Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин

Такива уж могъщи държави всъщност са крехки
22 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
213
Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плащат ли ти допълнително за руската пропагандна сводка когато я пускаш през уикенда? Или си от тези дето са толкова зле, че работят за руския фашизъм и предават НАТОвска България безплатно?
137
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бахмут и околностите. В Клещеевка продължават ожесточени боеве, Руските бойци контраатакуват с въздушна подкрепа. Също така бойци на руските въоръжени сили контраатакуваха в Андреевка. Основните позиции на руснаците на южния фланг на Бахмут са зад железопътната линия и засега те позволяват на зомбитата да се закрепят в селищата, превзети от тях.
136
6
 
6
 
! Отговори
Самада Сиготури преди 7 месеца
Фукуяма е долна шорошпия!
135
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
посока Запорожие. Ореховски участък. През последните седмици основните битки се водят в района на Вербовое. Опитите за закрепване в селото завършват по същия начин: обстрел от артилерия на руските въоръжени сили и последващо отстъпление на зомбираната по натовски стандарт биомаса към изходните точки. Освен това зомбитата на киевската хунта нападат в района на Новопрокоповка, като понякога се приближават до населеното място на разстояние около километър. Като цяло зомбитата имат лек напредък, но цената за няколко десетки метра е огромна.
134
3
 
5
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 7 месеца
Този псевдофиосов не беше ли писал за КРАЙ НА ИСТОРИЯТА е паксамерикана. Всичките му прогнози и анализи са провал.
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Херсонска посока. В островната зона на Днепър зомбитата на киевският наркокартел продължават да се опитват да се закрепят на съществуващия плацдарм. Руските войски обстрелват районите на концентрация на зомбита, но въпреки загубите, зомбитата не спират прехвърлянето на зомбирана по натовски стандарт биомаса.
132
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РЕАКЦИЯТА НА ДЕНЯ След украинската атака срещу щаба на Черноморския флот, бившият командир на Черноморския флот адмирал Владимир Комоедов направи изявление за РИА Новости: Време е да ударим така наречените центрове за вземане на решения в Киев, Министерство на отбраната, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. И накрая, по Банковая. Севастопол чака, Камчатка чака, Кронщад чака...
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Авторът на санкциите срещу Русия е обвинен в корупция. Робърт Менендес, член на Демократическата партия на САЩ и ръководител на Международния комитет на Сената на САЩ, и съпругата му взеха подкупи от няколко бизнесмени в Ню Джърси и египетски служители. В имението на Менендес са открити недекларирани 500 000 долара в брой, златни кюлчета и скъпи коли. Киев загуби един от "своите" лобисти в Съединените щати.
130
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мен ме интересува дали България ще надживее путинизма. 34 години преход в който България продължава да бъде управлявана от БКП и ДС. Огромна част от висшите обществено политически постове в държавата са заети от путинисти. Като да започнем от говорителя на руското посолство Радев и минем през председателката на СЕМ Соня Момчилова. Само САЩ ви е в устата, но обективно куп високи постове работят за русия.
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фукуяма отдавна, отдавна е зачертан от научния свят!
128
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този човек е пълен *** неговият Труд краят на историята се сгромоляса тотално...... Четете сблъсъкът на цивилизациите и тогава ще осъзнаете реалността..Самюъл Хънтингтън
127
7
 
5
 
! Отговори
Ssss преди 7 месеца
"Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим" - Същото са мислели в навечерието на ПСВ защото Европа е била много силно икономически обвързана. До толкова с учението и с компетентността на този професор!
126
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Питин трябва да спре наркотиците.
125
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе много мучат тия кравари в днес.бг-то, щото същите изтепаха бизоните в страната си за да вкарат крави, а ние българите изтребихме кравите си по поръчка на по гореспоменатите и за да не се цапаме с булшийдс, внасяме фашистко сухо мляко и разреждайки го с водица, да топиме корички укрохлебец, гледайки през розови очила да викаме - Ние сме Швейцария на Балканите.
124
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До toti,к.159 Опитваш се да се правиш на врач/пророк, но не става - акълът е малко. Държавите,които не са склонни да бъдат роби на САЩ, се събраха в БРИКС - Бразилия, Русия,Индия,Китай, Южна (South) Африка. Наскоро към тях се присъединиха още 6 държави. Те отхвърлят доларът като международна валута, засега се разплащат с националните си валути. Разбираш, че следващата стъпка ще бъде военен съюз за отбрана срещу попъллзновенията на САЩ и НАТО. Засега общият брой на хората е около 3 млрд.
123
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прозрачната цел на сащ е да сеят конфликти където могат по света и след това да се заявяват като някакви спасители и в процеса да печелят с мошенически сделки. Но това не може да продължава безкрайно дълго -- в един момент истината излиза наяве. Та този фукуяма е просто един идеолог за употреба в мръсните политики на сащ по света. Такива са влажните му мечти изложени в папагалската статийка.
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За да се изхранва папурчо трябва да измисля, това което може да продаде в страната си -- а когато го чете средноинтелигентен човек извън сащ веднага му става ясно що за учен имаме насреща.
121
4
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
България да си опичат акъла,щото радиацията в Украйна ще засегне и нас.Всичко минава през Черно море към нас.
120
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато си отиде Путин Брикс няма да се разпадне -- надежди говежди.
119
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А сега да обясни какво се има предвид под путинизъм. Казал е тотална безсмислица.