Всичко за София Филм Фест

Понеже държим на подбраната селекция и внимателното и последователно информиране, ето всичко най-важно за София Филм Фест...
21 фев 2008 18:16,
Всичко за София Филм Фест
Лого: 12 София Филм Фест

Понеже София Филм Фест чука на вратата ни, ето най-важното около него:

12-тият София Филм Фест започва на 6 март. Филмът, който ще открие тазгодишното издание е "А днес накъде" на Рангел Вълчанов.

Фестивалът свършва на 16 март, но след това продължава с допълнителна програма от 17 до 23 март в София, Пловдив и Бургас. София Филм Фест ще покаже около 100 игрални, 20 документални и 60 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционни за фестивала рубрики.

Гости ще бъдат Никита Михалков, Фатих Аким, Жан Клод Кариер и още около 150 чуждестранни творци. Част от тях ще дойдат специално за петото вече традиционно издание на програмата София Мийтингс – инициатива, която показва филми на родни и балкански режисьори и е пазар за проекти за втори игрални филми, които се представят публично пред специално поканена аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти.

Като стана дума за първи или втори проекти, обърни внимание на 12-те претендента за Голямата награда в Международния конкурс. За нея се борят 12 филма от Македония, Германия, Канада, Полша, Великобритания, Латвия, Русия и България. Кои са точните заглавия, ще ти съобщим скоро...

В никакъв случай не трябва да пропускаш българското участие – тази година има няколко родни филма, които ще можеш да видиш. Тези, които ние ти препоръчваме са: „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев, „Летете с Росинант” на Джеки Стоев и „Хиндемит” на Андрей Слабаков.

В документалната програма тази година също има две задължителни български заглавия - „Проблемът с комарите и други истории” на Андрей Паунов и спечелилият награда на Берлиналето в категорията си "Форум" филм на Борис Десподов „Коридор № 8”.

Ако пък харесваш музикалните филми, не пропускай документалния филм на Златина Русева „Срещу течението”, който е за река Дунав и музиката по течението й, с участието на едни от най-емблематичните музиканти от държавите, през които минава реката: Иво Папазов-Ибряма, Теодоси Спасов, „Виртуозите”, Квартет „Ева”, Жил Апап, Ивица Вуцеля, Енвер Измайлов, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, Борис Ковач и много други.

Големият акцент тази година е Руската програма, която се осъществява и в рамките на Годината на Русия в България. Фокусът към филмите от Русия ще съдържа цели два от претендентите за чуждоезичен Оскар тази година - „12“ на Никита Михалков и “Монгол” на Сергей Бодров-старши, които не трябва да пропускаш.

Задължително гледай и „Катин” на Анджей Вайда, номинираният за 8 награди „Оскар” „Ще се лее кръв” на Пол Томас Андерсън и новите филми на Жан Клод Кариер и Фатих Аким – съответно „Призраците на Гоя“ (реж. Милош Форман) и „След края на рая“.

В рубриката европейски екран не трябва да пропускаш абсолютния фестивален хит на 2007 г. “4 месеца, 3 седмици, 2 дни” на румънеца Кристиан Мунджиу, „Амбалаж” на Ян Сверак, „Ирина Палм” на Сам Гарбаск, „Импорт-експорт” на Улрих Зайдел, „Мъжът от Лондон” на Бела Тар, „Вие, живите” на Рой Андершон, „Посещението на оркестъра” на Еран Колирин.

Обърни внимание и на любимия ни зимен филм за 2007-ма „На сляпо” на Тамар ван ден Доп, който е включен в Холандската програма, заедно с панорамата на члена на журито Йос Стелинг и още няколко филма.

Покрай всичко това в никакъв случай не изпускай началото на прожекциите - тогава често дават по някой от номинираните за Джеймисън игрални филми, а те, повярвай, си заслужават вниманието. Най-малкото, защото след някоя друга година някои от режисьорите им ще са в основната програма...

Както виждаш, има какво да се гледа. Даже ни е малко повече...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание