Образователна проформа
Образователна проформа
Реформата трябва да започне от грамотността на директорите, щом същите често се назначават от РУО без конкурс, както е в случая. В деня на будителите нека си кажем истината - посредствеността ражда посредственост, неграмотността възпроизвежда неграмотност. Жалко е, когато наказаният със заповедта ученик, с изявени дарби в ИТ, е по-грамотен от директора. Десетокласникът получава санкцията за отсъствия, само защото по същото време минава с успех процедурата по подбор на специализанти за Google! Снимка: С. Цанева | 02 ное 2017 07:39
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
27
7946
85
4
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Батко Явор преди 1 година
Каки , всичко ще е наред , нов джип и къща си взех откакто се допитвам до Ваши Височества. Вие сте умни , заедно ще се справим!
23
1
 
1
 
! Отговори
Кака Петя преди 1 година
Како Руми, не се притеснявай: "Ако спечеля печелим всички(каки и батко Я.М.) , ако загубя губя само аз."
22
0
 
1
 
! Отговори
Кака Руми преди 1 година
ВРИД-а Уши е ***. Трябваше някой по-умен да сложим за директор на конци.
Тоз ученик не е стъпвал в СМГ от 15 септември насам, а той писал някакви си 24 остъствия.Какво му се церемони ? Това е начина да изхвърлиме Мавродиева от УН.
Оставете ни да се съсредоточиме върху парите в УН и прокуратурата , щото не вървят на добре нещата.
21
1
 
34
 
! Отговори
Просвета преди 1 година
Весело ми стана, когато прочетох в заповедта разпорежданията на т. нар. "директор" до класния ръководител и сроковете за координиращия екип. Личи си, човечецът не е чувал за АПК, а камо ли да е чел чл. 90 (1), гласящ: "Административните актове не се изпълняват, преди да са изтекли сроковете за тяхното оспорване, а при подадена жалба или протест- до решаването на спора от съответния орган". Сега остава само да връчи или да изпрати по имейл заповедта до ученика, че да не я обжалва оттук. :)))
20
1
 
42
 
! Отговори
Димитър Г. преди 1 година
До Познавач на закони:

Дори да е така, това не променя факта, че се нарушават правата на ученика, с отбелязаното в заповедта "изчерпване на правото по смисъла на чл. 54, ал. 1, т. 3 и т. 4 от Наредбата за приобщаващо образование", защото и в старата, и в новата Наредба има т. 1 и т. 2, като според първата ученикът може да отсъства от училище "по медицински причини", а според втората- "поради участие в други дейности извън процеса на училищното образование", какъвто е въпросният казус.

Нонсенс.
19
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калинка до калинка, чвор до чвор....

На баце ви творенията и видимите резултати...
18
0
 
55
 
! Отговори
Няма значение преди 1 година
Ще отговоря, вместо педагога.
Няма закон, наредба или правилник, според който вид изпит да е наказание. В противен случай нямаше да предлагат и сега на младежа, като ученик с изявени дарби, да премине в самостоятелна форма на обучение, при която само в края на срока се държи индивидуален изпит по учебен предмет.
След разясненията по отклонената тема, добре е да се върнем към нея, щом тя касае грамотността на един български учител, станал директор по щастливо стечение на обстоятелствата.
17
57
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
До Педагог

В СМГ пишат оценки в бележниците?
Ами да ти ги пишат в дневника, а родителите ти ще ги видят на родителската среща.
Оставянето на изпит по учебен предмет е вид наказание, нали?
16
0
 
60
 
! Отговори
Педагог преди 1 година
До интересно
Информирайте се колко месеца трае процедурата за избор на специализанти, а не питайте мен. По-добре попитайте и.д.директора дали родителите не са писали заявление по този повод още в началото на октомври, ама никой не ни го прочете на педагогически съвет. Миналата учебна година ученикът не е наказван. Но пък сигашният "директор" не му даваше цял първи срок бележника и с колегите се чудехме тогава къде да му пишем оценките, за да ги знаят родителите. Ушагелов не беше наказан обаче.
15
56
 
2
 
! Отговори
Познавач на закони преди 1 година
До Димитър Г.

