Молекула прави полимерите здрави като метал

При нагряване вместо да се разширява, тя се свива
5
Молекула прави полимерите здрави като метал
Снимка: Pixabay

Учени от САЩ са разработили новаторска молекула, която, добавена към полимер, увеличава неговата издръжливост, съобщава сайтът "Ню атлас".

По-специално молекулата може да направи полимера подобен на метал по отношение на способността му да издържа на температурни колебания.

Според разработчиците от Националните лаборатории "Сандия" по този начин може да бъде увеличена издръжливостта на всевъзможни предмети - от пластмасови калъфи за телефони до ракетни снаряди.
Заради ниската си цена и плътност, добрите си топло- и електроизолационни свойства и високата си устойчивост на корозия, полимерите се срещат в почти всички предмети, използвани във всекидневието. Продължителното излагане на топлина и студ обаче води до разширяване и свиване на материалите, включително полимерите, което в крайна сметка води до влошаване на качеството им.

Различните материали се разширяват и свиват с различна скорост - металите и керамиката, например, се свиват по-малко от полимерите.

За целите на настоящото изследване учените са модифицирали молекула, която при добавянето й към полимер увеличава издръжливостта му, правейки го подобен на метал.

"Това наистина е уникална молекула, която при нагряване вместо да се разширява, всъщност се свива, като променя формата си", казва Ерика Редлайн, специалист по материалознание и ръководител на изследователския екип. "Когато се добави към полимер, тя го кара да се свива по-малко, достигайки стойности на разширение и свиване, подобни на тези на металите. Да разполагаме с молекула, която се държи като метал, е забележително", допълва Редлайн.

Идеята за разработване на "новаторската" молекула, която изследователите не назовават, възниква в резултат на оплаквания от клиенти относно крехкостта на смартфоните, изработени от различни материали, всеки от които реагира по различен начин на топлина и студ.

Изследователите обясняват, че молекулата може да революционизира начина, по който полимерите намират редица приложения, включително в електрониката, комуникационните системи, слънчевите батерии, автомобилните части, подовите настилки, космическите конструкции и отбранителните системи.

Досега изследователите са създали само малки количества от молекулата, но работят по начин за увеличаване на производството.

За съжаление синтезът й е дълъг, но въпреки това те остават оптимисти относно потенциалните й приложения. /БТА, Елена Христова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: молекула
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първо, металите са много, какво значи "здрави като метал"?! Кой метал?! Второ, някои полимери са много по-твърди от повечето метали. Трето, кой полимер?! Говорите все едно всички полимери са едни и същи и дрън дрън та пляс.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо ново. Термосвиваемите шлаух тръбички за изолация на кабели вече са открити.
3
0
 
13
 
! Отговори
Ганчо преди 7 месеца
Очаквайте пластмасови чукове и тесли.
2
11
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 месеца
Сто процента Русссия е помогнала с акъл. Те по-добре да им кажат да измислят нещо срещу алкохола , щото се алкохолезираха тия ***.Сто процента пиян руски народ.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Супер, правете танкове от полимери с тая молекула, вярвам, че ще са също толкова добри, колкото и обикновените.