КАТ: По-малко жертви при катастрофи с мотори в София

Проверките сред мотористите били увеличени двойно
Обновена: 18 юли 2012 20:31 | 18 юли 2012 20:20, Красимир Ангелов
4
КАТ: По-малко жертви при катастрофи с мотори в София
Жертвите при катастрофи с мотори в София са по-малко в сравнение с миналата година. Снимка: Архив Булфото

От "Пътна полиция"- СДВР отчитат намаление на жертвите при пътнотранспортни произшествия с участието на мотоциклети, съобщават от МВР.

Анализът на столичните пътни полицаи показва, че от началото на годината са извършени проверки на 770 мотоциклетисти спрямо 326 за предходната година.

Наказаните за различни нарушения водачи на двуколесните возила са 139 спрямо 38 за миналата година.

Най-често мотоциклетистите са санкционирани за неправоспособност, управление без гражданска отговорност, без регистрация, неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно.

Голяма част от тях се движат неправилно по пътното платно, преминават на червен сигнал на светофара или не се съобразяват със завиващите пред тях надясно автомобили, отчитат от Пътна полиция.

От началото на месеца пътни полицаи са засекли и трима мотористи, управлявали возилата в нетрезво състояние.

Статистиката на столичната пътна полиция за инцидентите с участието на мотоциклетисти от началото на 2012 г. сочи, че при тежки ПТП са загинали двама, а през миналата – четирима мотоциклетисти.

Сериозните пътни инциденти за сравнявания период са почти еднакви – 76 към 78. Анализът на специалистите показва, че половината от този тип катастрофи са причинени от водачите на двуколесните возила.

Нарушителите най-често отнемат предимство или преминават на червен сигнал на светофара, коментират служителите на реда. Основното нарушение на всички водачи на моторни превозни средства в столицата е точно това.

За съжаление не намаляват пътните инциденти между мотоциклетисти и пешеходци, както и велосипедисти и пешеходци, коментират от пътната полиция. През сравнявания период по вина на мотоциклетисти са станали 56 такива инциденти срещу 64 за тази година.

Почти всеки месец по това време на годината в центъра на София стават по два-три пътни инцидента, с участието на автомобили, чиито пътници отварят вратата и в тях се блъскат мотоциклетисти и велосипедисти. Като цяло, обаче, през тази година се наблюдава по-голяма толерантност от страна на водачите на автомобили по отношение на мотоциклетистите, съобщават от столичния КАТ.

Те отново апелират водачите на двуколесни возила да бъдат особено внимателни, когато минават покрай спрели автомобили, в които има пътници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Ива преди 11 години
Мотористите са едни от най-нетолерантните на пътя! Да не говоря, че моторите им вият до 2-3ч. през нощта....
2
3
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
А аз имам 5 апартамента, ама искам да плащам данък само на един, защото не мога да живея и в петте.
1
5
 
2
 
! Отговори
Моторист преди 11 години
Не мога да плащам гражданска отговорност за няколкото си мотора соц. производство, които имам от по 400-500 лв., а отделно за колата ! Стига ми за данъци, прегледи, винетки и т.н.Никак не е справедливо това да го прави ЕДИН водач, който не може да е на няколкото си МПС едновременно !!!Тази глупост я има само тук.