Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце

Обясняват как масивни звезди, които са и магнетари, са станали такива
15 апр 2024 09:48, Елка Василева
6
Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце
Снимка: архив, БГНЕС

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце, предаде Ройтерс.

Две големи звезди, намиращи се в облак от газ и прах, наречен мъглявината Драконово яйце, са загадка за учените. Едната от тях има магнитно полe както Слънцето. Спътницата й обаче няма. Такива масивни звезди обикновено не се свързват с мъглявини.

Изглежда, че изследователите са разрешили тази загадка, като същевременно обясняват как относително малкото масивни звезди, които са и магнетари, са станали такива. Виновно за това е братоубийството между звездите, казват те.

В този случай по-голямата звезда очевидно е погълнала по-малка своя сестра, като при това враждебно поглъщане се е формирало магнитно поле.

"Това сливане вероятно е било много жестоко. Когато две звезди се сливат, може да бъде изхвърлен материал и така вероятно се е формирала мъглявината, която виждаме днес", казва астрономът Абигейл Фрост от намиращата се в Чили  Европейската южна обсерватория. Тя е водещ автор на изследването, публикувано в списание "Сайънс".

Компютърните симулации преди това предсказваха, че смесването на звезден материал по време на подобно сливане може да създаде магнитно поле в комбинираната звезда, родена в резултат на този процес.

"Нашето проучване е безспорно доказателство, което потвърждава това", казва астрономът Хю Сана от Католическия университет в Льовен, Белгия, който е част от научния екип.

Тези две звезди - гравитационно свързани една с друга в т.нар. бинарна система - се намират в нашата галактика Млечен път на около 3700 светлинни години от Земята в съзвездието Норма. Светлинната година е разстоянието, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона км, отбелязва Ройтерс.

Изследователите са използвали деветгодишни наблюдения, направени от базирания в Чили Много голям телескоп (VLT).

Магнетарът е около 30 пъти по-масивен от Слънцето. Другият му спътник е около 26,5 пъти по-голям от Слънцето. Те обикалят на разстояние един от друг, от 7 до 60 пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

Драконовото яйце е наречено така, защото се намира сравнително близо до по-голям комплекс от мъглявини, известен като Бойните дракони от Ара.

Звездите в Драконовото яйце изглежда са започнали да се формират преди 4-6 милиона години като тройна система - три звезди, родени по едно и също време и гравитационно свързани.

Две от най-вътрешни са включвали по-голяма звезда - вероятно с 25 до 30 пъти по-голяма от масата на Слънцето, както и по-малка звезда - може би пет до десет пъти по-голяма от масата на Слънцето.

По-масивната еволюира по-бързо от другата, като външният й слой е погълнал по-малката звезда и е предизвикал сливане, което е изхвърлило в пространството газ и прах, съставляващи мъглявината, твърдят изследователите.

Това се е случило много скоро в космически мащаб - преди около 7500 години. Мъглявината се състои предимно от водород и хелий, но също така и от необичайно голямо количество азот, благодарение на сливането.

Много звезди с размерите на Слънцето генерират магнитни полета.

Известно е, че около 7% от масивните звезди имат магнитно поле. Втората звезда в тази двойна система, която не е участвала в принудителното сливане, няма такова.

Изображението на мъглявината, публикувано заедно с изследването, е поразително. "Богатството на физиката и химията в играта създава красива структура", казва Сана.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трителия!
5
0
 
3
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 месец
А аз все още се опитвам да разгадая написаното по-нагоре.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така и Земята,един ден ще бъде"погълната"от Слънцето.Няма да е утре,но е неизбежно.Ако обаче,междувремено не бъде ударена от метеорит и бъде изместена в друга орбита.Или пък оста и да бъде изместена и сама да промени орбитата си и се превърна в блуждаеща Планетата в необятния Космос.
3
2
 
3
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 месец
мъка е да превеждаш текст от който си нямаш понятие
2
0
 
1
 
! Отговори
ze nigmar преди 1 месец
Скоро и кометата може да разгадаете...:)))
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7500 г. е нямало още прабългари и са живели с маймуни в пещери.