С ледени близалки в жегата радват в зоопарка

Мечките хрупат сладолед от плодове, зеленчуци, риба и мед
Обновена: 1 авг 2013 16:40 | 1 авг 2013 16:00,
5
С ледени близалки в жегата радват в зоопарка
Мецана в очакване на порция ледена свежест в жегите. Снимка: Булфото

Сладолед от плодове, зеленчуци, риба и мед разхлажда мечките в Столичната зоологическа градина, разказа за БТА Радко Сертов, главен куратор на зооколекцията.

Той посочи, че във всички клетки в зоопарка освен слънчеви има и сенчести пространства, в които животните отмарят в горещите дни. Те имат достъп и до вътрешни помещения, които също са прохладни.

По думите му навсякъде в парка басейните са пълни с вода, която се сменя поне веднъж седмично.

Той съобщи, че както всяка година специално приготвен сладолед гарантира разхлаждането на мечките в горещите дни. Рецептата включва разнообразни плодове и зеленчуци, риба, мед и кисело мляко. Те се замразяват на кубчета, а после се дават на мечките за разхлаждане.

Носорогът и слоницата пък обичат да бъдат къпани с маркуч. За носорога е направено и специално калище от кал и вода, в което той се търкаля с голямо удоволствие, за да се разхлажда.

През лятото, когато температурите са високи, повечето всеядни животни консумират единствено плодове и зеленчуци, а животинският протеин е сведен до минимум, подчерта експертът.

"Празни заграждения в парка в момента няма, обитателите са над 1000, а скоро ще се увеличат още", съобщи Сертов.

От Италия ще бъдат докарани вид дребни бели магарета, диви кози, както и сребърна лисица. Също от Италия се очаква да пристигнат и вид бели антилопи - един мъжки и две женски. От Турция пък ще дойдат пет котешки лемура.

Радко Сертов апелира посетителите на Софийския зоопарк да спазват правилата и най-вече да не хвърлят храна и предмети на животните, защото всички обитателите на столичния зоопарк се хранят по специален режим, с изключително разнообразно меню, пресметнато точно като количество и качество.

Столичният зоопарк е отворен целогодишно за посетители всеки ден от 8.00 ч. сутринта. Посещенията за деца под 3 г. са безплатни, пенсионерите плащат по 1 лв., цената на билета за всички над 18 г. е 4 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Тутманик преди 10 години
Преди около седмица в 'денят в снимки' на животинчета в зоопарк някъде в чужбина също даваха замразени плодове, във всеки случай е по-добре, отколкото чипсовете, солетите и останалите боклучарници, които редовно посетителите подмятат ...
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За баба меца статия можИ, а за Ким Кардашян не може ... какво е това нещо не разбирам ... главният редактор не издържаме така да ни държите в неведение за Ким
3
16
 
3
 
! Отговори
stigade преди 10 години
Басей с вода ще им е напълно достатъчно. Близалки, сладолед, глупости! В природата КАК се охлаждат? Сигурно си копуват близалки. Глупости!
2
6
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
Защо не вдигнат цената на билетчето? 4лв. е направо нищо. По-добре да я вдигнат на 7-10лв. но да подобрят условията в зоопарка - алеи, клетки... Бил съм в няколко чужди зоопарка и нашият е на светлинни години от тях. А морски аквариуми почти няма, добре че са фирмите и хората любители на акваристиката, за да дарят наличното в момента.
1
9
 
8
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 10 години
Не смятам, че е много правилно в жегите да се дават каквито и да е ледени"лакомства" на животните, все пак в естествената им среда това е нереално да се случи. Според мен това вреди много на животните, по-правилно е да се осигурят охладителни и вентилационни системи, дори и басейн с вода, най-добре течаща. Все пак те не са виновни, че седят в бетонени клетки и нямат право да се възползват от предимствата на естествената си среда. Пълна гавра е храненето им с ледени глупости.