Контейнерите за смет подменени до 2015 г.

Нито една фирма не иска да обслужва "Панчарево"
19 юли 2013 14:57, Петя Славова
1
Контейнерите за смет подменени до 2015 г.
Липсата на обслужване на контейнерите дразни гражданите, смята Бояджийска. Снимка: Булфото

Контейнери за разделно събиране на отпадъци в столицата трябва да бъдат подменени с нови до началото на 2015 година. Това предвижда приетият днес на извънредно заседание на Столичния общински съвет /СОС/ доклад за сключване на нови договори за разделно събиране на отпадъци от хартия и картон, метали, пластмаси и стъкло на територията на общината, пише БТА.

Предвижда се системата за събиране на отпадъци в столицата да бъде изцяло реновирана, обясни пред журналисти в СОС Мария Бояджийска, зам.-кмет по екология. В районите, в които няма контейнери за разделно събиране, такива ще трябва да бъдат поставени. Това ще бъде считано от три месеца от подписването на новите договори с фирмите, посочи зам.-кметът. По думите й контейнерите ще бъдат от типа "иглу", без капаци, с отвори за поставяне на отпадъците, с минимален обем 3300 литра.

Друга част от приетия днес доклад третира изпълнението на дейностите по пилотния проект за събиране на отпадъци в "Овча купел" и "Кремиковци" за разделно събиране на отпадъците.

Финансирането ще се прави от частна фирма, а Столичната община ще изпълнява дейността със собствена техника и контейнери, но няма да заплаща разходите по обслужването, отбеляза Бояджийска.

Тя подчерта, че в двата района фирмите ще трябва да подновят контейнерите, да купят техника, да монтират джипиес системи на камионите за събиране на отпадъци. Контролът трябва да е много строг и трябва да се спазва графикът на обслужване на контейнерите, защото това в момента изключително много дразни гражданите, коментира Бояджийска.

Тя изрази съжаление, че нито една от фирмите не е проявила желание да обслужва столичния район "Панчарево". Събирането на отпадъците там ще се прави от Столичната община, която ще закупи допълнителни контейнери, но ще използва техниката по пилотния проект за "Овча купел" и "Кремиковци".

Бояджийска обоснова промените с факта, че нивото на разделно събиране на отпадъци в момента не е добро и това се вижда от всички. Има проблеми със състоянието на контейнерите и нивото на тяхното обслужване. Налагаме глоби на тези фирми, дори една от тях загуби лиценза си, посочи Бояджийска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
Ету вечи съ усешъ влиянието на бат Салижилязуту ши и гутоу за зимани