Учени показаха първата снимка на черна дупка

Астрономите я нарекоха "същинско чудовище"
10 апр 2019 18:37, Нели Христова
116
Учени показаха първата снимка на черна дупка
EHT COLLABORATION

Астрономите публикуваха първата снимка на истинска черна дупка, което човечеството някога е виждало. Тя се намира в отдалечената галактика M87 – на 500 млн. трилиона километра, а в нейното заснемане са участвали 8 телескопа.

"Това, което виждаме, е многократно по-голямо от цялата ни Слънчева система“, казва проф. Хайно Фалке от университета Radboud в Холандия.

Масата на черната дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Може да се каже, че тя е една от най-големите дупки в системата, "същинско чудовище“, според учените.

Снимката показва ярък "огнен кръг“, както се изразява професор Фалке, а в центъра му – перфектна кръгла черна дупка. Яркият ореол е вследствие на нагорещени газове, които навлизат в пастта на чудовището. Светлината им е милиарди пъти по-силна от тази на всички звезди в галактиката M87 и именно затова земните телескопи могат да я засекат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз знам една черна дупка. На Гинчето от Пловдив.
91
0
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Това е снимка на поничка, ама не е на фокус. ;-)
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена е по-добра от мен? Ееее? Не, не може! Ко ш ми са прави н мене, тая дет един буркан не мой да отвори.... Аааа!
89
1
 
8
 
! Отговори
тъпчо преди 5 години
Да пратят някой да я снима по отблизо, че много размазана...
88
14
 
8
 
! Отговори
Гост преди 5 години
С днешната техника която има тази размазана неясна снимка от която нищо не се разбира е просто смешно.
87
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на науката е да подобрява живота на хората(според гения Никола Тесла), а не да дава мъгляви обяснения на неясни астрономически обекти!!
86
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли милиярда са потрошили учените за да изкарат снимка на един пикселиран ......?
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологТъмна енергия и тъмна материя няма......................още по интересно как изчислиха, че била около 90 %!!Вселената не се разширява...........това е една глупава теория на един католик-йезуит!!
84
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз имам друг въпрос, защо след като този феномен с този начин на "заснемане" на черната дупка не сме заснели до сега и друга такава?"Защото това е първият опит за заснемането на този феномен. Използвали са най-големите радиотелескопи на Земята, комбинирайки ги в нещо като свръхтелескоп образно казано с размерите на планетата и им отне няколко години обработване на данните със суперкомпютри докато "проявят" снимката.
83
4
 
8
 
! Отговори
оная работа преди 5 години
вчера жената си изпусна айфоня у ваната, докато си миеше оная работа. и ей го резултата. иначе в медиите изглежда като черна дупка, да
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ти откъде си сигурен, че това е черна дупка???Да не усещаш гравитацията от панелката си в Люлин???"Представата ти за размера на България разпростираща се от дома ти до Люлин е отражение на ограничените ти виждания за света, точно както оранжевото сияние около дупката е отражение на заобикалящата я светлина.Как така откъде съм бил сигурен, че е черна дупка? Насочват телескопите към определена точка, за която се предполага, че има черна дупка и виждат това, което се очакваше да се види.
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94Ти откъде си сигурен, че това е черна дупка???Да не усещаш гравитацията от панелката си в Люлин???
80
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са ми интересни физиците-теоретици...............не разбират нещо и айде сега............измислят нови понятия.............черни дупки, бели дупки, тъмна материя, тъмна енергия..................а пък хептен като зациклят някъде................струнна теория и пространството имало 11 измерения................голям смях!!!
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Наблюдавахме астрономически обект с неясна природа и произход...........след това да докажат, че това е черна дупка............ако могат, разбира се!"Какви словестни гимнастики се опитваш да правиш само и само да не признаеш, че това е черна дупка ахаххаха
78
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно как така се разширявала Вселената като балон............................хаха..............................и къде се разширява..........................в празното пространство ли???Това, което е извън Вселената-балон не е ли също Вселена???Нали Вселената е всичко, което съществува??
77
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименда,темата е много интересна и обширна...Добре че ТУК се прокрадват И такива теми,че от непрекъснатите "новини" за разни "Мегз"-и,убийства,кражби и подобни,просто не може да се диша..
76
0
 
5
 
! Отговори
Снимката не струва преди 5 години
Не е на фокус!!
75
0
 
10
 
! Отговори
red shift преди 5 години
До ПроСоТоДоплеров ефект има не само в акустиката, но и в електродинамиката................в астрономията доплеровият ефект е оптичен ефект и се проявява като червено отместване.Това се тълкува като разширяване на Вселената само защото досега не е дадено друго обяснение...............но възможно е да има и друго обяснение!!
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоИма разбира се.Нарича се неутронна звезда.Това е черна дупка без тунинг ;) Когато масата и гравитацията и нарастнат над определена граница се ражда черна дупка.Която всъщност е бяла.Неутронните звезди обикновено са бели. Те са доста разпространени и някои са толкова странни че е невероятно да съществуват например понякога им се случват "звездотресения" които изпращат вълни от гравитация. Изобщо темата е интересна и безкрайна.
73
3
 
5
 
! Отговори
фактите преди 5 години
Още веднъж го казвам..........уравненията в теоретичната физика не могат да се решат точно, защото не знаем крайните и граничните условия,които лимитират законите на физиката, оттам уравненията не могат да се интегрират, освен това математическите модели винаги са условни..................оттам идват понятия като черни дупки, тъмна материя и т.н.