От центъра до летището в София за 15 минути през 2015 г.

Днес стартира строителството на новата отсечка на метрото
21 ное 2012 17:30,
189
От центъра до летището в София за 15 минути през 2015 г.
Първата копка на новата отсечка Снимка: БТА

Строителството на новата отсечка от „Цариградско шосе“ до столичното клетище започна днес с тържествен водосвет и символична първа копка.

През 2012 г. бяха построени нови 14 км от метрото, знаково е, че в една и съща година завършва огромен етап от строителството на метрото и в същото време започва изграждането на нова отсечка от него, каза на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова.

Гордеем се, че проектът е интегриран и включва в себе си не само условия за модерен градски транспорт, но и изграждането на нови тротоари, осветление и велоалеи. Софийското метро е проект, който Европа дава за пример, похвали се още Фандъкова.

По думите й над 300 хил. софиянци дневно ползват метрото в момента, а с изграждането на новата отсечка и тази към Бизнес парка, която предстои да бъде изградена, още 90 хил. души ще могат да се възползват от услугата.

Строителните работи на отсечката се очаква да приключат в края на 2014 г.,а въвеждането на трасето в експлоатация е предвидено за началото на 2015 г. Очаква се да бъдат превозвани около 60 хил. пътници дневно. С 14 хил. дневно ще бъдат по-малко автомобилите в движение.

Участъкът представлява първият от двата лота на етап III на Проекта за разширение на метрото, включен в ОП "Транспорт". Той включва разширението на линия 1 от бул. "Цариградско шосе" до Летището с дължина 5 км. и 4 метростанции. С пускането на новата отсечка времето за пътуване от Летището до централната градска част ще бъде 15-16 минути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ КОМЕНТИРАЩИ - СПРЕТЕ ЗА 5 МИНУТИ ДА ПИШЕТЕ, ЗА ДА ВИДИТЕ КАК СТРАНДЖАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ЛАЕ САМ ПОД РАЗЛИЧНИ ИМЕНА, И ДАЖЕ НЯМА ДА ЗАБЕЛЕЖИ, ЗАЩОТО ТОЙ НЕ ЧЕТЕ, САМО ПИШЕ.
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това метро е прах в очите! пък и какво ги грее хората от останалата част на България???Нищо! А в България не спряха да "строят", защото чудесно се перат пари, хора не се лъжете!
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Вътрешен Хубава работа ама българска.Аз избягвам да се качвам по новите линии.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е явна манипулация за открадване на повее пари. От летището до гара Искър беше голо поле и отгоре можеше да се пусне 3 километра линия която да свърже Летището с Гарата много евтино с т.н. С-бан (повърхностно метро). Питате колко време трябва. Ами през Войната за да се прекарват материали от Ладожкото езеро до Ленинград е построена жп линия 3 км за 15 часа (1 нощ) под непрекъснати момбардировки на Хитлеристите!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прави се заради Ким КардашиянКато я посрещнем да не се качва на автомобили, че се пукат гумитеВиж мотрисата е по-здраваОх Ким ох котьо
64
1
 
5
 
! Отговори
от Батановци преди 11 години
У Батановци е пълна разруха !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Мизерия, мизерия и пак мизерия !!!!!!!!!!
63
6
 
5
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
*** си ти, защото метрото досега глътна към 3 милиарда евро само за строежи и никой не може да каже след колко години ще стане на печалба и то при колко пътници и колко точно разходи за ремонти.
62
4
 
16
 
! Отговори
хващам гората преди 11 години
Аз живея в темелково, работя за 350 лв. Кажете ми, как да живея ! Искам да кажа на Тиквата и ссъсела и всички в парламента... ДА ВИ Е** М****** НА ВСИЧКИ, ПРЕСТЪПНИЦИ ГНУСНИ !
61
6
 
4
 
! Отговори
д0 73 преди 11 години
Така я съсипва ,че след 4 години ще имаме най развита инфраструктура на балканите..как става това ??Икономиката нашата не е никак в колапс ,като я сравняваш с другите европейски страни....Осъзнаи се ти,платен драскачо....смешен
60
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 60Имаше вече успешни волейболни първенства във Фестивална. За чий ни е Армеец като другите зали стоят ненатоварени, а са дори по-добри като изпълнение
59
2
 
2
 
! Отговори
hojata преди 11 години
КЛЕТИЩЕ хахахахахВярно там те клатят с цените!!!
58
9
 
6
 
! Отговори
помощ преди 11 години
Тиквуня съсипа държавата. С *** крадат милиарди и баламосва овцете с некакво метро ? Икономиката е в КОЛАПС, ХОРА, осъзнайте се бе !
57
3
 
11
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
МуахахахахАе бива бива да си елементарен,ама чак па толкова....Метрото как е на загуба бе,това е печатница за пари....На ден прави 250 хиляди лв за столична община....А за БДЖ то е работило 20 години на загуба ,има 800 млн дефицит........и за това вина си има хамстера защото нищо не направи 4 години....Така ,че скрии се бе,***
56
2
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Ние все сме домакини, но няма един медал досега. Залата не ни носи медали.
55
10
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Стой си насело и не се обаждай от коневръза, София е СТолица И ЩЕ СЕ ПИШЕ НЕПРЕКЪСНАТО ЗА НЕЯ, на който не му изнася си е лично негов проблем и това не означава, че трябва да ни занимава с него, а колкото, че другите градове умирали, нека го каже на Варненци, Бургазлии, Пловдивчани, Русенци и т.н., да види кво ще го направят!
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТАЕй,добре че си тук,защото иначе е голяма скука. Развеселяваш ме с твоите колосални глупости.
53
5
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
За зала армеец..........домакин сме на световното първенство по фолейбол през 2015 това като аргумент стига ли ти ???
52
6
 
4
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
Софиянци викат: с това метро няма да се оправим, няма да заживеем по-добре. Хората от провинцията викат: айде, само в София се строи, а в другите градове? Така че Бойко давай, те хората са си прости, каквото ще да става, те все ще са недоволни.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то сега се стига с кола за 20 мин. ако не е в най-натоварените часове
50
2
 
1
 
! Отговори
ДО 59 преди 11 години
Леле човече ти ме разсмя.в 4 реда си написал цял фейлетон за протеста станишков.Поздрави!