Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона

Природозащитници искат кабинетът да стопира разрухата
18 авг 2009 16:00,
231
Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона
Снимка: Булфото

 

Витоша е защитена зона и най-старият природен парк на Балканите, но това не пречи на инвеститор да унищожи дървета и морени, за да превърне планината в нова, голяма ски зона.

За това алармираха 30 неправителствени органинизации, обединени в Коалиция "За да остане природа в България".

Проблемът накратко:

Какво предвижда проектът за ски зона Алеко?

Проектът "Витоша ски" включва обща площ от над 914 хектара от държавния горски фонд.

Инвеститорът предлага от сегашната 19 хектара на пистите, площта да се увеличи на 142 хектара.

Да се изградят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове.

Да се направи ново открито водохранилище (язовир) за изкуствен сняг от 70 000 кубически метра.

Еколозите от Коалиция "За да остане природа" посочиха и нарушените процедури, за да стане проектът факт:

1. Инвеститорът (офшорна компания с неясен собственик и произход на капиталите) е внесъл подробен устройствен план още през пролетта на 2008 г. Документацията е внесена в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), без да е одобрена от Столичната община и от Държавната агенция по горите (ДАГ).

2. РИОСВ веднага стартира процедура по екологична оценка на проекта. Екологичната оценка, естествено, е положителна, защото инвеститорът плаща за тези оценки директно на експертите. И докато това е така, оценките няма да са реални и докладите по екологична оценка ще са проформа, твърдят природозащитниците.

3. Срещу това решение на РИОСВ е заведено дело.

Какво още незаконно се е случило в самата планина?

Без да е стартирал, по проекта има вече серия нарушения, казват още от неправителствените организации.

По цялото протежение на писта "Витошко лале" и в района на каменната река в подножието на връх Малък Резен са взривени, извадени и преместени 400 морени.

Решението е било да се премахнат само 19 камъка, а сега на практика е построен нов ски път.

Унищожени са места от Натура 2000 и "невъзстановими скални образувания" (става дума за морени) на площ от 18 декара.

Природозащитниците са подали сигнал до Софийска градска прокуратура с подробни доказателства още октомври 2008г.

Девет месеца по-късно по случая няма прокурорско решение.

От коалиция "За да остане природа в България" посочват, че "Витоша ски" се ползва от подкрепата на тройната коалиция.

"Разчитаме новото управление да прояви воля и да изпълни намеренията си да прекрати злоупотребите с обществени ресурси, да повиши събираемостта на държавните вземания (таксите за ползване на държавните земи, върху които са разположени пистите и съораженията, не са плащани) и да наложи спазване на законите", заключиха от Коалиция "За да остане природа в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
2
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
Ще трябва да минат години докато т.н. "назначени бизнесмени и милионери" разберат някои основни правила в бизнеса наречен туризъм.То и от икономика трябва да се научат да разбират.От подбор на кадри... От много неща.От екология, също.Не ми се дават примери.Но то е така с назначените.Трябва да са верни, а не грамотни.
210
0
 
2
 
! Отговори
турист преди 14 години
Освен това, знаете ли, че според проекта вече няма да има кабинков лифт до Алеко, а само до долния край на Витошко лале? След това лифтът продължава като седалков. Като толкова искат да подобрят транспорта, защо примерно не възстановят Княжевския лифт, който си има готово трасе? Сега вместо него единственият транспорт до тази част на Витоша е една претъпкана маршрутка, за която хората буквално се бият да се качат. Пълна простотия е този проект!!!
209
0
 
2
 
! Отговори
турист преди 14 години
Абе вие не разбирате ли, че всичките приказки как проектът бил в полза на хората и на тяхната безопасност, са пълни глупости и прах в очите. Сега билетът за Симеоновския лифт, който според инвеститорите е толкова "стар и опасен", струва 8 лева в едната посока. Ако построят нов лифт, колко мислите, че ще стане билетът? Колко хора ще могат да пътуват с лифта, който наистина не замърсява природата, а няма да предпочетат пушещия автобус за двойно по-малко пари?
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мисля че, ако на мястото на парламента се построи цирк, нещата ще изглеждат далеч по-добре.
207
0
 
2
 
! Отговори
CONCRETE JUNGLE преди 14 години
добре дошли в най-голямата бетонна площадка на планетата - България !!!сега само чакам да бетонирате пътеката от връх Ком до нос Еминеа после защо бягали хората от България... след време и *** няма да искат да живеят тука !!!! бял ден да не видят тези който позволяват тая гавра
206
0
 
