Бил Гейтс предупреждава: Следващата заплаха пред човечеството е биотероризмът

През 2015 година той успешно прогнозира, че не сме подготвени за пандемия
14 фев 2023 20:20, Нели Христова
180
Бил Гейтс предупреждава: Следващата заплаха пред човечеството е биотероризмът
Снимка: БГНЕС

През 2015 година Бил Гейтс предупреди - следващата пандемия е въпрос на време, а светът не е готов да се справи с нея. И се оказа прав. В края на 2019 година COVID-19 плъзна в Китай, а от там и по целия свят и никой не беше готов да се справи с него.

Сега Гейтс има ново предупреждение - глобалната сигурност е застрашена от биотероризъм.

Определението на "Интерпол" за "биотероризм" е "умишленото освобождаване на биологични агенти или токсини с цел нараняване или убиване на хора, животни или растения с намерението да се сплаши или принуди правителство или цивилно население за постигане на политически или социални цели".

Запитан от BBC каква е според него голямата бъдеща заплаха пред човечеството, за която не мислим достатъчно, Гейтс отговаря: "Тъй като започваме да мислим достатъчно за изменението на климата, заплахата е от биотерор, което е наистина ужасно".

"Биотерорът и пандемиите са почти едно и също", казва Гейтс, защото те излагат човечеството на опасни и дори смъртоносни болести. Разликата в биотерорът според него е, че е много по-трудно да се защитим, защото "всеки, който се опитва да го направи, го прави съзнателно и разбира вашата защитна система, така че те могат да се опитват да проектират плана си за да я заобиколят".

Заплахата от атаки с антракс

"Интерпол" казва, че има достатъчно налична информация, която да показва, че някои лица и терористични групи имат способността и намерението да използват биологични агенти, за да навредят на обществото.

Международната полицейска организация дори е разработила оперативно ръководство за разследване на потенциален биологичен и химически тероризъм в тъмната мрежа, за да помогне на разузнавателните служби и следователите по целия свят.

Докато биологичен или токсичен агент вероятно ще се разпространи неочаквано, ефективният отговор на биологично събитие зависи от координацията на няколко действащи сектора, твърди "Интерпол". "Следователно структурираните стратегии за превенция, готовност и реакция са от съществено значение".

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че ако се случи биотерористична атака, тя най-вероятно ще включва бактериите, причиняващи антракс - заболяване, което може да засегне сериозно хора и животни.

Симптомите варират в зависимост от това как бактерията навлиза в тялото - обикновено през кожата, белите дробове или стомашно-чревната система - което също определя вида на заболяването.

Симптомите на кожен антракс, най-често срещаният тип, могат да включват малки мехури или подутини, сърбеж и безболезнени кожни рани с черен център, появяващи се по-често по лицето, шията, ръцете или ръцете.

Всички видове антракс могат "в крайна сметка да се разпространят в тялото и да причинят смърт, ако не се лекуват с антибиотици", обясняват от CDC.

Изходът при вдишване на спори от антракс "почти винаги е фатален". Въпреки това, с агресивно лечение, около 55% от пациентите оцеляват.

Антраксът вече е бил използван в миналото. През 2001 г. антрак на прах беше поставен умишлено в писма, изпратени чрез пощенската система на САЩ. 22 души се заразиха с антракс, а петима от тях починаха.

Други биологични оръжия, които потенциално биха могли да бъдат използвани, според CDC, са: вирусът на вариола (вирусът, който причинява едра шарка), заболяване, наречено сап, което обикновено засяга коне и вече е било използвано в миналото като биологично оръжие по време на война и мелиоидоза - инфекциозно заболяване, причинено от микроби, които се срещат естествено в определени части на света, като Югоизточна Азия и Северна Австралия.

Как да се подготвим за биотерористична атака

Ако приемем, че след извънредна ситуация може да се наложи да оцелеете сами в продължение на няколко дни, важно е да създадете комплект от първа необходимост при бедствие - основни предмети като храна, фенерче и вода, пишат от Euronews.

CDC  съветва да отделите малко време, за да обсъдите като семейство план за спешни случаи. Обмислете въпроси като: Какъв е моят план за подслон? Какъв е моят маршрут за евакуация? Трябва ли да актуализирам своя комплект за готовност за спешни случаи?

Точно както той направи, когато предупреди света, че не е достатъчно подготвен за пандемия преди COVID-19 да удари, Гейтс призовава за по-големи инвестиции в технологии за откриване и реагиране на биотерористични атаки.

В интервю от 2021 г. с бившия министър на здравеопазването на Обединеното кралство Джереми Хънт, Гейтс каза, че се надява да публикува до 2026 г. книга, озаглавена "Ние СМЕ готови за следващата пандемия" – и за биологични атаки като разширение , "но това ще отнеме десетки милиарди".

