Вечното лято: Климатичният кошмар, който може да потопи десетки градове

Все по-топло и по-топло. Чакаме лятото, но вечното лято е пагубно за планетата
9 авг 2018 09:15, Боряна Павлова
51
Вечното лято: Климатичният кошмар, който може да потопи десетки градове
Снимка: архив Reuters

Съвместно изследване на учени от Германия, Швеция, Дания и Австралия предрича мрачно бъдеще за планетата ни: Дори и да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата – т.е. глобалното затопляне да бъде ограничено до максимално 1,5 до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалния период, климатът на Земята може изцяло да се промени, пише "Дойче Веле".

Повишаващите се средни температури увеличават риска от активизирането на процеси, които допълнително биха затоплили земната повърхност, твърдят учените.

"Нашето изследване показа, че едно глобално затопляне на земната атмосфера с около 2 градуса по Целзий, може да доведе до процеси, които още повече ще увеличат неблагоприятното въздействие над климата", казва основният автор на студията - австралиецът Уил Стефен.

Според тази прогноза, средните температури в света ще се увеличат в дългосрочен план с 4 до 5 градуса в сравнение с прединдустриалния период. Това ще повиши морските нива с 10 до 60 метра, вследствие на което много острови и крайбрежни градове като Венеция, Ню Йорк, Токио и Сидни ще бъдат наводнени, а части от земята ще станат необитаеми. Учените наричат ​​този сценарий "Горещ  период".

Ефектът на доминото

Неблагоприятните процеси и фактори, които биха могли да предизвикат резки промени в световния климат, са добре известни. Горите и зоните на вечния лед, които сега се числят към категорията на „приятелите на климата", защото задържат парниковия ефект, в бъдеще навярно ще се превърнат във „врагове на климата", които неконтролирано изпускат вредни емисии в атмосферата.

До този момент обект на анализ са били предимно отделни процеси, засягащи “парниковия ефект”, но не и влиянието и взаимовръзката между тях. Международният екип, чиято студия бе публикувана в понеделник ( 6.8), анализира различни сценарии, до които би могло да се стигне в условията на глобално земно затопляне с 2 градуса. В работата си по тези сценарии те откриват многобройни взаимодействия и верижни реакции, свързани с топенето на глетчерите, размразяването на вечните ледове, живота в океаните и намаляващата роля на резервоарите за въглеродни окиси.

Процесите, предизвикани от глобалното затопляне, имат потенциал да създадат ефект на доминото, твърди шедският учен Йохан Рокстрьом, който е съавтор на изследването. "Щом отпадне един елемент, следващата плочка от доминото също ще се преобърне. Би било много трудно, дори невъзможно, да се предотврати този фатален ефект  за системата на климата." Това значи, че земята ще започне да се затопля все по-бързо, дори и ако човечеството престане да произвежда парникови газове.

Парижкото споразумение за климата, подписано от 197 държави, си постави за цел да ограничи повишаването на глобалната средна температура до максимум 2°C . Не е ясно обаче, дали това е достатъчно, за да бъде спасено човечеството от климатична катастрофа, предупреждава Ханс Йоахим Шелнхубер, директор на  Института за изследване на климата в Потсдам. "Все още не знаем дали можем да запазим глобалното затопляне само в рамките на 2 градуса”, казва Шелнхюбер.

Какво трябва да се прави?

За това са нужни много повече усилия, отколкото само да се намали производството на вредни емисии. Човек трябва да защитава цялостната екосистема, което значи да се спре поголовното изсичане на горите, да се намали прекомерната консумация, да се осъществява контрол над прираста на населението и да се инвестира в нови технологии, които отвеждат въглеродния диоксид извън атмосферата.

„Въпреки апокалиптичните резултати, предричани от учените, няма място за излишна паника", предупреждава Катрин Ричардсън от университета в Копенхаген: "Нашето проучване съдържа едно изключително положително послание. Колкото по-добре осъзнаваме ролята си на тази планета, толкова по-добре ще можем да реагираме на съответните предизвикателства", заяви тя за ДВ. "Трагедията ще настъпи, само ако отказваме да признаем, че трябва още по-активно да защитаваме климата".


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"-Бай Коце, докога ще палиш тея гуми, бе!"Светът отива към своя край от алчност. Това беше ознаменувано още със самоубийството на Уолъс Кародърс (откривателя на найлона). Сега почват търговиите с въглеродни емисии. Нещо като вица за евреина смъртно ранен молещ друг да го застреля, за да не се мъчи и когато другия разбира, че няма патрон в цевта, евреина му предлага да му продаде един.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да се опитаме да възпитаме деца и внуци в по разумен начин на живот."За да може в Индия, Близкия изток и Латинска Америка да се удесеторят, и да дойдат да ни изядат после.Логично, ама само ако си либерал-глобалист.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За тебе като те чета, явно не си много много наясно!"Просто и идея си нямаш колко съм наясно. Постоянно пиша в такива теми, и до сега освен квичене /като твоето/ друго не съм видял. Писал съм за факторите, допринасящи за промените на климата многократно. Коментари по тях - никакви, само политкоректна истерия и обвинения.Коментирай - цикли на Миланкович- слънчева активност- магнитно поле- космически лъчи- на Ал Гор прословутата графика, където той преобръща причина и следствие.Ти си.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига ривахти, ва! Ляту е! Жа пиче!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казваше ротния ми в казармата, БХ
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много *** стана на тая планета! И всеки иска кола, телефон , туй- онуй.... За храна , вода и други основни неща за живота да не говорим! Но, точно те скоро ще започнат да не достигат, което ще доведе и до политически промени и може би и една по-глобална война, която или ще върне баланса или(по-вероятно!) ще затрие цялата планета по бързата процедура.... Отиваме при динозаврите! Да се готвят следващите господари на планетата, ако остане такава!
42
3
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Значи да разбирам, че НИЕ, особено българите особени пък ти не си виновен за нищо! Е това виждам, че според тебе е така, но спорет мен не е БАШ така! И да ти кажа по комунистичческо време българите горяха в домовете си нафта за отопление! А, че климата се е променял, променял се е! *** точно таз промяна дето се задава мое да се окаже една от последните климатични промени за НАС хората, особено за българите! Дали ще остана изненадан, аз не! За тебе като те чета, явно не си много много наясно!
41
0
 