2
 
! Отговори
Тодор Александров преди 14 години
Добро утро на всички! Само две неща, ако ми позволите:1. Нито една швейцарска банка не отпуска вече кредити за строежи в планински курорти под 3000 метра.2. Ако снобеещите пишман скиори продължават да си мислят, че общуването с планината се изчерпва с писти, кабинки, екипировки и прочее напудрени глезории, са достойни за много, много дълбоко съжаление.П.П. И все пак няма ли да се намери някой, който затвори лакомата паст на този Ценко и бандата му?
205
1
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
че то витоша си е моладжийско паркче, и макдоналдс трябва да дигнат даже, баш горе. който му се трамбоват баири не ходи на витоша, стара планина е празна, някои непопулярни части на рила също. тъй че кво ревете ве еколози?
204
0
 
2
 
! Отговори
селски предприемач преди 14 години
Абе ако питате мен , най добре е да се изкоренят всички дървета и да се засадят домати и краставици за да има какво да си бучкате , докато си пиете ракйцата .
203
0
 
2
 
! Отговори
Еколог преди 14 години
Бойкооооооооооооо,спииииииш лииииииииииииииииииии???????
202
0
 
2
 
! Отговори
Хехехех преди 14 години
На кого тръгнали да се жалват - прокуратурата си трае веч 9 мес.,а те се оплакват на кабинета?! Ами нали ББ и солташака му ДикУв дадоха концесията на офшорката на Цеку Миняв брееее алоу. Оплачете се на арменския поп,но най-добре на ЕС и граждански протести до п.у-тка! Като ВИ натаковат още 2-3 пъти /галейки Ви по ***,както прави бате Ви ББ/ша са научите ,че ТИЯ само от бой разбират,както е навсякъде по света!
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не правете нищо това е дар от бога да знете малуумици
200
0
 
1
 
! Отговори
27 преди 14 години
Ilen, Ти си пълен ***, ако си прочетеш глупостите ще видиш колко съм прав!..
199
0
 
2
 
! Отговори
dvstr преди 14 години
***, май ти не знаеш какво е планина! Като толкова ти се карат ски на изкуствени писти близо до София, съберете там всичкия си *** който хвърляте на една голяма купчина, от горе малко сняг и си карай. Планината е планина защото е естествена, човек няма какво в нея да "подобри". Който обича планианата иска да я запази!
198
1
 
1
 
! Отговори
Ilen преди 14 години
Това подобрение на съораженията трябваше да бъде направено отдавна. Не зная кой плаща на т.н. "природозащитници", но те ще отговарят ли когато падне още някой лифт /имам предвид Княжевския/. Който не обича планината той не иска да се подобрява нищо в нея. Погледнете какво е в Авсрия??? Тези съоражения и това начинание има и други хубави страни, освен че любителите на ските Софиянци, ще си спят в къщи и няма да дават луди пари за нащувки и други идиотщитни в Банско, ще има и нови работни места. Или природозащитниците са над тези неща. И какво толкова е станало, че четири камъка били преместени? Но, че това е за сигурността на хората ,които посещават планината природозащитниците не ги интересува. Те май ходят в планината само по поръчка и хабер си нямат какво е ПЛАНИНА!!!!
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ei togava im se raskaza igrata na sofiqnci ako sega im e mr1sen v1zduxa togava ne znam kakvo 6te im se slu4i nie xorata kato cqlo samo mojem da ru6im a ne da gradim
196
0
 
1
 
! Отговори
drun drun преди 14 години
До 195...Хайде ти като не си *** ми кажи..ти знаеш ли дали по този проект новото правителство не работи? И знаеш ли дали се или не се взимат мерки??? Тази новина днес се появява в медийното пространство и тепърва ще се изяснява кой какво прави. И ще те помоля да не обиждаш. Тук никой не ти е виновен за нищо.Ако ти липсва място , където да си изливаш ругатните, може да ти намерим нещо подходящо.
195
0
 
1
 
! Отговори
до drun drug преди 14 години
е да , ама *** , сега Бойко е министър председател и има пълната власт в ръцете си да спре градежа на подобни глупости. Ако сега не направи нищо няма ли да е ясно , че е един от тях и партийката му е поредната изкуствено създадена "алтернатива" след 1989-та , която да поеме щафетата?
194
0
 
1
 
! Отговори
асдса преди 14 години
сега да го видим супергероя Бойко що ще стори.
193
0
 
1
 
! Отговори
drun drun преди 14 години
ейййййййййййй голяма злоба сте 90% от пишещите тук..... само Бойко ви е виновен.Явно НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ какво пише - проекта е започнат 2008 г. не с идването на БОЙКО..... ама нали трябва все новата власт да ви е виновна...
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тъпите природозащитници май пак ще се задоволяват със супата :) :) Нека да строят писти, няма по-хубаво удоволствие от ските но дано да направят още една кабинка че ако има още 8 писти ще стане тежко качването нагоре...