Скъпата синя зона в София остава въпреки протестите

Общинарите запазват привилегията си да спират безплатно в центъра
13 сеп 2012 18:53,
139
Скъпата синя зона в София остава въпреки протестите
Протестите засега не дават резултат. Снимка: Булфото

След като цял ден Столичният общински съвет обсъжда промените в новата наредба за паркиране в София, стана ясно, че остават в сила правилата за паркиране, валидни от 1 септември. Именно заради тях живущите в центъра на столицата протестират вече повече от месец.

В крайна сметка исканията на недоволните от новите правила за ползавне на "синя"  и "зелена" зона в столичния център няма да бъдат уважени, предаде БНР.

Живущите в центъра ще могат да си закупят винетен стикер, с който да паркират в района на домовете си. Цената за предплащането за паркиране в "синя" зона си остава 2 лв. на час, а в "зелена" - 1 лев.

Столичният общински съвет реши да няма промени и във времетраенето на зоните - всеки делничен ден от 8.00ч. до 19.00 ч., а през съботните дни от 09.00 до 14.00 ч.

Хората с увреждания ще разполагат с повече места за паркиране в идеалния и широк център на столицата, като ще могат да ползват допълнително места в общинските паркинги. Освен това служителите на Столична община ще продължат да ползват привилегията си да паркират безплатно в "синя" и "зелена" зона на София, въпреки предложението на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков този "бонус" за общинарите да отпадне.

Още по темата
Очаква се до края на деня да станат напълно ясни останалите предложения за промени в наредбата. Някои от тях предвиждат възможности за безплатно паркиране в буферните паркинги на метрото с помощта на персонализирана месечна карта за ползването му на стойност 50 лв. В стария вариант с билетче или карта за метрото, или цялата градска мрежа, първите два часа паркиране са безплатни, а след това по 50 ст. на час.

Освен това съветниците ще коментират и варианта за създаването на трети вид предплащане за паркиране в "синя" и "зелена" зона, предназначен главно за софиянци, които не живеят в центъра или тези хора, чиято работа е в иделания и широк център. В момента вариантите са да си купят талони или да изпращат SMS- и, като ограничението за "синята" зона е до 2 часа, а за "зелената" - до 4 часа.

Миналата седмица председателят на транспортната комисия Радослав Тошев коментира пред Investor.bg, че вероятно новият вид предплащане ще бъде под формата на абонаментни карти, издавани за период от 1 месец, 6 месеца и година, като "логичната" според него цена ще бъде 150 лв. на месец.

Тази сутрин граждани и партийни активисти протестираха срещу новите правила за платено паркиране и внесоха петиция в общината. Те се заканиха протестите да продължат и дори да се стигне до гражданско неподчинение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
9
 
! Отговори
Ха да видим преди 11 години
Протести до отстояване на гражданските ни права, сезиране на прокуратурата за нерегламентираната печалба на Паяци и скоби и главата на Радо Тошев и Петър Диков!Никакво отказване, тези *** трябва да си ходят, ГЕРБ правят голяма грешка!
58
4
 
4
 
! Отговори
Ала-бала преди 11 години
Коментарите на провининциалистите, ясно показват, защо на селяните им казват "селяни" и навсякъде са считани за втора ръка хора. С толкова злоба, натрупана в безсмисленото им съществуване и с толкова ограничен интелектуален ресур, не е чудно, че живеят като скотове по изкорубените си села.
57
1
 
4
 
! Отговори
Чипай преди 11 години
Ша направят, ама няма да направят. Това се прави само в големите села.
56
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Общината никакво огъване пред тази тълпа. Крайно време е да се научат, че като нещо не им е по джоба има си и др. Евтини Спални комплекси и пустеещи села за тях. Освен тази такса в центъра трябва да се вдигне и данък сгради защото центъра е пълен с бедняци и псевдо интелектуалци, които не могат да подържат сградите в които живеят. На който му е скъпо да продава има толкова мн хора с пари които ще дойдат на тяхно място и централната част на София веднага ще светне..
55
2
 
5
 
! Отговори
хайде ,моля преди 11 години
Я съм малкУ ***,и нИ рЪзбирЪм,гласувахте за рекетьори,и даскалица,дето си направи 3 пластични откак е кмет-БЕЗПЛАТНО в една от-най-скъпите клиники,Е КВО ИСКАТЕ,кифлички и палачинки безплатно ли-ДА,АМА не,те не са за вас...айде ,вие си протестирайте,а булка фънда ще вика на мача на Б.айБ.радър...калпав матриял
54
6
 
9
 
! Отговори
Пичай преди 11 години
Догодина като направят синя зона и в твоето село и започнат да ви искат по 50-100 лв. за да си паркирате колите, тогава ще пееш друга песен, но вече ще е късно, защото сега си изливал комплексите от жалкия си живот върху хора, които нито познаваш, нито са ти направили нещо лошо.
53
5
 
