Българинът обеднява, но пие все повече

За половин година с 8% се е увеличил броят на попадналите в отрезвителя
Обновена: 23 юни 2013 11:04 | 22 юни 2013 20:10, Камелия Цветанова
71
 Българинът обеднява, но пие все повече
Снимка: Булфото, архив

Зимата на 2013 г. освен с протестите по улиците регистрира още една тежка тенденция.  Оказа се, че на фона на безработицата, ниските доходи, все повече българи посягат към чашката в опит да избягат от проблемите си.

Това показват данните от столичния „Отрезвител“, където е регистриран ръст на попадналите с 8% през втората половина на 2012 г и първата на 2013 г, в сравнение с година назад от посочения период.
    
 За съжаление през последната година броят на лицата се е увеличил. За разлика от година насам, нарастват броят на тези, които са в безпомощно състояние. В същото време пияните, които нарушават обществения ред, са с 5% по-малко, съобщи пред Dnes. bg. инспектор Емил Димитров, началник група „Отрезвител“ в СДВР.

Най-често там попадат хора от 25 до 55 години. Има обаче и постоянни посетители на възраст, уж достойна вече за уважение, от по на 70 – 80 години, които са с шеметно досие в картотеката на полицейската структура, добави инспектор Димитров.

За съжаление, и при децата вече се наблюдава засилен интерес към алкохола, просто за да опитат да се докажат, да направят нещо, което да впечатли околните. Напълно логично по-често деца, които са злоупотребили с алкохол или други упойващи вещества, са лишени от грижа и контрол от страна на родителите, което си остава огромен проблем за бъдещето, коментира той.
    
Трудно е да се каже дали пада възрастовата граница на пиещите малчугани, защото в „Отрезвител“-я не постъпват деца, които са под 18 години. Ако има такива, за тях се грижат инспектори от така наречената детска педагогическа стая. При проблеми с алкохол от страна на деца под 18 години, те се обгрижват от медицински екипи на ЦСМП, като след това се предават на роднина или близък.

Реално мъжете са шампиони в злоупотребата с алкохол, като техният брой е около 8 пъти повече от този на дамите. При посещение от 747 лица за 2011 г. близо 102 са били жени. В заведението за отрезвяване попадат доста жени, които са редовни „клиенти“.  Обикновено те са клошарки и скитническият им живот е съпроводен с обилна злоупотреба с алкохол. Към настоящия момент броят на дамите е с ръст от около 4% в сравнение с 2012 г., обясни инспектор Димитров.

На неговите подчинени много често се налага да се грижат за бездомници. Те не подбират какво пият и редовната им напитка е  медицински спирт. Разреждат го с вода и така коктейлът им излиза евтин, което е важно за тях заради недоимъка.

В заведението за отрезвяване са попадали и интелектуалци като учители, творци, дори и политици. Мисля, че за такава проява няма гаранция при никой, тъй като в живота се правят грешки, без да иска, някой попада в неприлична ситуация, коментира шефът на „Отрезвител“-я.

Мъртво пияните обаче трябва да си платят за грижите, които се полагат за тях. При постъпване на лица в заведението за отрезвяване се удържа държавна такса от 35.00 лв., която се заплаща на място. Ако не могат да си платят, се изготвят уведомителни писма до НАП, от където се търсят задълженията по законоустановен ред за събиране на задължения от държавата, обясни още той.

През зимните месеци група „Отрезвител” има доста тежки дежурства, защото тогава българинът посяга по-често към чашката. Студените месеца се оказват и фатални за 15% от хората, които злоупотребяват с алкохола.

Обикновено на сутринта, след като пиянството ги напусне, хората се извиняват, има и срам, и съжаление, различна палитра от чувства и поведение, коментира инспектор Димитров.

Проблемът обаче е, че пияните, които стигат до „Отрезвител“-я, не могат да се контролират, а и няма програми за този проблем.

Единствено в заведението за отрезвяване се работи с лицата, които ако излязат, имат възможност да се лекуват в клиники за алкохолно зависими, което също е проблем поради несъгласие от тяхна страна. За съжаление, омагьосаният кръг си остава и само близки, роднини при желание могат да помогнат на лица в такава зависимост. Лице, което е посягало редовно в живота си към чашата, много трудно може да спре, а липсва стратегия за решаването на този проблем, настоя шефът на „Отрезвител“-я.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
... За който не вярва, ще припомня коментара на Майстор Джедай, Куай-Гон-Джин, в 1-ва серия на "Междузвездни Войни", когато Голям Рибогобър захапа лодката им и застраши съществуването им, но след това беше изяден от нещо тъмно и още по-голямо..."There is always a BIGGER fish.";-)
59
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
НИМА няма ДРУГИ форуми в МРЕЖАТА? Е, нищо, че всичките ги слуша Националната Служба за Разследване на САЩ, с помощта на специален софтуер. Май и не само те. Ако отчетем интересите на всички други Служби по света... Запуши я...Тъй че, каквото и да напишете, каквото и Админите да си мислят, че правят, всичко е Биг Брадър...;-)
58
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Репликата на местния Провокатор Анонимен, за проучване на общественото мнение (пост номер 1) е, че не нищо друго не ни остава, освен да посегнем към чашката.Как мислите, дали трябва да задоволяваме желанието му за проучване на общественото мнение, само защото са ни предоставили ОГРАНИЧЕН форум за споделяне, М? ;-)
57
2
 
