Глобена фирма се цани за фонтана пред Банята

Ремонтът на шадравана пред Народния театър се бави, но ще свети цветно
2 юли 2012 16:45,
12
Глобена фирма се цани за фонтана пред Банята
Повече фонтани в София ще светя цветно, засега цвят дават предимно смугли столичани с гореща кръв. Снимка: Булфото

Глобена за неспазен срок фирма се яви на конкурс за ремонтиране на  друг фонтан - този пред Централната баня.

Единият от подалите документи кандидати, обявени от заместник-кметът Ирина Савина, е общинското дружество „ВиК“ ЕАД - София.  Другата фирма е „БатПел“ ООД.

Заради забавянето на ремонта на фонтана пред Народния театър „Иван Вазов“ изпълнителят - общинската "ВиК" ЕАД - София е глобен с 16 хиляди лева.

Новият облик на шадравана пред Централна баня е предвиден, че ще струва 200 000 лв.

С ремонта му се очаква разходите за вода да се намалят с една трета от плащаните в момента 14 хиляди лв. на година, допълни Савина.

До края на юли трябва да бъде избран изпълнител, който да ремонтира хидроизолацията и приведе съоръжението по изискванията на стандартите, които влизат в сила след есента на 2013 г.

След завършването на ремонта на фонтана пред Народния театър той ще е с нова водна архитектура и цветно фектно осветление.

Най-големите водни атракции в столицата - тези пред НДК и в пешеходния подлез, се предвижда да бъдат ремонтирани със средства от проекта за реконструкция на централната градска част.

Предварителните разчети сочат, че реконструкцията им ще струва около един милион лева. В момента двата фонтана там са най-големите консуматори на вода от столичните фонтани.

На година за вода там се плащат по 170 хиляди лева, докато за останалите работещи съоръжения общата сума е 50 хиляди лева.

Причината за големият разход е загубите на вода от остарялата и недобра хидроизолация.

На територията на София има единайсет фонтана. Десет от тях се поддържат от Столичната община, а един - този пред Националния дворец на културата от "Софийска вода".

Повечето от фонтаните в София са проектирани и изградени през 70-те години на миналия век. За времето, в което са в експлоатация, ремонтите, които са им правени не са основни, а само текущи.

В края на 2010 г. на всички фонтани са направени паспорти. Изключение прави отново този пред НДК, на който сега се изготвя такъв паспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Bianconero преди 11 години
Че по принцип са си неграмотни и редакцията им куца - съгласен съм. Но "единайсет" и "единадесет" са дублетни форми, така че и двете са правилни.
11
0
 
3
 
! Отговори
до номер 1 преди 11 години
Делото за фонтана убиец на пл. Славейков приключи. ВКС потвърди присъдите - 1000 лева глоба за един човешки живот. Все пак живеем в клоаката наречена България.
10
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"единайсет"- алооо, журналята, не ви ли е срам? Нямате ли правописна проверка? пишете с цифри, като не знаете БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
9
0
 
2
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 11 години
Глобена - не глобена, но сигурно е братовчедска!
8
0
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 11 години
Под София е пълно с минерални извори.Толкова ли не могат да направят нужните сондажи и каптажи, и да захранят фонтаните с безплатна минерална вода?
7
2
 
2
 
! Отговори
.....? преди 11 години
Необходимо ли е ,......да свети?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Руменчо Петков,ако от време на време минава от там,може да го декорира в жълто.С ухание на мастика.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фонтанът пред Централна баня е възстановен основно през 2003 год. по програмата "Красива България"!!!Преди това беше цветна градинка,но не се знае откога...
4
3
 
10
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Шадравани, фонтани, стотици хиляди за кефа на столичани.А ние по селата, не можем да си платим дори за пиене водата.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес.бг умишлено ли не публикувате новини ?!За "новите" данни от НСИ ?!За ПОМОЩТА НА БОЙКО ЗА ПОСКЪПНАЛИЯ ТОК, КОЯТО Е В РАЗМЕР НА 7.80ЛВ - СЕДЕМ ЛЕВА И ОСЕМДЕСЕТ СТОТИНКИ ?!?!?!?! ПОДИГРАВКА ?!
2
0
 
20
 
! Отговори
Даскала преди 11 години
Още в началото на статията и под снимката има множество правописни грешки. Вие сте пълни неграмотници-селяни!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A с фонтана -убиец на площад Славейков, какво стана.? Явно има изготвен паспорт, ама фалшив. Или още е веществено доказателство в съдебния процес?