3
 
! Отговори
To6 преди 3 години
Снощи но едно от руските телевизии говори един синоптик, точно по тези проблеми. И сподели, че планетата ни отива бавно към нов ледников период и то след хиляди години. И, че не може да се правят някакви глобални изводи за отделни години на затопляне, дъждове, по студени години. Така, че каквото дойде и това ни е най-малкия праблем.
40
0
 
8
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Преди няколко месеца вялаха поръчковите статии за джендъреката конвенция, сега плочата се смени за глобалното затопляне. След някой и друг месец сигурно ще дойде редът на имигрантите или на малцинствата... Когато Шварженегер стана губернатор на Калифорния съвсем официално беше показана интерактивна карта, според която до 2010 година голяма част от ЛА ще бъде погълната от водата - ако не се дадат пари, разбира се. Точно като вица за онзи дето пръскал сол против бели крокодили.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А най-гадното е, че това НИЕ СИ ГО НАПРАВИХМЕ!"Ние? Аз и ти? Воплите на "учените" на запада приличат на комунистическото "дайте да дадем". Българите не са консуматори. Не сме и производители. Едвам кретаме колкото да кажем, че живеем. Защо всички тези "истини" за климата все от Запада идват? Защо все са насочени срещу Изтока? Защо самият Запад почти нищо не прави? Мислете малко преди да си вадите изводи. Да, климата се променя, КАКТО ВИНАГИ В ИСТОРИЯТА НА ЗЕМЯТА.Изненадани? Не и аз.
38
4
 
4
 
! Отговори
ne e taka преди 3 години
До АнонименИ българите могат да направят нещо по опазване на планетата.Например да се излекуват от болната си мания по леки коли.В бедна България с население около 6 милиона са регистрирани над 4 милиона коли.Коли, които ни тровят и убиват мнозина ежедневно , но всеки сяда зад воланаи забравякакво причинява на въздуха ...Да се опитаме да възпитаме деца и внуци в по разумен начин на живот. Може да е малко, но ще има ефект.
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам топло 12 меесеца, искам палми и маймуни в Ихтиман и кокосови орехи в Рила. Друг плюс: всичките арабски и африкански страни ще станат пустиня и няма да има бежанци и джихади, щото няма да има черни и араби.
36
3
 
17
 
! Отговори
... преди 3 години
Пичове затопляне ИМА! ПРОМЕНИ В КЛИМАТА ИМА! И само тия дето не са излизали на вън последните години ми разправят, че това с климатичните промени било глупост! Глупост ама ни опита отзад даже почва и да навлиза! А когато климата се промени повярвайте ми толкова кръв ще се излее, че сичките войни възтания и революции дето са в досегашната историята на човечеството ще ни се сторят като не значителни, леки конфликти с минимум жертви! А най-гадното е, че това НИЕ СИ ГО НАПРАВИХМЕ! И ПРОДЪЛЖАВАМЕ!
35
1
 
17
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Навремето покойния вече Народен лечител Петър Димков,каза в предаването на Кеворкян:Кеворк: "Човекът е един вирус върху Планетата и Тя рано или късно ще намери начин да се отърве от него!"
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Имтересно каква полза"Българите не сме точно като американските турбоконсуматори. По-скоро сме едни от най-икономичните хора на планетата, основно заради немотията. С тия статии какво целят - да вземем да се гръмнем че да има повече място за тях? Ние да се чувстваме виновни, че те немогат да добавят още 20 кг към 150-те налични?
33
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Няма как да се спре процеса на затопляне. Само ***, безмозъчни консуматори населяват планетата . Нивото им в Еволюцията е толкова ниско , че е абсурд да се загрижат за бъдещето на планетата.Отделно пренаселването ще я довърши.
32
1
 
2
 
! Отговори
Ha преди 3 години
Имтересно каква полза има за тези дето наричате "глобалисти" (все едно е негативно ***. Ти) да ви казват да сте по умерени в консумирането и замърсяването??? Ако толкова ви кефи смог и бо,клук навсякъде що не отидете всички в овча купел през зимата да дишате дълбоко?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И индийците, и китайците започнаха масови кампании за залесяване.
30
0
 
29
 
! Отговори
мрт1111 преди 3 години
Работя е офис сграда, която се води най-модерна и със "зелен" статут. Погрижили са се да се пести от всичко: вода, електроенергия и пр. Но каква ползва щом на ден се принират тонове хартия? Всякакви нужни и ненужни документи. Принтерите работят непрекъснато и всичко се забива по разни папки и престоява в шкафовете. После нямало останали гори. Има, ама са сортирани по тип и азбучен ред :)
29
5
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Бля бля