Купоните от миналото
Купоните от миналото
През 90-те години на миналия век съм с баба се редяхме на опашки за хляб, олио и салам.

Тези продукти ги купувахме с купони, поради липсата на им в магазините. Снимка: Бай Тошо | 07 мар 2013 09:18
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
29
27537
32
5
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мен ми напомня на Берлин 45-46.Иначе много фалшиво в пазарна икономика - купони.И още една малка тайна ,че си е почти чисто -Софииско явление.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен И какво излезе от Сапио? Нищо по различно от "секс скандала" Бат Бойко - Сесил Казахстанчева... РМДтата - имаше стачки на цели заводи дето искаха да се приватизират чрез РМД - е дадоха им ги! и какво стана - пак се ***. А че работеха на планирана загуба докато са държавни - никой не ще и да се сети, нали? Нефтохим беше вътре със 240 млн. долара без лихвите, Костов го пордаде за 190 млн$ в брой + дълговете - общо 430 млн. $ за 55%, 45 останаха държавни, защо сега са 8, а?
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така беше, ама само докато луканов подаде оставка. още на другия ден имаше всичко по магазините. всичко беше театър, за да си мислим, че има демокрация, защото на другарите яко им трепереха гащите да не ги постигне съдбата на семейство чаушеско
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 25Костов е виновен за доста неща. За аферата Сапио, за РМД-та, за Нефтохима, за Марица изток, Гад Зееви, ....
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До roy И пак Костов ви е виновен... Костов ли е виновен че България лъже собствените си производители? Костов ли е виновен че Турция която не е член на ЕС дава същите субсидии на селското си стопанство като ЕС? Че и Македония... А *** гледа все евтинкото - да не се мине. Като му сложат на сергията турски домати по 2 лв и български по 2.50 - той купува турските. нищо че са гадни. После костов виновен. На Бай *** все друг му *** в гащите!
21
6
 
2
 
! Отговори
до Черен Петър преди 11 години
Много "знаеш" ти бе,"умник"!
20
8
 
9
 
! Отговори
roy преди 11 години
Чудя се как още не са въвели купони след като животновъдството има 10 (десет) пъти по-малко крави и *** от 1990г.,а производството на зърно е само 3-4 пъти по малко и народа стой безработен заради глупостта. и манипулациите на управляващата ни пасмина (бандити).Заради това ,че ни излъга Костов и разби кооперациите сега стоим без работа и храна (внасяме всичко).За сметка на това изнасяме компаньонки,миячи,чистачи ,носачи...всички с дипломи за средно и висше образование...ПРЕДАТЕЛИ .ГАДОВЕ
19
0
 
6
 
! Отговори
ОХООООООО..... преди 11 години
ТОВА СА КУПОНИТЕ НА ОНОВА ГЕНЕРАЛСКО ЗЕЛЕНО КО*ЕЛЕ.......КАРАКАЧАНОВ!ТЕ , БЯХА НЕГОВА ИДЕЯ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ХЛЯБА ЗА НАРОДА!НАРИЧАХМЕ ГИ ...."каракачанки"-----ха,ха,хааааааааааа....ПАРТИЯТА Е НАЙ-СИЛНА ПРИ ..."разпределението по равно"----защото другарите ,"са най-равни"!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдааа това се нарича то плавен преход да изживееш американската мечта не за векове, а за 23 години ;) Сега се чувствам истинско негро в гетото, в което живея и с хората, които срещам и факта, че утре е празник на жената, един от малкото, на които се сещаме за половинките си и изобщо сме в процес на миграция ;) (дано за към по-добро)
17
2
 
7
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Гладни години.
16
0
 
6
 
! Отговори
jikeca1 преди 11 години
Тези продукти ги купувахме с купони, поради липсата на им в магазините. Много добре написано,просто те разбрах.
15
1
 
9
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Чорбаджия - Навярно е било така - подир 09.09.1944.!?! Купоните държаха до средата на петдесетте години на миналият век. Без купони бяха единствено простаците.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Купоните през 1940 бяха по-хубави.
13
18
 
5
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
Будалите, които се въргаляха по градинките и мучаха по площадите, наистина се редяха на опашки пред магазините. В същото време, докато ония кибичат пред магазина, умните и оправните влизахме през служебния вход и си пазарувахме директно от склада. Без купони и в неограничено количество. Да ви е честита демокрацията пазарната икономика ха-ха-ха...
12
7
 
7
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
а какво е? ако не е държавни книжа. Облигация ли е? фючърси на хедж фондове? Или какъв вид актив е това? Асетс ли в? Или е лиабилити?Каква точно е тази емитирана от държавата хартйка?Обикновено когато се играе с такива еквиваленти се знае какви финансови инструменти ползваш. Америка има борса от 100 години и нещара ясно са класифицираниНещо което не отговаря в учебниците ми прилича на Голямо Бонго - белия дето играл карти с *** в Африка. Раздава и опаа имам Голямо Бонго, прибирам всичко
11
1
 
9
 
! Отговори
Захар и Сол преди 11 години
До: Австралия(Сидни),ти по-добре си отговори на въпроса, ограничен ли си или просто си глупав по рождение. Купони за храна трябвало да бъдат държавни ценни книжа! Ако отидеш на Луната, може би ще кажеш, че като получаваш Държавен вестник е задължително да ти носи по 5% годишна лихва на парите.Графиката единствено отчита, че си задръстен ***, че дори и в Сидни пак си оставаш такъв.
10
6
 
7
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Ето сега ще си отговорите защо и какъв е залога да се върви към '97Ако си раздал книжа, например БНБ е емитирала доста. Сега като няма пари банките ще спечелят от една виденова зима.Също и много от протестиращите дето са с потребителски или лихварски кредити. Също и определени кръгове кредитни милионери също инвестират в един сценарий '97И аз да съм и аз ще направя да спечеля, особено ако има и други като мен да помагатАбе въобще има доста интереси заложениЕй затова няма истинска борса в БГ
9
1
 
12
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Това са купони от 90-та година,но аз помня купони за хляб във фурната на село от 1972 г.-не ,че не е имало а бяха нещо като отстъпка!Кал миришеше на топъл ХЛЯБ!ГОСПОДИИИИИИ!
8
1
 
8
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
До Австралия: Тези купони не бяха държавни ценни книжа. Те определяха количеството от дадена стока, която можеш да купиш за месец, а заплащането ставаше с левчета, както и сега.
7
9
 
2
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Това трябва да са държавни ценни книжа. Или поне отговаря на представатаВъпроса е: Ако си имал книжа с някакъв номинал - да речем бутилка олио или квото е там. през '90 сега през 2013 каква е оценката? дали пак колкото бутилка олио? И после разправяй как разтял БВП последните 20 години.Е ако БВП расте цената на цените книжа от държавата също расте. Демек трябва да струва 2 бутилки олио?Само дето като отчетеме инфлация с 6 нули тези книжа не струват и капка олио.Но графиката не отчита това а?