9
 
! Отговори
до софиянци преди 11 години
Вижте какво, така и така ще ви еб***т, но поне не ревете - присъствието ви в София си е ваш избор.
52
1
 
1
 
! Отговори
алооо до 50 преди 11 години
Много добре казано,изпревари много хора с тоя пост!
51
7
 
8
 
! Отговори
Ала-бала преди 11 години
До Бла- блаСелтаците, ако имахте пари, нямаше да ревете по цял ден как бачкате за 300 лв. и колко била огромна разликата в заплащането между София и останалата част от България. ***, ако имахте пари, щяхте да си живеете по родните места и нямаше всички да се изсипавате в София. И в случая не става въпрос дали имаме или нямае пари да плащаме за паркинг, а става въпрос за това, че ни искат да плащаме по 150 лв. за нищо. И по моловете се разкарват основно комплексирани *** като тебе.
50
2
 
11
 
! Отговори
явен преди 11 години
Дядото-професор, внукът-илитератДядо ми е един "селянин", закупил място и строил 1950 г. кооперация в центъра, защото бомбаРдировките са унищожили имуществото му в София на улица Шишман. Професор в СофиЙски университет с име и трудове, написани до 82-та му година. Завършил Сорбоната в Париж. Докато ни управляват прости и нагли хора, ще има и подобни изцепки. И всички, които си мислят, че не ги касае - спокойно, скоро ще има и розови и ***, и оранжеви зони в цяла БГ.
49
7
 
8
 
! Отговори
Бла- бла преди 11 години
До Ала-балаДа, ама *** имат пари, за разлика от проскубаните кестени. Щото работят, а не се разкарват по МОЛ-овете с чантичка с два листа в нея.
48
8
 
14
 
! Отговори
Ала-бала преди 11 години
*** много се кефят, че на софиянците им налагат данък, за да си паркират колите пред домовете, но ограничения селяндурски мозък така и не може да разбере, че ако номера мине в София, след по- малко от година, ще бъде приложен във всички големи и средно големи градове. Така, че си опичайте акъла и помислете хубавичко, дали има смисъл да злорадствате.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на коментара по-долу да обясня - на активните борци им биха шутовете от центъра, защото бяха заграбили чужди имоти. Йато опонирате, поне имайте макло информация
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо ми е един "селянин", закупил място и строил 1950г кооперация в центъра, защото бомбандировките са унищожили имуществото му в София на улица Шишман. Професор в Софииски университет с име и трудове, написани до 82-та му година. Завършил Сорбоната в Париж. Докато ни управляват прости и нагли хора, ще има и подобни изцепки. А ясно, че разединеното ни общество ще реагира раздвоено. И всички, които си мислят, че не ги касае - спокойно, скоро ще има и розови и ***, и оранжеви зони в цяла БГ.
45
1
 
13
 
! Отговори
visa преди 11 години
Ти луд ли си?! Ходил ли си ързи дни в центъра? Същата работа е с колите! Никаква промяна!Протести до отстояване на гражданските ни права, сезиране на прокуратурата за нерегламентираната печалба на Паяци и скоби и главата на Радо Тошев и Петър Диков! Никакво отказване, тези *** трябва да си ходят, ГЕРБ правят голяма грешка!
44
9
 
11
 
! Отговори
айде на селоооооо! преди 11 години
Е кога активните борци при тато взимаха по два/три апартамента в центъра на София не реваха.А като дойде време техните деца и внуци да плащат започна рев до Бога.А като дават под наем за по 3000евро на месец си кротуват горките.
43
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала на общината, че удържа на натиска на популистите! След няколко месеца всички ще са по доволни, защотото и местно живущите и влизащите в центъра ще намират места за паркиране, а движещите се пеша нщма да са принудени постоянно да обикалят неправилно паркирали автомобили!
42
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямо реване, тези протестиращи не се ли научиха че не можем всички да сме равни няма такова нещо. Има си класи и йерархия, Елит, малко средна класа и мн. Прошляци. Всичко хубаво е за Елита ако остане нещо ненужно се дава надолу по веригата. Тези кво ми протестират, като нямат кинти да си плащат да заминават на село при прошляците или да се хващат да бачкат. Крайно време е всяка жаба да си знае гьола, центъра не е бедняци които една боя на блока си не могат да ударят а коли тръгнали да карат..
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Партиите застанали зад тези протести са истинската опозиция на това управление.
40
1
 
4
 
! Отговори
Видях преди 11 години
От тези партийни активисти на протеста бяха Атака и ВМРО, за други лично аз незнам, моля спомете ги, да знаем ...