Любомир Павлов бе арестуван и обвинен в престъпление по служба

Председателят на Надзорния съвет на Общинска банка се намира в Столичното следствие
21 яну 2005 15:30,
Любомир Павлов бе арестуван и обвинен в престъпление по служба
Любомир Павлов. Снимка: Интернет
Председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов беше задържан снощи в Столичното следствие. Той е обвинен по чл. 282 от Наказателния кодекс – за нарушение на служебните задължения и неизпълнение на същите от лица, заемащи отговорна длъжност.

“Състоянието на Любомир Павлов остава тежко”, заяви адвокатът му Илиян Василев. Той се оплака, че три часа днес престоял в следствието с молба да бъде запознат с резултатите от извършените медицински прегледи на Павлов, прокурори обаче не позволили това. Обяснили на Василев, че според заключението на медиците клиентът му Павлов бил добре.

Адвокатът обаче успял да се сдобие с експертизата на лекарите и установил, че здравословното състояние на клиента му не е добро. Според него Любомир Павлов трябва незабавно да бъде преместен в болнично заведение под медицински контрол.

Столичният кмет Стефан Софиянски заяви, че арестът на председателя на Надзорния съвет на "Общинска банка" АД Любомир Павлов ще свали цената на акциите на банката, която сега е работещо предприятие. Софиянски изрази учудването си как работещо предприятие стига до обвинение за престъпление за безстопанственост.

“Трябва да се действа по общинска, не по партийна линия”, каза още Софиянски и добави, че според него Столичният общински съвет /СОС/ носи изцяло отговорността и трябва да излезе с единна позиция. Според Софиянски самата формулировка за безстопанственост е несъстоятелна. Кметът посочи, че зависи от СОС дали може да бъде спряна приватизацията на банката. Софиянски още един път припомни, че общината не е загубила контрола на банката, тъй като държи 67 на сто от акциите.

Градският прокурор Бойко Найденов съобщи, че част от конкретните нарушения са, че не са спазени основните задължения, произтичащи от устава на банката - когато се продават акции на общинска банка, съобразно изискванията на устава, същите трябва да се предложат на акционери в банката, изчаква се 60-дневен срок и ако те не желаят да ги закупят, се предлагат на външни лица.

“Второ - съответните прехвърляния стават само и единствено чрез Управителния съвет на банката. Трето - за това се уведомява банковия надзор”, каза още Бойко Найденов. “Тези три неща не са изпълнени, сочат събраните до момента доказателства”, добави Бойко Найденов. “В един момент се оказва, че контролният пакет от акции, който по устав трябва да е на общината, вече се държи от други лица”, коментира още Найденов.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание