Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона

Природозащитници искат кабинетът да стопира разрухата
18 авг 2009 16:00,
231
Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона
Снимка: Булфото

 

Витоша е защитена зона и най-старият природен парк на Балканите, но това не пречи на инвеститор да унищожи дървета и морени, за да превърне планината в нова, голяма ски зона.

За това алармираха 30 неправителствени органинизации, обединени в Коалиция "За да остане природа в България".

Проблемът накратко:

Какво предвижда проектът за ски зона Алеко?

Проектът "Витоша ски" включва обща площ от над 914 хектара от държавния горски фонд.

Инвеститорът предлага от сегашната 19 хектара на пистите, площта да се увеличи на 142 хектара.

Да се изградят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове.

Да се направи ново открито водохранилище (язовир) за изкуствен сняг от 70 000 кубически метра.

Еколозите от Коалиция "За да остане природа" посочиха и нарушените процедури, за да стане проектът факт:

1. Инвеститорът (офшорна компания с неясен собственик и произход на капиталите) е внесъл подробен устройствен план още през пролетта на 2008 г. Документацията е внесена в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), без да е одобрена от Столичната община и от Държавната агенция по горите (ДАГ).

2. РИОСВ веднага стартира процедура по екологична оценка на проекта. Екологичната оценка, естествено, е положителна, защото инвеститорът плаща за тези оценки директно на експертите. И докато това е така, оценките няма да са реални и докладите по екологична оценка ще са проформа, твърдят природозащитниците.

3. Срещу това решение на РИОСВ е заведено дело.

Какво още незаконно се е случило в самата планина?

Без да е стартирал, по проекта има вече серия нарушения, казват още от неправителствените организации.

По цялото протежение на писта "Витошко лале" и в района на каменната река в подножието на връх Малък Резен са взривени, извадени и преместени 400 морени.

Решението е било да се премахнат само 19 камъка, а сега на практика е построен нов ски път.

Унищожени са места от Натура 2000 и "невъзстановими скални образувания" (става дума за морени) на площ от 18 декара.

Природозащитниците са подали сигнал до Софийска градска прокуратура с подробни доказателства още октомври 2008г.

Девет месеца по-късно по случая няма прокурорско решение.

От коалиция "За да остане природа в България" посочват, че "Витоша ски" се ползва от подкрепата на тройната коалиция.

"Разчитаме новото управление да прояви воля и да изпълни намеренията си да прекрати злоупотребите с обществени ресурси, да повиши събираемостта на държавните вземания (таксите за ползване на държавните земи, върху които са разположени пистите и съораженията, не са плащани) и да наложи спазване на законите", заключиха от Коалиция "За да остане природа в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 14 години
освен да отидем за последно,да си направим по една снимка на витоша,та след време да се разказва на децата: "някога тук е имало планини,море...под тези зидове ,наречени хотели хората са идвали на почивка...абе,какво да си говорим-и химна е за сменяне,защото вече не е истински ...РОДИНО,МИЛА РОДИНО,ТИ СИ ЗЕМЕН РАЙ ! ТВОЙТА ХУБОСТ,ТВОЙТА ПРЕЛЕСТ,АХ,ТЕ НЯМАТ КРАЙ
230
2
 
5
 
! Отговори
чичко паричко преди 14 години
Мили деца, на капитала не му трябват нито морени, нито красиви планини и други тям подобни глупости, а само средства и места, където да прави още и много ПАРИ! Това е !Дано да ме разбирате правилно. Така, че още неща ще изчезват в България!Ще поживеете и ще видите .Тогава пак ще се чуем!
229
1
 
7
 
! Отговори
Геро преди 14 години
Разрушете всичко бе, ***, цялата страна, заграбете цялата земя, направете и небето частно, приватизирайте кислорода, заврете народа под земята и им взимайте данъци и такси за пръстта, накарайте ги да дишат от бутилки, както се научиха да пият вода от бутилки. КОЛКО СЕ РАДВАМ, ЧЕ НЕ ЖИВЕЯ В ТАЗИ ДЪРЖАВА !
228
0
 
7
 
! Отговори
Накратко преди 14 години
Зад всички цифри - пари, хектари, полза и др. се крие едно нещо - реализира се проект, от който няма да спечели обикновения гражданин. Заграбва се нещо ценно от природата, което е безплатно за ползване в момента и после, след преработка, наречена проект, ни се дава за ползване срещу заплащане. За мен най-добрият ландшафтен архитект е непокътнатата природа. ВНИМАВАЙТЕ КРАДЦИ - ИМА 10% !!!
227
0
 
5
 
! Отговори
as преди 14 години
Абе,кви писти ,то скоро сняг няма да има...
226
0
 
4
 
! Отговори
Спиридон преди 14 години
219, за какви простотии говориш, нормален ли си? Колко е картата бе, ***? За деца да не е без пари, а? Хайде ходи карай две седмици всеки ден да те видя как ще си платиш, шнорхел смотан.Такива "инвеститори" - глоба, ама яка и вън!
225
0
 
3
 
! Отговори
Спиридон преди 14 години
ОЛОВО! А преди това - бой...наг.ъзени ... такова безобразие!!!!!!!!!!!!!Пак, за да напълни гушата на някое комунистическо протеже
224
0
 
