Защо напоследък наблюдаваме ръст на инцидентите след турболенция?

Изменението на климата играе роля
10 мар 2023 21:45, Нели Христова
54
Защо напоследък наблюдаваме ръст на инцидентите след турболенция?
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица няколко пътници на авиокомпания бяха тежко ранени или убити, когато полетите им претърпяха сериозна турбуленция.

Възможно ли е зачестилите силни турбуленции да се дължат на изменението на климата?

От десетилетия насам силната турбуленция съпътства въздухоплаването, а всяка година пътниците изживяват все по-страшни моменти.

"Много хора се удариха в тавана, имаше много писъци", казва Майкъл Бейли, цитиран от NOVA.

Поредица от подобни инциденти наскоро разтревожи и ужаси някои пътници.

"Честно казано, беше доста, доста страшно. Беше сякаш от някакъв филм", споделя Джак Кантипуди."Животът ми просто премина през очите ми. Мислех, че това е краят", разказва Исабел Кастийо.

Промяната на климата е научно свързана с все по-тежките метеорологични условия, така че на фона на всички заглавия за тресящи се самолети се появи един тревожен въпрос: алошават ли промените в климата и турбуленцията?

Отговорът е "Да", Казва авторът на проучване от 2019-та година - професор Пол Уилямс, който изучава атмосферата в университета на Рединг, Англия.

"Изменението на климата е направило по-често срещано турбулентните полети по същия начин, по който е направило по-вероятно и създаването на горещите вълни. Изменението на климата засилва турбулентността на чистия въздух на всички нива на полетите, през всички сезони, навсякъде по света, където има струйно течение“, разказва Уилямс.

Според него изменението на климата създава атмосферни смущения, които пораждат ефект, подобен на вълни във въздуха дори когато не се наблюдава лошо време.

Но доказването на връзката за всеки отделен полет е трудно. Когато някой пътник е ранен - като седемте души, които попаднаха в болница след полет на Луфтханза преди няколко дни - или ако някой почине - както се случи с жена в частен самолет над Нова Англия - Националният съвет за безопасност на транспорта съобщава за инцидента, но не следи за турбулентност при всички полети.

"И честно казано, това не е достатъчно. трябва да имаме по-стабилна система, защото опитите на радара с насочено напред действие да улавя турбуленция в чист въздух, просто още не са се доказали", казва анализаторът на CNN в областта на авиацията Питър Гьолц.

Повече изследвания са от ключово значение, казват учените, защото заплахата не изчезва.

"Бих се радвал да видя, че се полагат повече усилия за събиране на надеждни и сигурни данни, тъй като се движим към това по-турбулентно бъдеще", казва Пол Уилямс.

Климатологът Симеон Матев коментира също темата. Той каза, че изменението на климата може да предизвика турбуленции. Матев посочи, че по-високите температури създават възможност за по-високо съдържание на влага във въздуха, а от своя страна по-високата температура дава възможност и за по-голяма енергия в атмосферата. Тази енергия поражда по-силни процеси, един от които е точно турбуленциите, допълни той.

Матев направи и метеорологична прогноза за месец март. Той каза, че ще се сменят бързо студени и топли въздушни маси. Климатологът съобщи, че гръмотевиците са индикатор, че в атмосферата се случват силни процеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Силната турболенция се получава от разреден въздух и самолета пропада като в яма. Ако при пропадането не сте вързани с колан излитате и се удряте в тавана. Най опасно е за стюардесите които в този момент сервират закуската. Излитат в тавана заедно с количката с яденето и напитките.
19
0
 
4
 
! Отговори
Стою преди 1 година
Ако се спазват указанията на стюардите не може да си удариш главата в тавана когато си вързан с колан
18
4
 
4
 
! Отговори
Патладжан преди 1 година
Преди седмица имаше статия как северното сияние намалявало заради намаляващият лед, от който слънчевата светлина се отразявала...Хайде стига сте облъчвали с простотии. Няма да се качим на електрички.
17
0
 
6
 
! Отговори
hahahahaha преди 1 година
претоплено проучване от 2019. означава данни до 2018 най-много. тези статии кой интелект ги пише.
16
6
 
