролни агрегати в по малки за да може те по лесно да бъдат преработени от океана. Никъде няма и дума че петролът остава на дъното. Ясно написано че за първи пит дисперсанти се ползват на такава дълбочина. Иначе те обикновено се разливат на повърността. Ако е само въпроса да пишем добре....ама има и такива които четат.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да кажа. Дисперсантът не разтваря петрола, а го потапя на дъното и точно затова е забраен за използване, освен ако не е голяма белята и се разреши изрично от месните власти. А тия филми на повърхността си ги гледайте на кино.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря за информацията! Това обаче не значи че не се е създал такъв филм на повърхността. Всеки ден 7500 тона петрол и 2500 тона газ са изригвали от дъното. Опевидно такова "малко количество" дисперсанти са били достатъчно да неутрализират такива огромни количества петрол и газ, които доколкото помня бяха разпръснати в целия карибски басейн. И моля те не наричай всеки който мисли различно от теб конспиратор...Нищо лошо.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето защо германците спряха южен поток и построиха северен 2... А колко лесно България можеше да стане богата държава...
30
0
 
2
 
! Отговори
Астролог преди 1 година
До Астролог (29)


Значи аз съм Астрологът (26). Информацията може да се намери - примерно nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=242909. Използвани са около 700000 галона. Което е малко повече от един басейн с олимпийски размери. Затова казвам - два басейна. Ако искате нека да са десет. Пак е капка в морето.
29
1
 
3
 
! Отговори
истинната преди 1 година
Русия и Путин са виновни. Днес нашите братя казаха че НАТО няма да ни пази. Сега става ясно че те милите ще копаят землянки да се спасяват от студа който им праща Путин.
28
0
 
0
 
! Отговори
Астролог преди 1 година
Не знам как изчисли че точно толкова разтворители са ползвани. Освен това тук става въпрос за филма който създават на повърхността и който пречи на водата да се загрява. Но няма значение...ние сме конспиратори, ти вероятно шеф на Бритиш петролиум. Ти знаеш....
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, но за сметка на това Голфстрийм се ускорява ;)
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалното затопляне е измислено от политиците за да се събират повече данъци!!!!!!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Астролог преди 1 година
До валери и другите конспиратори

Обемът на разтворителите е 7000 кубически метра, горе-долу колкото два плувни басейна. Един вид - капка в морето. Да вярваш, че това е променило топлообмена на водата е като да вярваш в хомеопатията.
24
0
 
0
 
! Отговори
aaa преди 1 година
dam zatva v germaniq cqla zima beshe sravnitelno toplo bez mart, a ot april vseki den e plus 20 gradusa ( do 25 taq sedmica) est
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тока като ми е 30 евро и 15 за газ ( 100 квадрата апартамент ) , дреми ми ! По-сурови зими от българските няма ..
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следвах в Холандия и в последнага година - зимата на 2017-та за първи път я видях посипана със сняг. А относно родните зими любимата ми беше последната топла такава - 2013/2014 - февруари плюс 10.
21
2
 
6
 
! Отговори
До Валери преди 1 година
Прав си, но проблема е че изляха във водата един химикал на който забравих името и който неутрализира изтеклия нефт, но създава проблем с топлообмена на водата. От там тръгна всичко. Естествено че за това никой не говори, но е факт че Гълфстрийм промени поведението си от тогава. То течението там се и заражда ..в Карибския басейн и носи топлина на север в Европа. Факт е и че последните години въпреки глбалното затопляне са по студени у нас. Няма сняг, но има пролет...истинска.
20
1
 
21
 
! Отговори
Сбърканяци преди 1 година
Острова ще стане на 'Леденото Кралство' - буквално!

И тия ли решиха да се скарат със държавата дето дъжи кранчето на топлото?
19
2
 
19
 
! Отговори
валери преди 1 година
Гълфстрийм е вече на 50 % , особено след нефтения разлив в Мексиканския залив причинен от ненормалните от БПетролиум , които вместо да го изчистят , набутват суровия петрол на дъното и това пречи на зараждането на течението .Западна Е и сащ ги чака ледников период в близко бъдеще , за това Европа строи газопроводи !
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами каквото стане
17
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че се появи това глобално затопляне, че всичко с него да обясним, нищо че намеляването е започнало преди 500 години
16
5
 
13
 
! Отговори
Змей Терезов преди 1 година
Чутовни промени в икономиките на нашите ЕС братя очаквайте.Туризма е първи.Вятър,дъжд и студ умъртви Западна Европа.Това е само началото.Местните, свикнали на лежерно времеце бяха смесили няколко стила в облеклото и спрели мисленето,за да преживеят.Скандинавските туристи бяха попаднали в рая.Животновъдство,земеделие...да, ама не!
Явен е стремежа на тази Европа да щипне от по-топли територии,щеш от Сирия,ама там претенции има Ердо Анадол Пустинников и Тръмп Земетръс Вулканников,но
първи е Израел!