Студен януари се задава, с температури до минус 20 градуса!

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата
30 дек 2018 21:00, Елка Василева
45
Студен януари се задава, с температури до минус 20 градуса!
Снимка: архив, БТА

Най-ниските температури през януари 2019 г. у нас ще бъдат между минус 18 и минус 13 градуса, в котловините - до минус 20 градуса, по Черноморието - около минус 10 градуса, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса.

Това сочи прогнозата за времето на Сектора "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология.

Очаква се средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

През първите дни от януари се очаква нахлуване на студена арктична въздушна маса у нас и през първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, въпреки че в края на периода относително ще се повишат. Към 3-4 януари и в края на десетдневието ще има повишена вероятност за валежи от сняг.

През второто и третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Температурите ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи ще има през периода 13-15 януари, около 20 януари, 25 януари и в края на месеца.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната - абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
16
 
! Отговори
топло бг преди 5 години
бели р0би така ще ви одерем, че ще виете като вълк на северният полюс. п.с. поздрави от глобалното затопляне, за което плащате милиарди такси във въглеродни емисии
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюс 33,3 е в Аржентина.
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Студен януари се задава, с температури до минус 20 градуса!"Ако за сефте виждах -20 градуса, сигурно щях да се стресна...
5
7
 
33
 
! Отговори
Емо преди 5 години
До минус 10 - минус 15 градуса през януари си е нормално, наистина последните години няма такива зими,особено миналата, но по-миналата имаше към минус 15 и по-ниско даже и всички мрънкаха и ронеха сълзи като водопади че много било студено, че чак и дървени ваканции докараха простите кметове и администраиции на МОН, щото нямали пари да отопляват училищата при такива ниски температури. Истината е че народа се изнежи. Който иска вечно лято да си отива в тропиците при ***.
4
13
 
50
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Ти да не си на 13-14 години, та пишеш глупости??? Аз си спомням една зима преди 20-на години, когато цял месец в София беше -12, -15, а имаше една седмица -18,-20. Може пък и да си на повече от 13-14 г, но пък да си пришълец от селата, каквито са половината "софиянци". След 1990 г. съсипахте града. Събра се цялата колоритна селяния на България и всеки плещи глупости, мяка и кудкудяка
3
5
 
51
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
те два дена напред не могат да познаят времето,взели за цял месец напред да нареждат
2
35
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе аз ли така съм разбрал или пък съм СЪНУВАЛ че имало някакво глобално загряване. Та какво е това глобално загряване при минус 20 градуса. Нещо хич не ми се връзва това загряване. Че то през 60-те 70-те и 80-те години нямаше минус 20 градуса. Хем в онези години зимите започваха в краят на октомври и свършваха в краят на април. Най ниската температура която съм измерил тук в София през януари и февруари е била минус 12 градуса. И тези минус 12 градуса бяха за 2 дни и след това се качиха до 0
1
4
 
28
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Доган Теца да е готов със студения резерв.