Януари върви по-топъл, без валежи до края на месеца

Февруари и март също ще са по-топли от обичайното
20 яну 2020 07:00, Александър Попов
10
 Януари върви по-топъл, без валежи до края на месеца
Снимка: Pixabay
От вчера в страната нахлу по-студен въздух, но времето през месеца е по-топло от обичайното.
 
Мъглите вече ще са по-рядко, обясни климатологът Георги Рачев пред Нова ТВ.
 
"Към сряда половин България трябва да има двуцифрени максимуми на температурите. Което показва, че продължаваме да се намираме в период на много топло време", каза още Рачев. 
 
Според неговите изчисления януари върви с 1 до 2,5 градуса над нормата. 
 
"Прегледах данните от миналата година. Оказа се, че не е чак толкова сухо, колкото ни се иска като оправдание. За София и района на водосбора на язовир "Студена" годишната норма е около 80% изпълнена", заяви Рачев.
 
Климатологът обясни, че до края на януари не се очакват валежи. 
 
Февруари и март ще са по-топли и с по-малко валежи от обичайното.
 
"Очертава се едно нормално лято. Засега с нормални температури, малко по-топло", допълни Георги Рачев.
 
Днес, 20 януари, минималните температури ще бъдат предимно между минус 3° и 2°. На отделни места в котловините от Западна България, където облачността ще се разкъсва, температурите ще достигнат до минус 5°.
 
Над югозападните райони облачността ще се разкъсва и намалява. След обяд в западната половина от страната ще бъде предимно слънчево, докато на изток облачността все още ще е значителна, без валежи. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Максималните температури в повечето места ще са между 0° и 5°.
 
По Черноморието ще бъде предимно облачно с ниска слоеста облачност, без валежи. Максималните температури ще са между 3° и 5°. 
 
В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части - силен вятър от север-североизток. Максималната температури на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 5°.
 
Във вторник и сряда ще преобладава слънчево време. В сряда максималните ще достигнат на места до 12°-14°, но по-късно през деня с усилване на северозападния вятър ще започне бързо застудяване. Облачността временно ще се увеличи, в четвъртък ще е променлива, почти без валежи. В петък вятърът ще отслабне, ще преобладава слънчево време.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
ha преди 4 години
Веднага трябва да се вземат мерки а не да се чака еди какво си. Веднага всички трябва да минат на режим и да се пести водата. Язовирите са на 50-60% от капацитета си. Не минат ли всички градове и села на незабавен режим, до лятото ще паднат под 30%. . През летния период е горещо и са 2 месеца, ще остане само тинята по дъното. След това сме обречени.Тук, в съседните населени места, започнаха да пресъхват дори кладенците на хората. Не падне ли сняг или дъжд - наистина сме обречени, хора...
9
2
 
2
 
! Отговори
ha преди 4 години
Ванга още преди много години каза, че един ден, водата ще стане по скъпа от златото. Явно този ден наближава. Всички знаем, че пролетното снеготопене и пролетните дъждове, пълнят всички язовири. При тази суша - няма сняг, няма дъжд, язовирите ще останат празни. Колкото вода има, ще бъде изразходвана до лятото и от там нататък... не ми се мисли. Хайде, за пиене ще намерят хората, но хигиена, без вода - не знам как ще се получи. Ще плъзнат всякакви болести, ще стане страшно. Молете се да завали...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много грешни гербаджии, няма вода
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тази суша?! От пролетта не е валяло като хората.
6
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
искрено ми е тъжно за перничани.... помня кризата в софия....
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 2-3 седмици четох някъде, че в Перник чакат да им се напълни язовирът от снеготопенето напролет. Това е управленската стратегия там.
4
1
 
18
 
! Отговори
Цоло преди 4 години
Едно време, при бай Тошо, какви зими имаше.Дойде ГЕРБ и вече една зима не могат да направят като хората.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това се случи нали се досещате какво ще стане с язовирите и какво ни чака дано шефа горе да си спомни, че е българин.
2
3
 
16
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Рачев е известен лаладжия който се опитва повече да прави джумбуш вместо да каже нещо смислено. Малко по топло, леко по сухо, жените да се радват и други подобни несвързани приказки. От сега за лятото познава.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Очертава се едно нормално лято. Засега с нормални температури"Този е някакъв гений, щом и лятото му е ясно вече Не бих му вярвал много-много.