Махат климатиците от фасадите на сградите

Петър Диков предлага нова наредба, иска София като Щутгарт
Обновена: 22 фев 2012 18:00 | 22 фев 2012 18:00, Красимир Ангелов
350
Махат климатиците от фасадите на сградите
Диков не иска подобна гледка в столицата. Снимка: Reuters

Главният архитект на София Петър Диков ще предложи нова наредба, с която да бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите, съобщи самият той по време на представянето на проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София".

Диков уточни, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите за привеждането на климатичните системи в унисон с изискванията на наредбата.

По думите му до летните месеци предстои внасянето на документа. Диков обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Главният архитект на София посочи, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. Там предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева.

Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

По европейският проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони в столицата.

Подробните устройствени планове ще са за зоната на центъра, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане, подчерта Диков.

Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
Всичко Мара втасала, само климатика не покачила на покрива.
207
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
следим те Иванов.
206
3
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
докато сме народ от скотове, които ги е страх да си търсят правата, ще има хора, които ще си налагат идиотските решения - това е положението - ако нещо не ви харесва - търсете си правата бе будали - не чакайте някой друг да ви оправи - оправят ви ама по друг начин - за 800 дни и т.н.
205
1
 
4
 
! Отговори
777 преди 12 години
Ке си одите уУ Софията сополанковци ! михлюзини такива ревете че се нямате пари вие вземате най много !
204
1
 
2
 
! Отговори
дан преди 12 години
ченяма къде да се сложи едно на ръка...ми като го махна свръх грозната панелка красива ли ще стане
203
1
 
18
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Поредните идиотщини - направете заплатите на хората като в щутгарт - и после сравнявайте другите неща с щутгарт - за заплатите нищо не казвате, а?
202
1
 
3
 
! Отговори
ууууууууууу...ууу преди 12 години
Цъвулий от всичко страни обединявайте се! Та защитим климатика.
201
0
 
15
 
! Отговори
Народа преди 12 години
По - евтино ще ни излезе без гл. архитект на София уважаемият от мене г-н Петър ДИКОВ.Нека покаже на един блок в Интернет как трябва да изглежда един блок с 1/2 тела на климатеци и къде са поставени.Нека каже как са дали разрешение за блок и къде трябва да се намират телата на климатиците.Еи писна ми от това ГЕРБ.До където се докоснат пропищява народа.А държава без народ не съществува.
200
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя системата е ясна. Пак някой трябва да се нагуши.До кога бе ??? До кога ще плащаме приумиците на тоя и оня?А нещо друго в Щутгарт не видяхте ли бе?Например какви хора живеят там, какво работят, КАКВИ ЗАПЛАТИ получават?Нещо пак намирисва май на папчо-лапчо?
199
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мамичката Ви .... на Х....Я ли да си го закача ? Ето така се защитават корпоративните интереси на топлофикация София !
198
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДИКТАТОРИ!
197
1
 
20
 
! Отговори
Абориген преди 12 години
Цялата я втасахме че само климатиците останаха и всичко ще ни е наред.... А бре мама ви проста къде да го туря тоя климатик ... на *** в ...... айде няма да го изписвам интелигентния ще се сети и сам....
196
1
 
5
 
! Отговори
до 217 преди 12 години
Ми да, никой не трябва да строи пред нас, щот нема на къде да ни духат климатиците. Серсеми.
195
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Диков на кого е човек?? От 20-тина години все е главен архитект на София и все "светли" идеи прокарва: сега за климатиците, преди за застрояване градинката при Руската църква, утре може да "премести" язовир Искър в Малашевци???? *** наглия и крадлив некадърник. Ако беше добър архитект щеше да проектира сгради, паркове и т.н., а не да пише глупави наредби в угода на този или онзи монополист, политик или мафиот.
194
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека си капят климатиците, то и без това по тротоарите не може да се мине от паркирани коли. Какво ви загрозяват толкова фасадите, те пък една архитектура, леле мале, пълен кич. И с какво ще се топлим, с празни обещания за светло бъдеще? Бучали били на спалните, ако си претрепан от работа нищо няма да чуеш, бучи им на лежляците, дето се чудят какво да правят цял ден. И как да не бучат, като вън е -24С. А, разбрах, измислили са нова далавера, как да прибират по 240000лв за климатична инсталация
193
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е това, прав е господин Диков. Вярно е че климатика ми пречи на съседите, АМА НА ТЕЗИ ОТ ОТСРЕЩНАТА СГРАДА!!! Защото някой е разрешил толкова наблизо да се строят сградите, че лятото външното тяло на климатика ми духа в хола му!!! Как ще решите този проблем а?
192
7
 
3
 
! Отговори
до 192 преди 12 години
Естествено че трябват пари. Сигурен съм че има решение и то не е толкова скъпо. При положение че държавата и ЕС подпомагат санирането, защо нещата да не се направят както трябва? Все пак това са вашите жилища. Не ви ли пука как изглеждат? Според мен проблема не е само в парите.
191
9
 
5
 
! Отговори
dania преди 12 години
В Копенхаген никъде не съм видял по блоковете да висят климатици
190
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние, пък не искаме да виждаме дупките по улиците, разкопаните тротоари, *** гета в центъра....., които превърнаха София в помийна яма. Пък тогава, няма проблем да оправим фасадите и климатиците. В противен случай, пак ще сложим каруцата пред магарето. Ама, нали това е целтта, така де, наши фирми ще монтират климатици, нови фирми ще монтират нови топломери, водомери........Крадливи и безочливи ***.
189
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОГАТО ПЕТЪР ДИКОВ МИ ПЛАТИ ТОКА, ВОДАТА И ДАНЪКА НА ИМОТА ,ДА ЗАПОВЯДА ДА МЕСТИ КЛИМАТИКА,В МОЙТА КЪЩА АЗ СЪМ ЧУРБАДЖИЯ