500 дка от Западния парк отиват за нов София ленд

Бъдещият концесионер трябва да е готов с атракциона след 3 г.
20 мар 2012 12:34,
74
500 дка от Западния парк отиват за нов София ленд
Вече 6 години София е без "София ленд". Снимка: Булфото

Столичната община ще обяви концесия за отдаването на 498 дка от Западния парк - за не повече от 25 години. На този терен трябва да се изгради бъдещият атракционен комплекс на София.

От октомври 2006 г. столицата е без увеселителен парк, след като София ленд затвори врати.

През първите три години от концесионерите ще се иска да извършат почистване на алпинеума в парка, възстановяване на изкуственото езеро и алейното осветление. Каменната арка на официалния вход ще трябва да бъде реновирана.

В същият този период ще се изграждат постоянни и временни постройки – кафенета, сладкарница, ресторант и фитнес-клуб, както и тенис кортове. Едва след това ще се пристъпи към градежа на атракциона.

Бъдещият концесионер обаче няма да може да въвежда контролиран достъп до парка.

На днешното заседание на комисията по околна среда на Столичния общински съвет зам.-кметът Мария Бояджийска представи предложението на общината за концесията, което предстои да бъде гласувано на предстоящото в четвъртък заседание на общинарите.

Ако процедурата бъде одобрена, изборът на концесионер ще отнеме около четири месеца.

"Общината няма намерение да иска концесионно възнаграждение, а държи на инвестиционната програма", посочи Бояджийска.

Минималното изискване към кандидатите за концесионери ще е да вложат 2,5 млн. в изграждането на увеселителния комплекс.

Други минимум 2,7 млн. лв. ще трябва да се вложат във възстановане на парковите площи, а още 252 хиляди лева - в изграждането на спортни съоръжения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Vladilen преди 11 години
До ПРОТЕС Iaz taka mislq, zashto ne go otvorqt pak i da si vuzstanovqt kakvoto lipsva ot kolkoto da davat edna kamara pari za nzm si kakvo! :(((
72
0
 
1
 
! Отговори
vladilen преди 11 години
До ии i az sum na vasheto mnenie
71
0
 
1
 
! Отговори
Vladilen преди 11 години
До Анонимен
70
3
 
5
 
! Отговори
ЗАЩО? Йорданке преди 11 години
Защо не попитаха поне хората с референдум или не, искат ли да се строи този София Ленд в самия Западен парк??Искат ли да се съсипе този парк.Като гледам повечето хора са против. Всеки нормален човек е против.Това означава, че ще съсипят най-зеления и спокоен парк в София, който все още е един оазис в този претоварен град.Очевидно проектите свършиха и трябва да се оползотвори всяка възможност в кризата, от която може да се измъкнат пари :). Великите проекти на Великият архитект Диков.Както знаем
69
2
 
4
 
! Отговори
Мария Петкова преди 11 години
Диков и Фандъкова са престъпници!!! Не искаме щумни атракции и скъпарски заведения!!! Искаме красив и спокоен парк, благоустроен, охраняем, защитен от престъпност!!! Искаме просторни поляни със скари за печене, пейки с масички, безопасни детски площадки, тихи, чисти и уютни места за чаша бира, кафе и нещо за хапване на нормални цени. Искаме максимално запазване на зелената среда. Искаме велоалеи, свързващи околните квартали, в частност Люлин, с парка. Изразявам мнението на много хора.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Gadoooooooost... nai hubaviq i zelen park 6e go susipat. DUPEDAVCI GADNIIIIUjasni ste..
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ще е поредното престъпление! Всички главни архитекти на София (барабар с общинските) през последните 20 г. трябва да бъдат разследвани за корупционна дейност! И нека Съдът се произнесе...
66
1
 
