4542 изоставени бракми в София. Отиват за бетон!

Собствениците им имат 3 месеца да ги преместят доброволно
Обновена: 4 юни 2013 09:45 | 4 юни 2013 07:36,
23
4542 изоставени бракми в София. Отиват за бетон!
Снимка: архив, Булфото

Най-много излезли от употреба автомобили има в районите "Изгрев" - 600, "Красно село" - 491, и "Младост" - 398, сочат данни на Столичния инспекторат по искане на "24 часа".

Според общинската наредба за поддържане и опазване на чистотата районните кметове са длъжни да назначат комисия, в която влизат чиновници, инспектори и полицаи.

Комисията трябва да постави стикер за доброволно преместване на излезлите от употреба коли и да състави констативен протокол за техническото състояние на автомобила. В тези случаи собствениците имат 3 месеца срок.

Да преместят сами старите превозни средства. След това комисията прави проверка дали предписанието е изпълнено и чак тогава кметът на съответния район може да издаде заповед за принудително преместване.

Така от началото на годината общината е преместила на площадки за временно съхранение 25 коли. За цялата 2012 г. пък подобна мярка е приложена спрямо 79 бракми.

От всички 4542 излезли от употреба автомобила собствениците са преместили сами 3553. Други 99 са успели да минат през годишен технически преглед, с което вече не влизат в категорията на излезли от употреба.

Глобата за собствениците, които не спазят разпорежданията, е от 150 до 500 лв.

Според зам.-кмета по транспорта Любомир Христов проблемът с изоставените по улиците коли, които пречат на трафика, може да се разреши с въвеждането на електронно досие за всеки автомобил.

Така състоянието на всеки автомобил и данните за собственика му лесно могат да се проследят, а цялата процедура по предаването за рециклиране да се съкрати.

По 80 коли на ден се рециклират в базата в "Кремиковци"

 
Общината има сключени договори за събиране, временно съхранение и разкомплектоване на излезлите от употреба автомобили с фирмите "Екобулкар", "Автомобилно рециклиране" и "Автоекобул".

След като закарат колите на площадка за временно съхранение, те трябва да изчакат 14 дни, преди да рециклират автомобила. Ако собственикът се появи и поиска да си прибере колата, трябва да плати 40 лв. за репатрирането и по 2 лв. на ден за престой.

Между 200 и 400 лв. средно пък е сумата, която получават шофьорите, предали сами за рециклиране старите си коли. Парите зависят от марката, модела, двигателя и други показатели на автомобила.

Правят цимент и бетон от тях

Средно 98% от всеки автомобил, предаден за скрап, се преработва. Преди да отиде за рециклиране, возилото буквално се "разкоства" на части. Изтеглят се всички течности - масла и спирачна течност, махат се стъклата, двигателят, гумите, джантите, бронята и др. части.

Чак тогава колата отива за рециклиране, а при преработката специална машина отделя черните и цветните метали, както и неметалите.

Гумите например отиват за циментовите заводи, а стъклата се смилат на прах и от тях се прави бетон. В базата за разкомплектоване в район "Кремиковци" се рециклират средно по 80 коли дневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
gramatik преди 10 години
цимент se pishe s "e" a ne s "и"!We4e nemoshete i da pishete na balgarski be rapanari!
16
3
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
е , това , че от стъкло се прави БЕТОН не бях чувал. СОФЕТАТА да се предложат за НОБЕЛОВА НАГРАДА. на бетонова глава - бетонов акъл :))))))))))))))))))))))))))))))))
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо трябва да се харчат пари за стикери, комисии..а не се печели от безхаберието на тези, които са си позволили да държат такъв автомобил пред блока си. Минават виждат колата, нямаш право да я държиш,глоба и срок да бъде махната 1 м.,какви са тези 3 месеца, ако не я махнеш,още по-голяма глоба и покриване на разноските по извозване на колата и така вместо да вземеш някой лв. защото си дал колата за рециклиране, ще се наложи да платиш глоба + такса за извозване т.е. че някой ти е свършил работата
14
10
 
18
 
! Отговори
yfff преди 10 години
София не трябва вече да е столица ,тя е СРАМ за България !!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе вие наивни деца иванчовци ли сте?Какъв бетон от автомобили?Бетона се прави от клинкер ,а за триплексовите стъкла просто забравете да се занимава някои да ги смила за добавка към бетона - скъпо и безсмислено.
12
3
 
8
 
! Отговори
махленска клюкарка преди 10 години
до 11 и до 12Емилио пиши на български, че нищо не ти се разбира!Е, точно така мислят всички провинциалисти, като теб-ще си докарат *** в София. Само, ако можеше да се видиш отстрани, колко си смешен.
11
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Imam edin butqlak i mislq da si go zakaram da mi stoi v posranata Sofiq
10
8
 
5
 
! Отговори
Emilio преди 10 години
ot 12godini jiveq v España i tuk vinagi e bilo taka koito iska da si darji starata kola da q vkarva v garajako nqma takuv,da si naemeza 1godina shte si plati oshte edin pat brakmata
9
2
 
7
 
! Отговори
Невен преди 10 години
Заглавието е куцо, но това което казва Калина е правилно. Днес трошки, утре всичкия *** дето е върху тревните площи.
8
0
 
19
 
! Отговори
ceci_ преди 10 години
До AudiТочно в Изгрев е по-скоро старата софийска аристокрация, остаряла и обедняла, но още живееща в хубав район. :)
7
3
 
23
 
! Отговори
SS преди 10 години
До ЯворТова добре, да се подаде сигнал. Но виждам, че не е анонимен. А все още не сме нормална бяла държава и никой не може да ме опази от отмъстителни комшии. Познаван собствениците на двете трошки - и двамата са *** от най-лошия тип. Склонни са да направят всякаква мизерия на - входната врата, на моето возило, което е сравнително ново /5 годишно/. Пак казвам - общината да се вземе в ръце и да раздига ***, паркирани пред блоковете повече от 3 години.
6
19
 
21
 
! Отговори
Audi преди 10 години
Това най-вероятно са трошките на провинциалистите,дошли в софия да бачкат за 350 лв.
5
3
 
25
 
! Отговори
махленска клюкарка преди 10 години
Пак се почна с комплексите за шопите. Какво общо има това с темата. София е най-големият град и е нормално да има повече коли и съответно повече изоставени такива. И по провинцията има, но са по-малко или са в дворовете и не се забелязват.
4
3
 
22
 
! Отговори
Потърпевш преди 10 години
Според мен трошките са поне 10000, а това са още толкова паркоместа, които ще се освободят. 3 месеца е много да се чака. Най-много седмица и колата да се вдига.
3
4
 
31
 
! Отговори
Явор преди 10 години
Ако имате такива коли стояли повече от 3 години пред блока, просто напишете жалба до столичен инспекторат тук sofia.bg/virtdelovodstvo.asp. Укажете модел на колата, цвят, регистрационен номер, гражданска отговорност кога е изтекла и къде е спряна (адрес). Те пращат до районния кмет, който урежда да се сложат стикерите и най-накрая да се махнат излезлите от употреба МПС.Проверено е, няма нужда да се редиш на опашка никъде!
2
7
 
45
 
! Отговори
SS преди 10 години
Всяка кола, престояваща на обществено място без застраховка и платен данък повече от 3 години, моменталически да се вдига за скрап, след съответните предупреждения със стикери и писма до собственика. Така ще се изчистят многобройните курници и складове на колела. Пред моя блок има 2 броя такив - голф 2 и един ситроен зх, които 3 години вече не са мръднали. Проверих ги, последната застраховка на единия е от преди 5 години, на другия 3.
1
5
 
52
 
! Отговори
Калина преди 10 години
Може ли за бетон да отидат и бетонните гаражи, които са нацжъкани по тревните площи в кварталите ни и до сега никой не намери начин да ги отстрани?