По-ниски сметки за парно през януари, повечето до 150 лв.

Топлофикация-София отчита средно понижение от 10.32%
Обновена: 17 фев 2013 18:19 | 17 фев 2013 18:12,
83
По-ниски сметки за парно през януари, повечето до 150 лв.
Снимка: архив, Булфото

96% от клиентите на столичната "Топлофикация" ще получат по-ниски сметки за януари в сравнение с предходния месец, това съобщиха от пресцентъра на "Топлофикация" - София.
Това показват данни на изчислителния център на компанията.

Средното понижение на сметките в столицата с 10.32% спрямо предходния месец. По данните на изчислителния център близо 70% от клиентите имат сметки до 150 лв. за парно и топла вода за януари тази година.

Основната причина е намалението на цената на топлинната енергия в София със 7,18% от 1 януари 2013 г. Освен това през изминалия месец столичани са потребили 525 774 МВтч топлинна енергия, което е с 3.38% по-малко в сравнение с декември.

Намалената консумация е свързана и с по-високата средномесечна температура, която според данни на НИМХ при БАН, е плюс 0,9 градуса, докато през декември е била - 0,8 градуса.

В резултат на анализите, направени от експертите на компанията, е установено, че само при 4% от битовите потребители има завишение на януарската сметка. За всеки един от тези случаи е направена предварително пълна проверка.

Според информацията на топлинните счетоводители в мнозинството от тези случаи става дума за месечен отчет на реално потребление. В по-малък процент от случаите има промяна на прогнозните дялове след подадени заявления от страна на потребителите. Консумацията на повече топлинна енергия и подаването на заявления към топлинните счетоводители за завишение на прогнозните дялове е характерно за новите сгради, в които всеки месец се наблюдават промени в потреблението, свързани с населяването на жилищата.

"Топлофикация" София разполага с информация за състоянието на сметките при всеки един от тези около 4% от клиентите, която е подадена от обслужващата фирма за дялово разпределение. До края на февруари фирмите-топлинни счетоводители ще предоставят резултати от поисканата извънредна проверка на заявените нулеви прогнозни дялове. На тази база се изготвя корекция на прогнозния дял, отчитаща реалното потребление в сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
32
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Сметка за декември - 300 лв. Сметка за януари 290 лв. (това при условие, че уж има намаление със 7.18% на цената на топлинната енергия и доста по-висока средна температура). Сметката ми е с 4 (четири)% по-ниска! Нещастници!!!
30
1
 
21
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Сега на ред са ЕРП=тата, да се готви Топлофикация!После ще видим колко още "криви краставици" има за оправяне в Държавата.
29
3
 
29
 
! Отговори
никой преди 11 години
туко що я проверих 390 лева-*** кое сте намалили
28
3
 
41
 
! Отговори
анонимус преди 11 години
Не ползвам парното им. Но имам сметка 40 лева топла вода за 2ма души и 79,8 лева сградна инсталация за 1 месец. Нямам право да се откажа. Защо? Забележете, че това е единствения сайт, на който няма цени а услугите му се ползват от стотици хиляди. Къде е комисия на потребилите??? Звънях да питам как се е изчислила фактурата ми, по каква формула, казаха ми че не знаят!!!!На съд !
27
3
 
23
 
! Отговори
1 преди 11 години
бърз фалит за тези крадци!
26
3
 
31
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ВИ! НАГЛО ЛЪЖА преди 11 години
В МОМЕНТА КЕВОРКЯН И КАРБОВСКИ ПРАВЯТ ПУБЛИЧНИ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ М*НЕТИ НА ББ И ЦВЦВ ПО ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ЕДНОВРЕМЕННО
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
продажни медии , мръсни слугинажи ,ще чистите *** за да изкупите греховете си към народа ***
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Над 30 000 души излязоха да протестират днес във Варна. Бул. "Мария Луиза", "Христо Ботев", "Княз Борис I" се оказаха тесни за варненци. В знак на съпричастност и подкрепа жандармеристите посрещнаха множеството със свалени на земята щитове, а протестиращите им подариха цветя. За Петел.бг заместник-шефът на полицията коментира, че служителите застават зад исканията на хората. Като пореден знак на подкрепа полицията пусна протестиращите
23
2
 
28
 
! Отговори
Асен преди 11 години
Това е прах в очите,не спирайте да протестирате и да си търсите правата..........
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народна любов
21
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И мен кво *** интересува тая работа. Нито съм от София нито съм на централно парно.Запазете си номерцата глупави за вас си.
20
14
 
5
 
! Отговори
oca преди 11 години
Всеки народ си заслужава съдбата, с цялото разбиране за високите сметки , хората се оставиха да бъдат водени от задкулисни кукловоди с добре организирани футболни запалянковци .....Как така протестът изведнъж се оказа политически или беше старателно организиран и народното недоволство отново и за кой ли път беше "яхнато" от задкулисни политически сили ...........тези промити мозъци заслужават бсп , дпс и мутрите Австрия и Швейцария са пълни с българи , които имат стандарт на живот, далеч по-добър от този на местните граждани, става въпрос за хора, които са дошли с много пари и са си купил
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цели 6 лева по-ниска сметка при условие, че парно през апартамента минават само тръби!
18
4
 
27
 
! Отговори
МОНОПОЛА КРАДЕ преди 11 години
Средната заплата в монопола `Топлофикация`е 1500 лева,останалите отиват в партийни касички,а вие плащайте!
17
2
 
28
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
150 лева ли??? Дрън-дрън!!! 246 лева ми е сметката! И то при заявени само 2 от 4 радиатора!А иначе сметката я сметнах с 8% по-ниска вместо 10.
16
1
 
25
 
! Отговори
Бранник преди 11 години
Не е вярно. Получих същата сметка като миналия месец.
15
3
 
20
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Че какви 150 лева бе, ***.Че аз ще мина на ток , бе нещастници.Орлетен февруари и от 28 дни.Български кръвопийци,
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербер цъфна на балкона,светлина и цвят струи.Ало Ваньо..., в телефона,Мишо- бирата спаси!Ало Ваньо..., Се - Ре-Се-то,властно някак си звучи,Eс- ем -ес със Е- ге- не-то:Вучката ми запази!Се-ре -се-та от амвона,бързо страстно се четат.Закачени на пиронадокторски съдби висят.Цяла нощ с Емо Фаса,бридж-белот каре плющи.Сутрин, да изпълни баса:авион,мачле, мечти...Спортни зали, магистрали,трикольор навред се рей!И калинките запяли:Хей, живот здравей, здравей...А Станишев е виновен.Туй е ясно, то се знай.Дълг народен и синовен,герберъ
13
3
 
13
 
! Отговори
LEON MESSI преди 11 години
TOPLOFIKACIA E MAFIA ....I TRJABVA DA PROGLEDEM
12
5
 
23
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Сметката ми за Дкември беше 140 лева, за Януари е 120 лева! Т.е. 12-13% по-ниска! Но да не забравяме, че средната температура за Януарие ПО-ВИСОКА от тази за Декември! Т.е. по-ниската сметка е заради изключително топлия Януари! Т.е. няма и помен от намалението, което Бойко тръбеше седмици наред, първо беше 22%, после стана 7%, но на практика няма и помен от него!