15
 
! Отговори
глупаци... преди 12 години
Поредната ПРОСТОТИЯ. Подобни увеселителни паркове се строят ИЗВЪН населените места - на 5, 10 , 15 км. Така цената е много по-малка, има достатъчно място за коли да паркират (В софия ленд беше ад), така има възможност за бъдещо развитие (разширение) на този парк. София е пълна с полета, защо не го построят там, а трябва хем луди пари да се дават сега, хем да се изсичат адски много дръвчета?
65
2
 
5
 
! Отговори
Владимир 56 преди 12 години
Хубаво е че има някой който желае да възстанови Виенското колело, което изчезна някъде, хубаво е да не се изсекат дървета за да се построят ЛУКОЙЛИ, хубаво е да върнем радостта на децата в очите безвъзмездно
64
2
 
15
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Хайде 500декара гора заминаха за отопление
63
1
 
7
 
! Отговори
Бг преди 12 години
След като построят на *** къщи с европейски пари ,следва и ---построяването на *** ЛЕНД в Бг ,ДО ФАКУЛТЕТО,САМО И САМО ,......ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ БЪЛГАРИЯ!
62
2
 
9
 
! Отговори
БАШ ПРИ ЦИГАНИТЕ преди 12 години
Доста ще им се вдигне ---благосъстоянието ,.....има да крадат на воля ,...от посетителите !
61
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА САМО СТЕ РЕВАЛИ.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА И ДА ГИ ВКАРВАМЕ ПО ЗАТВОРИТЕ !!!
60
0
 
10
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
Партията така ли ще остане?Прането на откраднатите от народа пари продължава на високи обороти!
59
0
 
16
 
! Отговори
рхитектУРААА преди 12 години
Хляб и зрелища - нали се сещате м)И понеже хлябът (изобщо храната) ни е все по - трудно постижим, властта набляга на ЗРЕЛИЩАТА!Арени- марени и всякакви лепи брени....."Културният" ни министър пък вчера заяви, че ще шашака Москва с концерт на покойната Гена Димитрова...."Ромка" с ромска песньовка ще представя България на Евровизията...Зрелища! Пълен СЕИР, биха се изразили едни наши южни съседи...
58
0
 
27
 
! Отговори
Ненаядоха се и това преди 12 години
Ей тия от софийска община не се наядоха и това си е.! 500дка то покрай този "увеселителен парк ще почнат да никнат офис сгради, паркинги и жилищни сгради" После общинарите ни лук яли ни мирисали и с по някой и друг милион в джоба, този филм се повтаря постоянно .Един ден в офиса на главният архитект ДИКофф " - Колеги какво остана незастроено от къде може да се спечели още нещо?- От западният парк колега Диков.- Отлично колеги викайте багерите и бетоновозите.
57
0
 
30
 
! Отговори
архитектУРААА преди 12 години
Браво Пешо, Браво Диков!След като "подреди" външните тела на климатиците, таковА майката на кварталните градинки в София, тръгна да правиш комбината Кремиковци огромна зелена площ ......... сега и Западен парк ще харижеш....Колкото проработи София-Ленда в Борисовата градина - при бившите погреби----- бръмчаха 2 години панаирджийските люлки, "ленда" хлопна врати, а местото - златно! си остана за наш`те хораНищо не ме очудва!
56
1
 
23
 
! Отговори
и преди 12 години
Какви деца са "щастливи" в "Мария-Луиза","СофияЛенд" и хилядите застроени градинки,че не се сещам?Само поредните крадливи властимащи са станали неприлично богати(признавам техните деца,че и правнуци са щастливи),а ние духаме супата в прахта...
55
1
 
13
 
! Отговори
ии преди 12 години
600 милиона е бюджета на София, тези 2.5 м инвестиции може да ги направи общината без никакъв проблем и на всичко да бъде на символични цени.Да не говорим че могат да привлекат 3-4 големи фирми за спонсор и дори това няма да е крайната цена.
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който иска да строи "парк" да си КУПИ земя - продава се колкото щеш и то около София, ама свикнаха да грабят без пари. Западен парк да се оправи с държавни тоест нашите пари от данъците. СРАМОТА !