Пикът на зимата: Виелици и двуметрови преспи превземат страната!

Снегът ще отслабва от утре, но студът ще остане до събота, прогнозират синоптици
Обновена: 26 фев 2018 07:09 | 26 фев 2018 07:00,
39
Пикът на зимата: Виелици и двуметрови преспи превземат страната!
Снимка: Reuters

Двуметрови преспи и много сняг ще блокират страната, предупреждават синоптици! Снежни виелици и минусови температури накараха метеоролозите да обявят най-висока степен предупреждение за опасност – червен код в две области – Кърджали и Смолян. В останалата част от страната е обявен оранжев код. 

Заради обилните снеговалежи централните власти и общините призовават хората при възможност да не пътуват и да се съобразят с влошената пътна обстановка. Очаква се температурите да паднат до -7, -8 градуса в северозападната част на страната, а максималните на югоизток да достигнат 2-3.

Още по темата

"Причината за влошаването на времето е комбинацията от студения арктичен въздух, който се спуска от север към Балканите и средиземноморски циклон, който преминава през Гърция и Егейско Море към Черно море", обясни за "Труд" синоптикът Симеон Матев.

Той е категоричен, че явлението не е необичайно, но се случва за първи път у нас през тази година.

"В България то довежда до обилни снеговалежи, които в по-голямата част от страната ще образуват снежна покривка от 10 до 30 сантиметра. По-голям проблем обаче създава силният вятър, който в Добруджа, Лудогорието и източната част на страната ще създава виелици, навявания и двуметрови преспи", обясни още Матев.

Той прогнозира, че днес ще е пикът на лошото време. Иначе снегът и студът ще останат у нас до събота.

"За щастие въпросният циклон ще отмине бързо. Още утре снеговалежите ще отслабват. В сряда се запътва към нас нов вихър, само че с по-малки размери" допълни експертът.

Вчера заради лошото време турски ТИР, превозващ 20 тона медицински материали, се хвърли в дере край горнооряховското село Поликраище.

От МВР призоваха да избираме първокласните пътища и ако е възможно, да отложим пътуването си. Властите съветват шофьорите да избират първокласни пътища, тъй като се почистват с предимство, да носят със себе си всичко необходимо за справяне със снега и да не спират да почиват на открито.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тука ни докара тая демокрация.Февруари месец сняг!Как може такова нещо бе?Тоя Бойко до кога ще ни размотава с тоя сняг?От десет години е на власт и нищо не прави по въпроса тоя лакей на краварите.Я погледнете в краварските щати какво става.75 сантиметра сняг и тъпите кравяри си траят.Никой не смее да обели дума срещу Тръмп.Продажници!
32
7
 
28
 
! Отговори
Големи шофьори преди 6 години
Иначе всички големи шофьори, ама като падне 2см сняг и започват да вият, че не може да се шофира - оборудвайте си колата за зимни условия и няма да имате проблеми, В цял свят е така - през зимата има сняг по улиците. Че даже и повече плащат за винетки и данъци. Стига сте ревали. Който не може да кара през зимата - да се качва на обществен транспорт
31
1
 
31
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
аре стига сте драматизирали, голям апокалипсис няма що...
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наи после и в Пловдив да видим малко сняг улиците побеляха визуално стана толкова чисто и бяло все едно съм в аптека
29
2
 
10
 
! Отговори
До К преди 6 години
Е да се ама София не е само Цариградско. От Овча купел до Цариградско през Константин Величков , покрай Женския пазар и от там през Халите по Дондуков не беше добре почистено.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано сутринта никъде не беше до асфалт, но сега вече е по-добре. Нищо страшно няма, зима е-нормално.
27
5
 
26
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Тихо се сипе, първият сняг,галено щипе, бузките пак...де е на двора, старият пън,Бойко затрупа, всичко навън! Хахахахахахахахахаххахаха
26
1
 
5
 
! Отговори
К преди 6 години
12 Гледам Цариградско шосе е почитстено и много добре !
25
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо необичайно не се случва за нас които сме живяли през 60-те 70-те и 80-те години. На този синоптик ще му кажа че зимата започваше в началото на ноември и свършваше в краят на април. Първият сняг като паднеше не се топеше а върху него трупаше нов. Снежната покривка достигаше 50 см а навяванията от 1.50 до 2 метра. Тук в София общината пускаше багерчета и самосвали зил които чистеха улиците и булевардите на 3 смени. Снега зиловете го изхвърляха в перловската река. И така цели 6 месеца1
24
5
 
20
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 6 години
Няма първокласни пътища,има надупчени пътища
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук където съм няма и 10 сантиметра сняг, вали тихо и е малко по-студено от обичайното. Много хубава зима.
22
1
 
63
 
! Отговори
Ная преди 6 години
Не мога да разбера какви са тия свирепи заглавия, защо стресирате хората. това е истинска зима, това е природата, за кво трябва да се всява паника?
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай Боби, народа е с теб и ти вярва.
20
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътищата са идеални, стига сте ревали.
19
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зимата идва от североизток. Путин е виновен.
18
2
 
8
 
! Отговори
234 преди 6 години
До Анонименне се оплакваме, а просто констатираме!!!
17
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е точно, стига сте се оплаквали ***, само ГЕРБ.
16
12
 
32
 
! Отговори
123 преди 6 години
В София, нито един централен булевард не е почистен, а оная кифла-кметицата, реве като хималайска мечка по радиото, как всички машини работели...нагла!!!
15
4
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време почти всяка зима имаше сняг над 50 см. И се задържаше по 2 месеца минимум. Нямаше драми. Всичко си беше ОК.А сега като падне 30 сантиметра за 2 седмици и обявяват бедствено положение.
14
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ победа! Бойко смело напред народа е с теб и ти вярва.