Махат климатиците от фасадите на сградите

Петър Диков предлага нова наредба, иска София като Щутгарт
Обновена: 22 фев 2012 18:00 | 22 фев 2012 18:00, Красимир Ангелов
350
Махат климатиците от фасадите на сградите
Диков не иска подобна гледка в столицата. Снимка: Reuters

Главният архитект на София Петър Диков ще предложи нова наредба, с която да бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите, съобщи самият той по време на представянето на проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София".

Диков уточни, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите за привеждането на климатичните системи в унисон с изискванията на наредбата.

По думите му до летните месеци предстои внасянето на документа. Диков обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Главният архитект на София посочи, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. Там предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева.

Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

По европейският проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони в столицата.

Подробните устройствени планове ще са за зоната на центъра, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане, подчерта Диков.

Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
42
 
! Отговори
bluEyes преди 12 години
На господина е хубаво да му се обясни, че 85% от блоковете в градовете са панелки, строени по стандарт от средата на 20в. и хората живеещи в тях нямат особен избор. Бих го помолил да си даде експертното мнение, къде да си преместя климатика!!!!!!!!!!!!!!!!
27
0
 
32
 
! Отговори
аз преди 12 години
махаме климатиците,минаваме към топлофикация и почваме яко да пълним гушата на топлофикация,а там рекетът е пълен.!..
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе и да ги махнат и да ги оставят София винаги ще си прилича на Кабул.
25
2
 
24
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
След дъжд, качулка:)Тази наредба трябваше да я приемете преди всички да си поставят климатици, остъкления на балконите и какви ли не още странни подобрения на фасадите. Както е в НОРМАЛНИТЕ страни!Сега ще гоните Михаля, като белята е сторена....***!!
24
1
 
41
 
! Отговори
OMG преди 12 години
Ауууу, понеже всичко друго в града нагиздихме, та опряхме до климатиците! Божееее, прибери се вересиите! Или пък не... Още утре ще свикам комшиите на общо събрание и ще ги помоля да започнат да проституират в свободното време, че до зимата да смогнем да сложим на входа обща климатична инсталация на покрива за има няма 200-300 хилядарки! Колко му е?!?
23
0
 
19
 
! Отговори
pereky преди 12 години
Хоп, нова среща! Наредбите за фасади и т.н. не са променяни.Що нямаше контрол? Сега някой ще отчита дейност.Публично, защото иначе работата си върви...
22
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямам проблем с това да почна да приличам на германец, но нека да започнат първо от заплащането, пък после ще се постарая да заприличам на Щутгарт или на който поискат град в Германия, но в случая да ме поставят пред свършен факт и да искат да дам пари дето ги нямам за да изпълня болните им мечти, то ще има да вземат!!!
21
21
 
9
 
! Отговори
sante_dog преди 12 години
Идеята не е толкова лоша. Голяма част от климатиците са нацъкани като гнойни пъпки по сградите. Освен това за шуменето е доста важно. На входа на блока имаме магазин с климатик и цяла зима ме побърква като бръмчи постоянно... имам чувството че съм с шум в ушите
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде първо да проговориме немски, па климатиците да изчакат докат го научиме?
19
1
 
50
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
малииииии като станем като едни джърмани, като ни измият улиците с шампоан, като ни сложат отопление на виадуктите, като изчистят снега , като направят една канализация на крайните квартали, че мирише на ... и ето ти на - Щутгард
18
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** незаконни бараки, кога ще махнете!!!???
17
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами нека и чистотата да стане като в Щутгарт, културата на населението да стане като в Щутгарт, заплатите да станат като в Щутгарт, градският транспорт да стане като в Щутгарт..... Тогава фасадите сами ще си ги направим да станат като щутгартските...
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Fantastika.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
фандъчката яко е разтворила джоба, чека пълнене. Стегайте се у кръста!
14
0
 
10
 
! Отговори
Kakvo Dikov` преди 12 години
E kakkvo sega horata da si slojat klimatika vatre v staiata li? Takmo shte izstudi vazduha v staiata i shte ho zatopli kato *** perkata vatre.
13
3
 
44
 
! Отговори
М преди 12 години
Глупостите на това правителство край нямат
12
2
 
36
 
! Отговори
Егати преди 12 години
Диков, я отиди да се гръмнеш бе
11
0
 
31
 
! Отговори
един лаф преди 12 години
Облякъл се Илия ,...пак в тия!
10
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.Ясно ще си играем пак на държавни поръчки за някой и ще въртим парата държавна
9
0
 
24
 
! Отговори
Vra4anin преди 12 години
Гулем посаклия ша са окаа тоа!