Първият сняг идва: Жълт и оранжев код за събота

Ще бъде ветровито и студено
17 ное 2023 18:22, Красимир Ангелов
8
Първият сняг идва: Жълт и оранжев код за събота
Снимка: БГНЕС

Първи по-сериозен снеговалеж ни очаква в събота, сочи прогнозата на НИМХ.

За 18 ноември се издава предупреждение за жълт и оранжев код за силен вятър в цялата страна, за значителни валежи от дъжд в Източна България и за първи сняг, който ще е с краткотрайна и неравномерна тънка снежна покривка.

За днес от НИМХ са издали предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи от дъжд в осем области от западната половина от страната. На много места количествата на валежите ще достигнат до 20-35 литра на квадратен метър.

През следващото денонощие ще е ветровито със силен и бурен северозападен вятър, който през нощта срещу неделя в Североизточна България ще се усилва до ураганен. С усилването на вятъра температурите ще се понижат. През нощта валежите в страната ще продължат, в повечето райони ще са от дъжд, по-значителни в Южна България, а в планинските райони на Западна България - от сняг.

Минималните температури ще са между 1° и 6°, в София - около 1°.

В събота преди обяд валежи ще има в Южна и Източна България, предимно от дъжд, по високите полета - от дъжд и сняг. След обяд сняг ще завали и в Североизточна България, а през нощта срещу неделя и в югоизточните райони. Със застудяването в нощните часове за кратко там ще се образува тънка снежна покривка. Максималните температури ще са 3°-8°, в София - около 3°.

Над планините ще преобладава облачно време с валежи главно от сняг. В масивите от Западна България и по старопланинското било ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и бурен север-северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 m ще е около минус 2°, на 2000 m - около минус 8°.

По Черноморието ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Ще е ветровито със силен и бурен вятър, който през нощта срещу неделя по северното Черноморие ще се усилва до ураганен. Максималните температури ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, през нощта срещу неделя по северното крайбрежие вълнението ще се усили до 5-6 бала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
edin ot... преди 5 месеца
Абе не ги слушайте синоптиците ,те са като врачките говорят си каквото им хрумне...?
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Навсякъде заваля!
4
3
 
3
 
! Отговори
Kreti преди 5 месеца
Къде ви е глобалното затопляне,студ иде!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е той от миналата седмица иде....
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
150 км дъжд, който спря след Чирпан. Дано това да остане обхваната от лошо време част от страната
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами, време си му е, ноември преполови.