Гейтс, петият най-богат човек в света и вторият най-голям принос към Световната здравна организация, вярва, че международното сътрудничество и глобалните здравни системи трябва да бъдат засилени, за да се гарантира, че светът е по-добре подготвен срещу биологични заплахи.

"Добрата новина е, че всяка малка част от работата, която вършим, за да се подготвим за бъдещи пандемии, ще бъде изключително полезна за биотероризма", заяви той пред BBC. "Лошата новина е, че не сме толкова активни, колкото смятам, че трябва да бъдем."


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грешка 5 години.
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вирусът го имаше 2 години преди тов , или нещо аналогично , защото има ше вълна от белодробни заболявания в страната. Това е аз го прекарах, но когато има психоза, ситуацията става сложна.
119
7
 
7
 
! Отговори
Антонии преди 3 месеца
Ние европейците пострадахме от китайския вирус благодарение на комунистически Китай които кри истината за вируса около 2,3 месеца, а през това време Китайците масово ни заразяваха. И още един факт. Китайските лекарства против ковид се оказаха много по слаби от европейските и американските лекарства и това се доказа с китайската пандемия. Въпреки, че управляващите китайски комунисти криеха истината. А в България Възраждане агитираше да не се ваксинираме и за това по смъртност бяхме на първите мес
118
2
 
1
 
! Отговори
Антонии преди 3 месеца
Ние европейците пострадахме от китайския вирус благодарение на комунистически Китай които кри истината за вируса около 2,3 месеца, а през това време Китайците масово ни заразяваха. Дори и сега китайските болници са пълни с болни пациенти. И още един факт. Китайските лекарства против ковид се оказаха много по слаби от европейските и американските лекарства и това се доказа с китайската пандемия. Въпреки, че управляващите китайски комунисти криеха истината от световната общност.
117
0
 
13
 
! Отговори
Дамм преди 3 месеца
Крадецът вика - дръжте крадеца! И разигран сценарий за пандемия със смъртоносен ентеровирус си играли същите. Да си знаем какво ни готвят.
116
3
 
17
 
! Отговори
Сорос преди 3 месеца
Някой да забие последния пирон в ковчега на дедо гейтс защото все още се чува пискливото му гласче от диспансера бухахах
115
2
 
16
 
! Отговори
gg преди 3 месеца
гнусен плазмодии!!! *** в адски мъки! твоите огранизации участват в разпространението и създаването на такива гадости!!!
114
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бил-чо, така ли ще го направиш..... пак
113
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може и да е така. Питам се, защо прави психоза на хората?
112
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изхвърлете биотерористите американци от националния център по заразни и паразитни болести!
111
4
 
0
 
! Отговори
стъкмистика преди 3 месеца
Шутът не засяга никого.
110
2
 
11
 
! Отговори
Долния малоумник преди 3 месеца
От когато съществува човечеството живота му е белязан от войни глад и земетресения, това че ти не гладуваш не воюваш и не те е друснало не значи че не се случва по света.
109
4
 
21
 
! Отговори
стъкмистика преди 3 месеца
Преди Второто пришествие на Христа дните ни ще са белязани от войни, недостиг на храна, земетресения, смъртоносни зарази...Матей 24:7, Лука 21:11
108
4
 
41
 
! Отговори
Опортюнист преди 3 месеца
То по-голям биотерорист от *** Гейтс има ли? Главния световен вирусолог, епидемиолог, имунолог и...повелител на всички пандемии и вируси. Но нали навсякъде по света и у нас има достатъчно изкукал народ дето да му вярва, да му слуша словесните диарии и да се боде с колкото му каже помии (пардон "ваксини"), та няма как при това положение да не виреят такива психопати като него и да не са на върха на световната пирамида...Боцкай се, прости народе и си вярвай, че се "спасяваш" от нещо...
107
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя кога ще вземе да се гътне да гори в ада
106
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом като тоя предупреждава начи бърка баркоч у гаража вече
105
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поклон господин Гейтс. Предложете решение! Кажете как да го избегнем?
104
3
 
36
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 месеца
Тук вече те спревариха. Няма да си първи ако познаеш.Всички знаем за вашите биолаборатории в Украйна, Армения,Грузия и къде ли не !
103
2
 
48
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Бил, обясни защо организира Събитие 201 на 18 октомври 2019, когато покани представители на банкерските фамилии, хора от световни фармацевтични фирми, пиар експерти, Анита Сисроу от институт "Джон Хопкинс"? Какво знаехте всички вие в този момент, което останалия свят не го знаеше? Аз го изгледах цялото събитие, те го свалиха от нета. Но ме впечатли един от фармафирмите, който в изказването си заяви: Ние ще произведем ваксини, ако хората не ги искат - ще ги слагаме насилствено!
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Oжесточената битка тоя който пие скъпи уискита и си ляга с топ мaцки печели, но да видим тук как ще е обновено