6
 
! Отговори
Ети преди 10 години
нека си пият хората,биричката върви в тези горещини. То е като приказката за пастите "Като няма пари за хляб, яжте пасти" Ха наздраве и да ви е сладко.!
56
2
 
4
 
! Отговори
Hris преди 10 години
Подвеждащо заглавие, както повечето в днес.бг, неподкрепено от никакви факти...
55
2
 
5
 
! Отговори
момчил преди 10 години
Какво друго им остава на българите при такова оправление , освен да оскотяват. Преди минути спряха предаването на Кеворк Кеворкян. Следва: " Да дойдат танковете" . Тези не само не се покайват , но и влизат в настъпление срущу демокрацията.
54
2
 
11
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Пратениците на султана му докладвали, че хората са тъжни и мрачни и мърморят , а той отговорил, че това няма значение. Но когато по-късно се върнали от обиколка из вилаетите и му казали, че всички се веселят и пият по кръчмите, той се уплашил, че положението вече е неудържимо.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам за българите,ама там където аз работя сме само двама българи и 14 шопа от Пернишко,които вечно са пияни след работа,а на работа махмурлии
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега вместо да излезем ние си стоим в къщи,защото да не харчим тъпите пари,които са кът.Така и кво да правя?Ми естествено ще се напия и лягам да спа.Та така ни докараха
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българинът пие по - малко. Просто ушевите малко са се поразмърдали, ама сега лятото ще си наваксат пропуските от зимния сън.
50
2
 
19
 
! Отговори
Палио преди 10 години
Ами какво му остана на народа освен да пие та да забрави за проблемите за няколко часа,лошото е че като се събуди те си остават и стават все по големи.
49
8
 
9
 
! Отговори
Възродителен Процес преди 10 години
Нема лошо в това , Тодор Живков на пяна глава поведе Възродителен Процес , така се прават нещата в България , на пяна глава иначе нищо не става , еееееее все пак Манталитет бате
48
1
 
8
 
! Отговори
BG PEZEVENK - 37 преди 10 години
...С кардаша, смятаме да назначим двама,трима евнуси от турски произход,да пазят кадъните ни.Само трябва да са скопени с ***,бръснич или две тухли.Добро заплащане! Ястреб,ако имаш интерес заповядай!
47
2
 
10
 
! Отговори
BG PEZEVENK - 37 преди 10 години
до 9667 Ястреб:Гооолям кеф,гоооолям секиш!Пристигнаха преди 1 седмица 6 засукани туркинчета,още кьорпенца.Харема ни е комплект.Бащите им ги доведаха от Анадола,гооолям глад и немотия,не можели да хранят толкова гърла и ни помолиха да ги назначим на работа,само и само да се отърват.Заработват яко,по 50 евро добавена стойност на час, пълна програма с всички екстри.На 3 смени денонощно,до Коледа и Нова Година са пълно заети.Белите хора много се кефят и им се наслаждават.Това се нарича успешна Европейска интеграция!За мангалското си минало,глад и мърсотия, изобщо не искат да си спомнят.С кардаша
46
1
 
6
 
! Отговори
Питам преди 10 години
Тази стастика е като онази,че Българите забогатели и депозитите растат. Аз не пия и не се вмествам в тази стъкмистика,понеже нито съм забогатял,нито имам депозити,а още по-малко,че съм започнал да пия алкохол.Защо тези проучвания правени м/у 500-600 човека слагат под един знаменател всички Българи?
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
44
2
 
6
 
! Отговори
777 преди 10 години
И аз съм беден , нямам пари за КОКА !
43
3
 
9
 
! Отговори
Драган преди 10 години
До Апостол АпостоловСтатистиката сочи, че българите стават ВСЕ ПО- БОГАТИ! Те затова и пият- защото ИМАТ ПАРИ ЗА ПИЕНЕ! *** в Судан защо не пият? Защото нямат мангизи. " Прав сте ,освен това и пушат най-много , а цигарите са скъпи.Не вярвам на човек ,който пуши, че е беден !!!!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз по4нах да пия насила за да спя - климатиците на съседите мн шумяха.е, ве4е ми харесва да пия :)
41
3
 
22
 
! Отговори
nikolche преди 10 години
Ами нормално,така ще е,колкото повече обедняваме,толкова повече ще се впиянчваме от мъка