5
 
! Отговори
West City преди 14 години
Тия луди ли са? След черноморието сега и планините искат да съсипят.Пълни ***.
223
0
 
5
 
! Отговори
U. преди 14 години
Софиянци, спите! Не разбирате ли на какво ще заприлича Витоша съвсем скоро, докато си пишем по форумите?
222
0
 
3
 
! Отговори
до тодор александров преди 14 години
с какво да му затвори лакомата паст - само с оловно хапче може!
221
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
къде е държавата в случая!?и за какви инвеститори говорим тук та това нали е национално богатсво на страната ни!
220
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 14 години
Kwa glawa be bastun ... osrahte moreto sega po4nahte i planinite i ne wi e sram da pi6ete po forumite. BB da razaporedi da se namesi prokuraturata i da gi zaklju4i teja ***
219
2
 
1
 
! Отговори
Sokol skitnik преди 14 години
КАРАМ СКИ, НО СЪБИРАМ И ЧУЖДИ ***!!! Опитвам се да следя случващото се на Витоша и позицията на страните в конфликта и мога да кажа следното:Непримиримостта на двете позиции реално не води до нищо позитивно, мисля че позицията , която заемат еколозите на практика ги остранява от възможността за контрол ако противната страна надделее.Инвеститорът определено трябва да бъде контролиран защото връзката му с безконтролната съсипия в Пирин поражда много основателни страхове.Витоша не може да остане в 20 век, а е недопустимо да остане в 19 или 18 когато почти е била осечена.В момента Витоша е една запусната планина и това трябва да се преодолее.Възможността за спорт за младото поколение е за предпочитане пред "наркомани в безистена", дори с цената на 400 преместени камъка.Но от друга страна Витоша не е скат за индустриално пързаляне и за това инвеститорът наистина трябва да бъде държан под обществен контрол.Лошото в случая е ,че страните са доста недиалогично нас... Прочитане на целия коментар троени и това не води до нищо добро.КАКВИТО ИНВЕСТИТОРИТЕ,ТАКИВА И ЗЕЛЕНИТЕ!!! Най-притеснителното в случая е атакуемостта и на двете страни, и презумпцията ,че и тия и тия са маскари.Както се казва в една поговорка от дървото/400 камъка/ не виждаме гората/. А гората в България е в беда , вижте какво става на Петрохан или на Витиня или на много други места.Води се война за 50 ха, когато десетки хиляди други са пред реално унищожение.Вземете за пример полукриминалната история с мегаломанските проекти за ветропаркове в Западна Стара планина на Дълги дел и Чипровци където 17 000 ха трябва да бъдат изровени на височини на над 1800 метра и където ОВОСА е криминално скрит и необявен от РИОСВ МОНТАНА примерно./Даже г-н Цолов си беше позволил да наглостта да каже на журналистка от разследващ вестник, че на БДЗП не били платили достатъчно та за това били против - колко ли са му платили на него???/.Предстои обезобразяване на Бузлуджа, на Ореляк, на Конявска планина, на Чепън и още и още и още. Едни хора усвояват едни пари уж за ВЕИ.За ВЕИ има и доста по удачни места дори в нашата малка държава.600 речни поречия вече са почти опустошени от деривационни МВЕЦове и то в най - бедната на хидроресурси страна в Европа и ще има и още. Цели речни системи на практика вече не съществуват, вижте Широколъшката река!!! Така ,че с цялото ми уважение към ЗЕЛЕНИТЕ в БГ, предизвикайте за Бога обстоен дебат за ЕКОПЕРСПЕКТИВАТА НА СТРАНАТА БЪЛГАРИЯ и не се взирайте в прочутите 400 къмъка / може да са повече, може да са и доста по-малко /.Тогава и общественото отношение към Вас ще е по-добро и ще можете по-лесно да предпазвате страната от бедствията предизвикани от простотия и от лакомия.България не е само Витоша. ВРЕМЕТО ВИ ПРИТИСКА И НЕ СЕ МОТАЙТЕ.
218
0
 
2
 
! Отговори
Сиганин преди 14 години
...и голф игрища
217
0
 
2
 
! Отговори
Сиганин преди 14 години
Абе да вземат да взривят и заравнят всички планини в България,и да настроят молове и Били.
216
0
 
1
 
! Отговори
nqkoi преди 14 години
ko ti puka ti nali ne moje6 da stane6 skior
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Псевдоеколози, разрухата на Витоша е огромна в момента. Някой се опитва да направи нещо. Плача на псевдоеколозите ми напомня за вица за Българите и казана в ада. Някой ако надигне глава другите го дърпат надолу.
214
0
 
3
 
! Отговори
Робовладелец преди 14 години
Ква пара може да падне ако морените се оформят на каменни блокчета за строеж на луксозни вили! Има още много евра за копаене във витоша, има!
213
0
 
2
 
! Отговори
Харамията преди 14 години
Трепане требе за *** и набиване на канчетата яко!
212
0
 
2
 
! Отговори
Дориян Александров преди 14 години
Морените на Витоша са една от силните енергийни зони на България, наред със 7-те Рилски езера и места като Белинташ, Бегликташ, Перперикон, Странджа, Мадара и др. свещенни места. Морените са образувания от милиони години, а сега некви *** и печалбари искат да ги рушат! Тия трябва да бъдат натикани в *** *** от Гражданското общество и да не смеят да си покажат мутрите в гората!!!.....