Юли започва с 38 градуса, ще има неприятни сухи периоди и "петнист" дъжд

Климатологът Симеон Матев говори за природните аномалии
30 юни 2021 09:40, Ния Христова
15
Жеги и бури ни връхлетяха през този месец. Каква е причината за природните аномалии и какво време да очакваме през юли? За кого са най-опасни горещините и до кога ще продължат жегите?
 
"Няма нищо по-нормално от това сега да има жеги, защото се намираме в сезона, в който трябва да ги има. Те ще продължат, както всяка година - до септември месец", каза климатологът Симеон Матев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че през юли тази година ще има разнообразно време и добави, че юни е най-дъждовният месец в нашата страна.
 
"В по-голямата част от страната валежите през изминалия месец са над нормата. Дори на места от страната достигат до 3-4 пъти над установените норми. 2/3 от месеца ни предложи хладно време, но последните десет дни компенсираха цялата тази хлад, която се беше насъбрала", уточни той.
 
Според климатолога юли ще започне с горещо време и температури до 38 градуса.
 
"Сега са най-дългите дни в годината, Земята може да понесе такива горещини. Месецът за голяма част от страната ще бъде със средни температури - малко над нормата. Очакваните отклонения са с 1,5-2 градуса над тази норма за западните райони. В Източна България и по Черноморието очакванията са температурите да бъдат в норма", каза още Матев.
 
Климатологът сподели, че минималните температури са между 13 и 20 градуса, а максималните от 28 до 34 градуса и подълни, че по-неприятни ще бъдат дългите и сухи периоди, които ни очакват през юли.
 
"Ще има и краткотрайни валежи, от т.нар петнист характер. Може някои региони да останат на сухо, а в други да повали по-сериозно. Има условия и за градушки. В Северна България и Рило-Родопската област не е изключено на места да има и по-интензивни превалявания, придружени от градушки", добави той.
 
Матев сподели, че се очакват ново захлаждане с превалявания и температури под нормата в началото на следващата седмица.
 
"Аномалията представлява отклонение от нормата. Времето рядко е в норма. Винаги имаме някакво отклонения. По-неприятни са, когато се редуват в близко време аномалии с противоположни знаци", категоричен е климатологът.
 
По думите му горещините, които наблюдаваме тези дни, са съпроводени с висока влажност на въздуха, което от своя страна кара хората да усещат тези горещини по-неприятно.
 
"Тези горещини са най-опасни за хората със сърдечно-съдови проблеми, защото жегите имат влияние върху кръвоносните съдове", добави той.
 
Относно това дали в България може да очакваме торнадо, като това, което се имаше в Чехия, климатологът е категоричен, че подобна възможност не е изключена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
Дърваров преди 2 години
На сечището довели нов секач. Гледат го другите секачи - един такъв мъничък, слабичък... Чудят се, какво да го правят. Дали му да събира отсечените клони. Секли те, каквото секли, отсекли три дървета и отишли на обяд. Новия го оставили на сечището. Връщат се след обеда и гледат половината гора изсечена.С изумление го питат:- Ти откъде идваш бе, човек?- От Сахара!- Как така от Сахара? Там няма гори!- И у вас няма да има!
12
3
 
7
 
! Отговори
Ген Минетчийски преди 2 години
Ке ви затварям по домовете ако ще и 50 градуса да стане!!
11
9
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
СКОРО ДУМАТА ДЪЖД ЩЕ СЕ УПОТРЕБЯВА САМО ВЪВ УЧЕБНИЦИТЕ
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЩерюФИНАНСИСТА КАРОЛЕВ В МОМЕНТА Е ВЪВ ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на боци нямаше "петнист" дъжд и 38 градусови температури.
8
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Тоя като го видях и се сетих: - А бе, какво става с финансиста Каролев?
7
2
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
30 ГОДИНИ ДПС РЕЖИ ГОРАТА И ИЗНАСЯ ДЪРВАТА ЗА ГЪРЦИЯ И НОРМАЛНО Е СЕГА ДА БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ НА ТОВА ПЪКЪЛНО ДЕЯНИЕ,
6
2
 
4
 
! Отговори
Св преди 2 години
Ще се изхвърля и малко повече с прогноза чак за зимата, да кажем януари месец, на базата на тази прогноза както е описана. "Ще има аномалии първата седмица до средата на месеца. На места ще превалява сняг, а на места, където е слънчево - мокър сняг. Другата половина ще е хладно, на места ще има слънце, а на места ще продължи да вали сняг премесен с дъжд. Пак се очакват температурни анималии +/- 1-2 грд. над и под нормата"
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Бойко ще бъде така камъни ще валят
4
0
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Не говорете така бря ! Отиде реколтата на селу ! Кът вали дъжд нимой дъ съ жъни.Нищу нимой дъ съ прай.От големата жега пък прегаря сичко.
3
3
 
2
 
! Отговори
Не знам защо преди 2 години
питат климатолог за времето утре? Той да каже у следващите 10-15 години ще е времето през м. юли, а за сегашми юни и юли вече ни е ясно
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков е откраднал парите за хардкор дъжд, долу БСП!
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!