Бездомните кучета – проблем №1 на София

Столичани очакват бързи мерки по проблема
17 апр 2012 15:42,
283
Бездомните кучета – проблем №1 на София
Софиянци одобряват мерките на Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Проблемът с безстопанствените кучета винаги е бил сред сериозните проблеми на столицата, но за пръв път оглавява класацията, като измества традиционните - състоянието на уличната мрежа, трафика и чистотата.

Това показва експресно проучване за София на "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Столична община.

Изследването е направено в седмицата след трагичния инцидент с проф. Ботьо Тачков, в разгара на публичния дебат за мерките, които общината и държавата трябва да предприемат.

82% от гражданите на София определят като тежък проблема с безстопанствените кучета. Остротата, с която хората поставят въпроса, изправя местната власт пред голямо изпитание, но едновременно с това дава ясна обществена подкрепа за по-твърди, устойчиви и подлежащи на контрол мерки за решаване на проблема.

Мерките, за които кметът на София Йорданка Фандъкова настоя пред Министерство на земеделието и храните, за намаляване на изискванията при строеж на приюти и отваряне на места за временно настаняване - се одобряват от около  3/4 от хората (съответно 73% и 77%).

Най-високо одобрение среща предложението за високи глоби за онези стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%). Важно е да се отбележи, че гражданите, които имат домашни любимци, одобряват тази мярка още по-категорично (над 95%).

На второ място сред най-одобряваните мерки е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1%). От същия порядък е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата (72% подкрепа от софиянци).

Столичани са убедени, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален. Ето защо искането за национална програма, е на трето място сред мерките, одобрявани с почти пълно мнозинство (85%). Сред притежаващите домашни любимци това мнение се застъпва от 94%.

Намеренията на кмета за ежемесечен публичен отчет на общинското предприятие “Екоравновесие” (отговарящо за безстопанствените кучета) се одобрява от 83,5% от гражданите. Силно е усещането сред хората за непрозрачност и злоупотреби в това общинско дружество.

Данните показват изключително високо одобрение (над 70%) по предложените от Йорданка Фандъкова мерки веднага след инцидента. Тези резултати свидетелстват, че в момента кметът разполага с подкрепата на столичани.

В същото време гражданите искат да видят резултати за относително кратък период от време (най-често от 6 месеца до 1 година). Всяко отлагане във времето на въпроса би донесло негативи.

Хората не вярват в мигновеното решаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки. Оттук нататък решаването на този въпрос ще се мери само по постигнатите резултати, отбелязват социолозите.

Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, по отношение на методите се наблюдава разпръсване на гласовете в различни посоки.

Относително най-много са онези, които искат кучетата, които не намерят стопанин, да бъдат приспивани (35%). Друга една трета залага на кастрацията. 22,6% - на прибирането в приюти, а малко под 10% - на осиновяването.

68% от софиянци признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.

Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета. 72% одобряват искането на кмета на София за агресивно да се счита всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек.

81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. "Малинова долина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
18
 
! Отговори
:) преди 12 години
Проблем 1 на София са ордите диви и непросветени селяци чалгаджии. Те докараха и кучетата с първото си нашествие още през комунизма.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАФмааму... Ако си кротък, си ***. Ако се браниш и защитаваш си бясно куче.Абе, тва двукраките маймуни сте много прости бе...
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ми било Европейска столица......смяяяяяяяях и пародия на една скапана държава, претендираща за уважение. Заради тези неща ни се подиграват и ни разиграват като маймуни......ние като си нямаме самосъзнание и уважение ,как искате другите да ни уважават....
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е щом тва ви е проблема...няма се оплаквате за цени и други подобни глупости
8
5
 
4
 
! Отговори
от прованса преди 12 години
Слабо ме вълнуват проблемите на градът-държава София. Имат си кметове, общински съветници, да си ги решават, а не да ни занимават с глупости...
7
8
 
10
 
! Отговори
... преди 12 години
Проблема не е в кучетата, а в това че някой отново не си е свършил работата. Защо пак животните трябва да плащат грешките на хората??? До No6 - не това е начина...
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ СА КУЧЕТАТА НА 4 КРАКА ,АМИ *** НА 2 КРАКА ДЕТО СЕ СПОТАЙВАТ В МИНИСТЕРСТВАТА,ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И В ПАРЛАМЕНТА ТЕЗИ КУЧЕТА СА НИ ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ А НЕ УЛИЧНИТЕ *** И С КОИТО ПОСТОЯННО НИ ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО
5
4
 
8
 
! Отговори
DO KU4EZA6TITNICITE преди 12 години
OBI4ATE KU4ETATA, DOBRE, TOGAVA SI GI GLEDAITE UDOMA.. GRIJETE SE ZA TQH KAKTO IZISKVA ZAKONA,A TOVA E VAKSINACIQ, OBEZPARAZITQVANE I SUBIRANE NA LAI-TA IM. SOFIA E GRAD PULEN S KU4E6KI LA-NA. NA VSEKI 2-3 METRA. OKOLO 1TON I 500 KG NA GODINA IZSUHVAT I STAVAT NA PRAH. ZA SUUJALENIE VUZDUHA SE DI6A I OT TEZI KOITO NQMAT KU4ETA I ISKAT GRADA DA E 4IST. NO NE STAVA.KUDE E KMETICATA DA NAPRAVI TAKA, KAKTO E PO SVETA, SOBSTVENIKA DA MU SUBIRA L-TA V TORBI4KA A NE GI OSTAVQ DA GI GAZQT HORATA.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
проблем е на цяла България не само на София,както и бума на кърлежи,защо масово не се пръска срещу бълхи и кърлежи в малките градове????
3
14
 
76
 
! Отговори
УРАА преди 12 години
Най-после се призна, кое е проблем номер 1 !!!Сега остава да се заяви ясно, че решението на проблема може да бъде само:МАСОВО ЗАЛАВЯНЕ и УМЪРТВЯВАНЕ на ВСИЧКИ КУЧЕТА!!Докато свършат. После приюти само за новите 2-3 *** дневно, които изскачат отнякъде.Освен това: МАСОВИ АРЕСТИ за по 24 ЧАСА на ТЪПИТЕ ПОМИЯРОЗАЩИТНИЦИ!Трябва обаче съдействие от полицията.
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тия бездомни мъстии. Помислете за безомните ХОРА!
1
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ставате банални с тези кучета вече ,