10
 
! Отговори
Затоплист преди 1 година
"Възможно ли е зачестилите силни турбуленции да се дължат на изменението на климата?".... Не! Дължат се на стотиците хиляди тонове метан изпуснати в атмосферата от терористичния акт на САЩ и Норвегия. Затова са и климатичните катаклизми тази зима. Някъде топло за сезона, а някъде рекордни снежни мразовити бури. От там е и турболенцията. Ама Грета мълчи като .....и наедрява!
15
6
 
3
 
! Отговори
Мустафа Карадаи преди 1 година
Олигарха Прокопи плаща на пилотите да правят катастрофи, но най-често преди катастрофата пилотите изкачат през аварийния пилотски изход, което обикновено довежда до *** на самолета с всички пътници в него, а не в редки случаи и до падането на легитимното демократично правителство на Република България, не без подкрепата на откровените комунисти ДБ и младите, объркани люде от ПП, разбира се. Данчо Ментата се е изказвал по този въпрос и много други, засягащи демокрацията, многократно.
14
2
 
5
 
! Отговори
Възраждане и ДПС преди 1 година
Сорош плаща на молекулите да дестабилизират обстановката около крилата на летателните апарати, което неминуемо довежда до срив на въздухоплавателните качества на летателният апарат и в някои случаи това довежда до катастрофи.
13
5
 
1
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 1 година
Защото в самолетите има Кемтрейлс и когато пръскат с ковит и 5G от космоса, налягането под крилата се дисбалансира и самолета започва да пада. Ако това се случи по време на турболенция, самолета започва да пада в неконтролируем пуск, точно както стана със самолетчето в Лесово. Медийте мълчат за товара в самолета, но на кадрите се видя как МВР е отцепило периметър около самолета, заради химикалите, които могат да убият всеки доближил се и се приемат нови стандарти във въздухоплаването за това. да
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен,санкции!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Angelov, BlizzardEnt ААйде, пак са неизгодни коментарите за НПО придвижваната адженда, и се пусна дежурният ботор да разводни и да потопи възможна дискусия в безсмислици. Толкова очевидно, толкова предсказуемо.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилоти от Индия, Пакистан, Лаос или пък недай си боже - жени, ще зачестяват още повече.
9
2
 
8
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
Промяната на климата е научно свързана с все по-тежките метеорологични условия", също така и с повишеното равнище на запек сред населението, повишените цени на енергоносителите и яйцата, войните в Украйна, Сирия и Арцах, разбитите жълти павета в София, състоянието на магистрала Тракия и мн. др. И да не забравяме, че от климатичните промени най много страдат ЛГБТ и цветнокожите.
8
3
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
едва ли климата е проблема ...
7
3
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Со 6....Ти эа би6лията не говори, освен ако не очастваш в нея
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане това което преди векове е записано в Библията.
5
2
 
4
 
! Отговори
Антиглобалист преди 1 година
Къде сте ръгнали..и защо като се говори за спиране на колите с ДВГ от 2035г. не спрат и самолетите с изкопаеми горива..ХА ХА ХА ..НЕ СЪМ ЛИ ПРАВ МАКАР И СЕДНАЛ
4
1
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
За климатот грижа имам аэ, но эа тур6оленцията неэнам нищо
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък защото някой повярва, че от това са умрели. :-)
2
2
 
4
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Интересно, че хора, които дори не могат да предположат посоката - по-топло ли или по-студено? И трябва постоянно да сменят измишлотината и да я напасват според реалността, която грам не отговаря на съчиненията им - някак се държат все едно всичко им е ясно и правят "прогнози" въз основа на които драстично да прломеним живота си. ОК. Ама съм живял през няколко от излагациите ви вече. НО ПАСАРАН
1
5
 
21
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Преди 40-50 години се предричаше от жреците на Климатичната Измишльотина, че до края на 20ти век ще има ледникова епоха ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ. После преминаха на нова мантра, ще има глобално затоплряне ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ. После видяха, че идея си нямат какво ще стане дори в следващите 5 години и почват да се излагат с измишльотините, затова минаха на КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ. През лятото е горещо, през зимата е студено, вятърът е ветровит, дъждът е мокър, ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ. Усилена е на 200% пропагандата.