Столичани на протест за "Софийска вода"

Трябва да изложим фактите, настоява Фандъкова
Обновена: 6 авг 2013 13:18 | 6 авг 2013 13:14,
53
Столичани на протест за "Софийска вода"
Снимка: БТА

Няколко десетки столичани се събраха пред сградата на Столичния общински съвет с искане за провеждане на местен референдум за концесията на “Софийска вода“. „Искаме референдум за водата”, „Няма да плащаме вашите задължения”, “Водата е наша, парите също“ - това са част от плакатите, които носеха протестиращите. Други държаха знамена.

Движението по улица “Московска“ не беше блокирано, а хората седяха на тротоара срещу сградата на СОС. На протеста освен граждани, присъстваха и политици. Сред тях беше бившият общински съветник и настоящ депутат от “Коалиция за България“ Борис Цветков, както и общинари от левицата. Малко след началото на протеста столичният кмет Йорданка Фандъкова  се срещна с граждани и Цветков, за да чуе исканията им.

Не може да се каже с точност какви ще са последиците от прекратяването на концесията на „Софийска вода”, заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. По негови думи, когато е подписван концесионният договор, не е описано, че той може да се прекрати чрез референдум.

И той, и Фандъкова обаче бяха категорични, че общинският съвет ще изпълни решението на магистратите.

Трябва да представим пред хората цялата информация, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й прекратяването на концесията не означава, че софиянци няма да си плащат водата. „Много се спекулира с тази тема. Договорът е сключен през 1999 година. Договорът е бил крайно неизгоден за общината. Мисля, че трябва да се увеличат възможностите за контрол на дружеството. Цената на водата се определя от ДКЕВР, не от общината. Много от информацията на гражданите, с които се срещнах, не е пълна”, обясни Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Както Dnes.bg ви съобщи, съдът върна за ново разглеждане в Столичния общински съвет решението, с което той отказа преди година насрочването на местен референдум за прекратяване на концесията за водата. По въпроса за местното допитване на двете страни застават БСП и ГЕРБ.

Левицата иска референдум, докато от ГЕРБ засега смятат, че първо трябва казусът да се провери много внимателно, за да не се стигне дотам общината да бъде сериозно задължена заради решение на референдума за разваляне на концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 40 - вземи си пломбирай водомера, виж съседите ти дали не са с повредени такива и та да им плащаш сметките и тогава роптай.
38
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
До 30Ами, като се къпеш веднъж в седмицата, такава ще бъде сметката ти, я! То, май 60% от българите са като тебе, де...
37
0
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Този *** с бялата риза в средата ли е софиянеца , ако този е софиянец ще направя челна стойка на Света Неделя
36
5
 
2
 
! Отговори
ЕГАТИ ПРОТЕСТА ... преди 10 години
...ЕДИН ФАЙТОН,ХОРА....ХА,ХА,ХААААААААААААА....Я , *** ДА РАЗДАДАТ МАЛКО ПАРИ НА ХОРАТА , ТА ДА СТАНЕ ПРОТЕСТ ПО-МНОГОЛЮДЕН...!
35
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 години
До АнонименТи ако не се къпеш,може и 5 да ти стане!Що не пробваш?
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са ония дето бяха на пилоните на НДК, те си казаха преди няколко дни че ще протестират за Софийска вода, просто БСП си ги разнася като *** палетата.
33
1
 
10
 
! Отговори
!$@@№ преди 10 години
1. "Общинското ВиК държи 22.9% в концесионера Софийска вода, останалите са собственост на френската Веолия, която на практика контролира дейността на дружеството.";2. "С доклад, вкаран в последната секунда и в който не са посочени мотиви, извънредно ще бъдат сменени представителите на общината в директорския борд на Софийска вода, решиха съветниците с гласовете на ГЕРБ от бюджетната комисия." (2012, края);Общо взето се граби яко.. и всяко правителство гледа да нагласи 'свои' хора там..
32
8
 
13
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Ако майка ви плаща сметките , моля не се изказвайте ......има и други статии за вас !Оставка ! Долу БСП ! България без комунисти и ченгета от ДС !
31
3
 
8
 
! Отговори
бай_Хой преди 10 години
До Анонимен 29Ще протестираме заради овце като теб, свикнали да ги стрижат!
30
1
 
17
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Ако утре стане авария голям теч на вода , софийска бода няма интерес да спре водата защото загубите се плащат от клиентите. Колкото повече загуби толкова повече пари за софийска вода .Това не е нормално !Водата ще е най-ценния ресурс след 10-15 години, а ние имаме загуби до 70% и сме най бедни в европа !
29
9
 
7
 
! Отговори
digidigi преди 10 години
"Няколко десетки столичани се събраха пред сградата на Столичния общински съвет"Хахаха, това протест ли е 20-30 човека ?!?
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде пак на протести.следващото за какво ще протестират софиянци.
27
3
 
9
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
До АнонименАми ,като ти е евтина плащай двойно или тройно ......А течовете , загубите и кражбите защо да ги плащаме ..стигат до 60-70% и това ли е нормално......да не се инвестира , а само да се искат пари под претекст, че тръбите били стари......ами те винаги ще са стари ,като не се подменят !
26
10
 
4
 
! Отговори
dp преди 10 години
Стана мода вече вместо само да агитират по телевизията да правят "протести", чеда има какво да покажат.Софийска вода специално през годините само са подобрявали работата си, имам наблюдения.Кой им раздава рупори на тия дето ходят на протестите. Носят си собствени сигурно,то има ли домакинство без рупор в кухнята.
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие имате ли поне бегла идея, колко много усилия коства водата да потече във вашите чешми чиста и годна за пиене? "Купува се за 2 ст., а струва 2лв. " - ами пий от Искъра директно като искаш да е 2 ст., да не говорим, че не е 2лв. Лесно се говори, у дома "на сенкя" и се рита.Сметката за вода на средно-статисическо семейство в София, което не я прахосва е 10лв. За какво изобщо роптаете или искате да си поливате "доматето" с питейна вода, ама ако може да е без пари. ***!
24
11
 
6
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
До Ok!Не Софиански , а СОС гласува като колективен орган и взема решения ! Преди 2 години къде бяха БСП съветниците упоени ли бяха ?Аз 97 свалях Жан Виденов ,а преди това П.Младенов..., за концесията не съм запознат в детайли....Да има претенции БСП да се забрани с закон, а виновните за лагерите в затвора !
23
10
 
7
 
! Отговори
Егон преди 10 години
Вчера беше протест срещу протестите, преди това за нещо друго, днес за Софийска вода. И как на всичките все тоя комунист начело? Мъчат се да притискат кметицата, но те и от парламента се пробваха след 40-тия ден. Тогава тя им затвори набързо устите. Сега пак ще стане същото.
22
11
 
12
 
! Отговори
да преди 10 години
Червени , явно слънцето под пилоните ви дойде в повече.
21
3
 
18
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До iАнонименМного къса памет. Ама много. Софиянски продаде водата на София на англичани. Преди 2 години, ако не се лъжа, англичаните препродадоха концесията на сегашните французи. По закон обаче концесия не може да се препродава. Трябва да се върне на София и тогава нова концесия. Та Фандъкова да обясни защо се е случило това.Но явно и ти си от тези с големите претенции за столичанин и нямаш спомени за по-дълго време.
20
7
 
10
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
До Ok!Кога е подписана тази концесия ???? Фандъкова е преподавала на първи клас тогава , каква оставка да подава ?