България с уникални дадености за геотермална ТЕЦ
България с уникални дадености за геотермална ТЕЦ
Както се вижда от геотермалната карта на света България се намира в район с висока геотермална активност подходящ за изграждане на геотермална ТЕЦ. Имаме уникална природна даденост, но вместо да я ползваме спорим за строеж на АЕЦ... Снимка: Alex | 08 яну 2013 17:15
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
33
24440
32
7
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 11 години
5,6, няма нужда да има Гейзери!! В момента в Италия и Унгария с европейски пари се правят огромни инвестиции в ГЕЦ без да имат гейзири! Важното е на относителна малка дълбочина (4-5 километра) да има горещи скали.
6
8
 
2
 
! Отговори
до Alex преди 11 години
***, а ти знаеш ли защо в Исландия (и само там) се добива толкова много ел.енергия от "ГЕЦ"? Айде ако не знаеш, вземи да прочетеш малко за едни ГЕЙзери и после ми покажи къде в България ги има или активни вулкани
5
4
 
2
 
! Отговори
Gazibarev преди 11 години
До 3:ЗАпознай се малко повече с нещата, преди да говориш наизуст. ;)
4
4
 
8
 
! Отговори
fen преди 11 години
Eдната технология не изключва ползването на другата.Може само да се допълват.
3
14
 
4
 
Отговори
Alex преди 11 години
Защо ме триете? Какво проблемно имаше в това мнение?7, в момента инсталираната мощност от ГЕц само за производство на електричество е около 11 гигавата, не целият потенциал е около 2000 гигавата в света. Освен електричество, чрез геотермална енергия могат да се отопляват жилища, офиси, оранжерии и т.н., което е с пъти по голям потенциал.В Исландия 100 процента от електричеството и енергията за отопление идва от ВЕИ, които предимно са ГЕЦ.
2
12
 
5
 
Отговори
Alex преди 11 години
В описанито пропуснах да напиша, че снимката на картата я направих в залата за посетители на една исландска ГЕЦ близо до Рейкявик.
1
21
 
7
 
Отговори
Alex преди 11 години
7, в момента инсталираната мощност от ГЕц само за производство на електричество е около 11 гигавата, не целият потенциал е около 2000 гигавата в света. Освен електричество, чрез геотермална енергия могат да се отопляват жилища, офиси, оранжерии и т.н., което е с пъти по голям потенциал.В Исландия 100 процента от електричеството и енергията за отопление идва от ВЕИ, които предимно са ГЕЦ.