Пикът на метеорния поток Леониди настъпва тази нощ

Могат да се наброят 15 бързи синьо-зеленикави метеора за час
17 ное 2022 13:30, Елка Василева
2
Пикът на метеорния поток Леониди настъпва тази нощ
Снимка: архив, БГНЕС

Един от най-известните метеорни потоци, наблюдаван от любителите астрономи, настъпва в средата на ноември.

Метеорният поток Леониди вече може да се наблюдава при ясни нощи, като пикът му предстои в нощта срещу петък, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

Потокът е активен от 6 до 30 ноември, с максимум за 2022 г. на 18 ноември около 01 ч. българско време.

В нощта на максимума радиантът на потока в съзвездието Лъв ще изгрее около 23:10 ч. за района на София, каза физикът. Скоро след това - в 00:53 ч. , ще изгрее и Луната с 37% осветен диск и в неголяма степен тя ще затруднява визуалните наблюдения до края на нощта. Поради облачността над страната по-голям шанс за успешни наблюдения в нощта срещу 18-и ще има от Северна България, уточни Маркишки.

По време на максимума на Леониди, в безлунна нощ и далеч от светлините на градовете, могат да се наброят около 15 бързи синьо-зеленикави метеора за час, прогнозира той.

Потокът се поражда от метеорни роеве, отделили се в космическото пространство от кометата 55P/Tempel-Tuttle (Темпъл-Тътл), която има период около 33 години. Затова през същия период потокът Леониди се наблюдава във вид на метеорни дъждове. Последният такъв бе през 2002 г., с интензивност около 3 500 метеора на час, каза физикът.

Леонидите са изключително популярни за любителите астрономи, защото обичайно предизвикват впечатляващи небесни спектакли, отбелязва ЮПИ. Метеорни дъждове са хиляди метеора в минута са наблюдавани през 1833 г., 1866 г., 1966, 1999 г.

Очакванията за тази седмица не са за толкова зрелищни дъждове, писа агенцията. Според експертите от Американското метеорно дружество Михаил Маслов и Микия Сато, тези дни Земята преминава през поток от по-отдавнашни останки на кометата 55P/Tempel-Tuttle. Ако изчисленията им са верни, ще могат да се наблюдават от 50 до 200 метеора в час.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари