Столичен квартал въстана срещу строеж в парк

Хората протестират срещу план за кооперации в "Робов дол", Слатина
Обновена: 10 юни 2013 09:28 | 10 юни 2013 09:00,
30
Столичен квартал въстана срещу строеж в парк
Снимка: архив, Булфото

Жители на столичния квартал "Слатина" излязоха на протест срещу плановете за изграждане на улица и няколко жилищни постройки в парка "Робов дол".

План за подобна улица фигурира в Подробния устройствен план за района от 70-те години на миналия век. Местните хора обаче искат да запазят зелената площ в квартала си.

"На по-малко от 30 метра разстояние име две други улици в ужасно състояние. Нека парите за новата се пренасочат към тяхната реконструкция", предложи пред bTV Даниела Йорданова.

По думите й, освен за изграждането на улица, има и план за строителството на три 8-етажни жилищни сгради, а хората се борят поне да бъде намалена височината им.

Арх. Красен Христов, който е автор на плана за изменение на Подробния устройствен план, обясни, че се предвижда строителството на 4-етажен блок, едноетажна сграда, още една триетажна сграда и улица.

Районният кмет Антоанета Апостолова обясни, че частният имот е национализиран със Закона за едрата градска собственост през 1948 г.

"Частникът си иска имота, ако беше ваш, щяхте да си го искате", репликира тя гражданите, като уточни, че паркът всъщност не е зелена площ, а започва от границата на частния имот.

"Аз живея тук от 40 години и съм садила дървета като студентка, омръзна ни през пет години да се борим за такива неща", оплака се обаче жена от квартала.

Нейна съседка също се обяви против реституцията на имота, като посочи, че е "по-добре един човек да бъде недоволен, отколкото пет блока по три входа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименкв. Редута
24
0
 
2
 
! Отговори
З.Кирилова преди 10 години
Израснала съм в този парк! Не го давам за нищо на света! Хубаво зелено кътче в квартала.На времето дядо е имал къща с голям двор и са го обезщетили както е бил реда по онова време.Така че да не плачат разни алчни хорица,че имота е частен, защото всички тамошни собственици са били обезщетени както трябва. Те не са били много и са се знаели,а техните деца и внуци живеят в блоковете около парка.Така че считам ,че този мистериозен "собственик" е някой с нечисти намерения.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно в случая е, че този парк се възстанови и се поддържа благодарение на пари по Европейски фондове. Как така се отпускат пари за нещо, което се знае, че ще бъде унищожено.Някои от хората, които коментират, казват че може да стане както в Турция. А защо не? Ако трябва ще стане. По този начин трябва да се защитават всички останали зелени площи в София.
22
2
 
6
 
! Отговори
ШЪ стане преди 10 години
Паркът не е парк,дърветата от преди 40 години не са дървета,това е нивата на дядото на собственика,който е получил парцела по втория начин,градинки не трябва да има,детските площадки са лукс,който е забранен за София,а архитектът,който вероятно има финансов интерес за стоежа на сградите ще се бие с нокти и със зъби да мине плана му за "уплътняване" на района.Той ще се окаже с пари в сметката,кварталът-със сгради.България е...
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що за глупост?! Какво като е частен имот? Предназначението му е единствено за парк и точка по въпроса. Собственика му ако не го иска да го продаде евтино на общината. Иначе по логиката на тази "кметица" всеки може да се сдобие с малко земя и да си построи примерно свинарник. Също препоръчвам на тия общински плъхове да се качат на Витоша и да огледат - презастроени квартали граничещи с пуста земя. Нека разширяват града в тези площи, а не да тъпчат вече презастроените квартали!
20
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Тая кметица е бивша любовница на Андрей Иванов , бивш председател на ГЕРБ София , и бивш председател на СОС , тои я направи кмет , а тя обслежва интересите на мъжът си и лобито на А . Иванов !
19
10
 
14
 
! Отговори
redordead преди 10 години
разбирам протестиращите, но ако това не е парк, частен имот...представете си следната ситуация, оотивате да живеете в америка и оставяте частен имот с голям двор - хората започват да влизат там, разхождат си кучетата итн...и след време като се върнете, да са против това да си върнете частния имот и да правите каквото си искате с него, защото видиш ли, те са влизали в него непозолено и са правели нещо си само защото е бил нохраняван...
18
11
 
17
 
! Отговори
111 преди 10 години
На всички, които са против връщането на ограбените земи на истинските им собственици им пожелавам от цялото си сърце да им вземат всичко, което са събрали и изработили в живота си и за децата им да не остане нищо!Пожелавам ви го, за да усетите тръпката.И не ми говорете за доброволна размяна, щото има хора, които още помним как ставаше тая доброволна размяна-взимат ти къща на 3 етажа и ти дават две панелни гарсониерки и никой не те пита искаш или не!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е зад бл 46 ,нали ? Там ,за да си върне имота ,реститутът се отказа от доброволната замяна ,която са направили навремето, взе си имота и тръгна да плави ПУП. Вместо да захрани парцела с топик от прилежащия паркинг, коруптите изпроектираха безмислена улица от над 600 м ,коята трябва да бъде построена от общината,т.е. народа, за да може да му се осигури на реститута лична улица. Мене ,като домоуправител са ме викали поне 2 пъти в съда да протестирам ,още от 95-98 г
16
4
 
14
 
! Отговори
до сЛисан преди 10 години
Отдалече личи, че не си от пострадалите от национализацията. Даже подозирам, че родата се е намърдала наготово в чужди имоти навремето.И пет поколения да минат, погазване на законите не трябва да се допуска. Иначе утре ще се измисли претекст да национализират и твоя дом и ще викаш "д..ба ненаялите се", ама няма да ти помогне.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде по-точно се намира този парк?
14
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От кога частният интерес стой над обществения? Питам аз районния кмет Антоанета Апостолова. Обезщетете с друг имот собственика и не се правете на ударени. На вас затова ви се дават заплати. *** общинска. Само рушвети знаете да взимате и никаква работа не вършите.
13
6
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Тези земи няма смисъл да се връщат, защото с годините нещата са се урегулирали и отдавна не принадлежат на тези, които сега искат да си ги връщат. Освен това, сега е криза и каквото се строи, стои празно.
12
15
 
16
 
! Отговори
Лисан преди 10 години
Време е за закон, отменящ реституцията. 3 поколения са минали, какво искате? Дори и за въоръжени грабежи има давност, за какви наследства ми претендират дее*а реститутите ненаяли се! Затова и ла*няната ви партийка сдс взе 1%.
11
2
 
30
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 10 години
Съпруга на г-жа Апостолова е стротиел. Я някой да се разрови да видим дали няма да замирише?
10
20
 
15
 
! Отговори
до номер 9 преди 10 години
до номер 9-за твое сведение МУСАГЕНИЦА ми принадлежи по наследство(както и на десетки други наследници). Да не би да съм си го взел случайно. И никой, от пришълците живеещи върху мои наследствени земи не е благодаарил,че не съм си поискал ИМОТА МИ. Всички панелки в Мусагеница са построени върху заграбени частни земи-нищо не е върнато, а сегашните живущи там едно благодаря, че не си поискахме имаота не казаха. И много добре знаят, че блоковете са построени върху отнети земи
9
1
 
18
 
! Отговори
Люлинчанка преди 10 години
А пък ние от Люлин, нали сме рожба на БКП и наследницити им от БСП въобще си нямаме парк.В началото обещавае че терена между околовръстното и квартала ни ще е парк чак до планината Люлин, после че в центъра на квалтала ще има парк и сграда за кино и театър....до момента - нищо! Добре че е метрото та да ходим в Борисовата градина
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нещо не ги виждам тези хора да протестират. я да видят по тв от Гърция и Турция как стават тези работи. Ако всички се изсипят пред общината съм сигурен че ще намерят и друго решение, но ние нали сме си овце...
7
5
 
10
 
! Отговори
OllO преди 10 години
Все си мисля, че тези същите "въстанници" ако имат някъде нещо да взимат, няма да си го искат. Ще го оставят ей тъй, армаган на хората от 5х3 входа. Хора сме все пак, първо на Вуте искаме да е добре...
6
12
 
23
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Незнам кой как и какво е гласил, но е факт, че до сега не му се е позволило. В момента, в който крадците взека властта, се започва.Незнам и кое как е, ама докато Борисов беше на власт, градинките между блоковете ни се почистваха редовно. Елате да видите сега какво е. *** нали ве4е се овластиха и дори и работата си не вършат, щото няма кой да ги накара.