Не мисля, че сте прав. Точно в момента на издаване на Заповедта на директора, действаща е все още старата Наредба за приобщаване...
14
56
 
2
 
! Отговори
интересно преди 1 година
До коментар 13

Как от началото на учебната година иска да мине в дистанционна форма на обучение заради стажа, след като е отсъствал 16-18 октомври, за да се яви по същото време на "процедура за подбор на специализанти"? Така пише под документа. Кое от двете е истина? Откъде е знаел, че ще бъде одобрен, че да иска месец преди това да мине в неприсъствена форма на обучение? Миналата учебна година отсъствал ли е системно и бил ли е наказан по някакъв начин за това?
13
1
 
61
 
! Отговори
Педагог преди 1 година
До коментар 12

Колега, ученикът от началото на уч. година желае да премине в дистанционна форма на обучение, заради стажа. Ала директорът да е позволил да го гласуваме на ПС, въпреки че в чл. 6 от правилника на СМГ се казва, че "с разрешение на педагогически съвет може да се разреши друга форма на обучение по чл. 106 от ЗПУО"? Не. А спазването на правилника на гимназията, според чл. 1а, е задължително както за учениците, така и за директора.
Мълчаливият отказ не е решение, а закононарушение.
12
65
 
4
 
! Отговори
Колко сте жалки! преди 1 година
Колко жалки са тези, които коментират, криейки се зад имена на учители в СМГ! Неизчерпаема злоба българска!
Ясно е кой е ученикът, но още по-ясно е, че има правилници, наредби...., които трябва да се спазват от всички ученици. Законът позволява и неприсъствени форми на обучение.
11
1
 
65
 
! Отговори
Румяна Караджова преди 1 година
Дадохме малко власт на зам.директора и вече стана цял директор.
Покрихме се за малко да обърнем внимание на прокуратурата, че някакви джобни пари ни търси, а какво виждам "господина" станал "Директор".
10
1
 
73
 
! Отговори
Димитър Г. преди 1 година
До Йорданов:

Де да беше само това...
В заповедта основанието е "с оглед прилагането на чл. 49, ал. 1, т. 1, в изпълнение на чл. 57, ал. 1 и при условията на чл. 59, ал. 1 от Наредбата за приобщаващо образование от 11.11.2016 г. на МС".
Смешното е, че "прилагането", "изпълнението" и "условията" са вече други, защото с т. 35 от дневния ред на заседанието на МС от 11.10.2017 г. беше приета новата Наредба за приобщаващото образование.
А заповедта на директора е от 24.10.2017 г.
Плача от смях. ;-)
9
1
 
79
 
! Отговори
Петя Тодорова преди 1 година
Уши излезна голям наглец. Направо директор се изкара , а е само Вр.и.д.директор.
Тази длъжност е запазена за мен.
8
1
 
82
 
! Отговори
Йорданов преди 1 година
В документа неграмотността е и по отношение на нормативната уредба. Липсва алинеята по чл. 258 и алинеята, и точката, по чл. 259 от ЗПУО. Грешно е позоваването на чл. 200, ал. 2, от ЗПУО, щом текстът се отнася до "санкцията "преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение" и няма общо със санкцията "забележка". В заповедта е посочен чл. 201, ал. 1, в който се казва "за едно нарушение не може да бъде наложена повече от една санкция по чл. 199, ал. 1", т.е. нищожно е основанието.
7
2
 
88
 
! Отговори
Няма значение преди 1 година
Учител съм в гимназията. Вр.и.д.директор ни съобщи, че от Гугъл е трябвало предварително да му изпратят "уведомително писмо" и след получаването му, ако той разрешал, чак тогава ученикът можел да отсъства.
Ало-о-о, РУО, МОН, приземете го малко "директора", че се е взел насериозно, щом от Гугъл трябва да очакват неговото разрешение, за да си вършат работата. :-D
6
2
 
85
 
! Отговори
съвсем логично преди 1 година
Че какво му е изненадващото? В МОН са само *** ненормалници. Толкова си могат
5
2
 
85
 
! Отговори
Патката Кастрева? преди 1 година
Ваня Кастрева е глупава и проста патица и назначава само по-тъпи от нея. Защо да не се подписва като директор? Това е такава гордост, че и на табелката на входната си врата вкъщи ще го сложи. Да се знае!