Могат ли китайските смартфони да цензурират съдържанието?

Заместник-министър призова те да бъдат изхвърлени
23 сеп 2021 13:19, Елка Василева
57
Могат ли китайските смартфони да цензурират съдържанието?

Министерството на отбраната на Литва призова да не се купуват телефони на Xiaomi и Huawei заради сериозни пропуски в сигурността. Разкритията са "важни не само за Литва, но и за всички държави", пише Дойче веле.

Министерството на отбраната на Литва съветва да не се купуват китайски смартфони, а вече закупените устройства - да бъдат изхвърлени. Тази препоръка бе публикувана, след като държавните служби за киберсигурност са установили, че в тях има вградена функция за цензуриране.

Функцията за цензуриране може да бъде активирана по всяко време

Продаваните от Xiaomi смартфони в Европа могат да разпознават и цензурират думи и словосъчетания като "Свободен Тибет", "Да живее независимостта на Тайван" и “Демократично движение”, пише още в съобщението на властите. Към момента софтуерът на Xiaomi може да цензурира 449 думи и словосъчетания, включително и в стандартния интернет браузър.

Макар тази функция да е деактивирана в софтуера на Mi 10T 5G-телефоните за "региона на Европейския съюз", тя може да бъде включена по всяко време от дистанция, предупреждават службите във Вилнюс. Освен това устройствата на Xiaomi изпращат криптирани данни от телефоните към сървър в Сингапур.

Xiaomi и Huawei са сред водещите производители на смартфони в света

Xiaomi в момента е вторият най-голям производител на смартфони в света след Samsung. И в сигурността на P40 5G-устройствата на другия голям китайски производител Huawei е открит пробив.

Разкритията са "важни не само за Литва, но и за всички държави", заключва още докладът. Затова заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичиус препоръча "да не се купуват нови китайски телефони" и хората да се отърват от вече закупените "възможно най-бързо".

След публикуването на тази статия Дойче веле получи официално изявление от Xiaomi. Публикува го без редакторска намеса:

"Устройствата на Xiaomi не цензурират комуникациите към или от потребителите на устройствата на марката. Xiaomi никога досега и никога няма да ограничава или блокира каквито и да било лични поведения на потребителите на нашите смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в мрежата или използване на софтуер за комуникация на трети страни. Xiaomi напълно зачита и защитава законните права на всички потребители. Xiaomi спазва Общия регламент относно защитата на данните на Европейския съюз (GDPR)."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: ЛитвацензураHuaweiXiaomi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
iphone12 преди 2 години
До ДртПрчАйфона знае, че не можеш да си позволиш почивка на Малдивите и просто се гаври с тебе.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До д-р Дрегер - Не мога да повярвам, че не ти одобряват коментара! Явно комунистите са попълили и тук.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВСЕ ТАЯ 23 - Да, но повечето хора не им пука особено. Разбира се, има начини, да се прикрие 99% от активността, обаче как да го обясниш на хора, които не правят разлика между компилатор и текстов едито.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 - Либрем е много скъп. Pine Phone!
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДртПрч - Анекдоти много, доказателства малко. Apple не продава данни за реклама, така че си объркал нещо в апликациите. Другият вариант е, ако са ти приятлеи в някоя соц мрежа, били са у вас и са показали снимки на ваканцията, то е отчетено, че са показали снимки от твоето местонахождение и защото са правени тестове преди, е установено, че вероятно и ти ще си заинтересован за реклами. А и още нещо - можеш да теачнеш едновременно Google и Apple id-то с аниномно такова и да обкосфючнеш GPS-a.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са такива радетели за свобода на словото, да забранят Google, Apple, Facebook, Twitter и т.н. Това е много нагло двуличие.Единствените операционни системи, които не шпионират потребителите си, са open-source като Linux базираните, без пре-пакетиране от продавачът на телефонът. Който го е грижа са сигурността, да си вземе Cosmo, Pro 1x или Librem и да си инсталира Ubuntu Touch.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А, добро утро - Не че нещо, ама каква е разлиакта с другите? Освен ако не е чист Linux телефон с FOSS кърнел, дето сам да си го компилираш, е мааалако шано.
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само чист андроид или iphone
22
0
 
13
 
! Отговори
Зрител преди 2 години
В БГ има един сайт- А....а, чиято собственичка трие всеки, който не й харесва. Иначе се има за честна демократка, но още не е научила граматиката. Срамота!
21
6
 
16
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Абе по и айфоните пращат данни до американски сървъри и на другия ден ми излиза реклама за почивка на Малдивите, след като съм говорил на кафе с приятел, който се върна от там. Дори не говорихме по телефона. Устройството си стоеше небрежно на масата.
20
1
 
15
 
! Отговори
ВСЕ ТАЯ преди 2 години
1) ОНЛАЙН АКТИВНОСТТА ВСЕКИ, КОЙТО ПОЛЗВА СМАРТФОРН БИВА ПРОСЛЕДЯВАНА; 2) ГУГЪЛ СЪЩО ЦЕНЗУРИРА.......-------....... Т.Е. ВСЕКИ ПОТРЕБИТЕЛ МОЖЕ ДА СИ ИЗБЕРЕ КОЙ ДА ГО ТРАКВА. НА МЕН МИ Е ВСЕ ЕДНО. АКО XIOMI-ТО МИ Е ПО-ИЗГОДНО КАТО ЦЕНА/КАЧЕСТВО ЩЕ СИ ГО КУПЯ. ТОЛКОВА.
19
11
 
3
 
! Отговори
Mente in China преди 2 години
Мигат и да бълват САР до небесата. Могат и да подслушват. Могат и вируси да пренасят. Ползвате ли си "иновативните" Хуювейки и Сие? Ползвайте си ги. Хората измислили Ес класата, Сони и Кока-Кола а ментетата измислили ментето.
18
8
 
13
 
! Отговори
ммм преди 2 години
Ами Латвия и Литва да извикан по най бързия начин своите посланици от Пекин за "консултация". То на Китай му дреме за тези трите държави (Естония, Латвия и Литва). Населението на тези държави е колкото един обикновен китайски град. То голяма търговия и далавера пада с тези държава, голяма ..!
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако цензурират лгбт, то аз съм ЗА китайските телефони
16
3
 
20
 
! Отговори
Очевидец преди 2 години
Важното е, че не цензурират думите циraHuH, MaHraл, б0клук, Tъпак... за разлика от някои "други" сайтове
15
3
 
3
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
До AAAЩе си дръпнеш друг апп, ако китайците го оставят разрешен.Затова - само телефони и таблети отключени за свободен софтуер и веднага щом се вземе се преинсталира с Lineage.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нещо което китайците да не го произвеждат на една пета от цената на западните производители с необосновано високите си цени!
13
8
 
14
 
! Отговори
AAA преди 2 години
Еми логичнo, Xiaomi надмина по продажби най голямата и скъпа тухла, не предлагаща нищо за цена и качество Apple, и е време за удар както с HuaweiОбаче вече апп галерията има почти всичко така че без един ФБ и whatsapp все ще се свикне. а youtube и пред браузъра да си го отворя или друг стриим апп да си дръпна няма да е края на света. да го д у х а т
12
6
 
14
 
! Отговори
така е преди 2 години
Те пък другите марки защото не могат и не го правят хахаха. Добър начин да те откажат да си купиш Huawei или Xiaomi, което обаче при мен няма как да стане
11
5
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Щото Хайфоните не го правят...Тея от Прибалтика хептен изперкаха.Може би от непрекъснат страх Путин да не ги превземе.