Първи еврейски фестивал ще се проведе в България

Събитието ще е в София на 15 септември
40
Първи еврейски фестивал ще се проведе в България
Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.Снимка: Булфото, архив

Тази есен за първи път българската аудитория ще има възможността да се запознае отблизо с еврейския бит и култура в първия по рода си фестивал „Шалом София“.

Културата и традициите, съхранени през вековете, ще оживеят в шатри пред Националния Дворец на Културата на 15 септември, съобщиха организаторите от „Шалом”.

Идеята на „Шалом София“ фест е да се превърне в традиция.

В Унгария, подобен фестивал се радва на голям интерес, а през изминалата година за първи път е осъществен в Румъния.

В България фестивалът ще се проведе един ден след края на най-важния пост в еврейския календар - Йом Кипур, с послание за приемственост и акцент на една световна, но не толкова позната в България културата.

„С този фестивал искаме да покажем, че и ние евреите, сме неразделна част от това общество, както и, че имаме чувство за самоирония. Не случайно сме обявили, че е безплатен Еврейски фестивал. Чрез тази инциатива, ние протягаме ръка и искаме хората да ни опознаят по-добре”, коментира д-р Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.

Посетителите на това събитие ще се докоснат до различните сфери на духовния и културен живот на евреите.

На голямата сцена пред Двореца на културата ще премерят своите умения различни вокални групи и танцови формации. Сред специалните гости на събитието са известните на международната сцена Амир Гвирцман и изпълнителите от Amsterdam Klezmer Band, които са считани за посланици на еврейската музикална култура и се радват на голяма интерес от страна на младите хора. За най-малките посетители на фестивала организаторите са подготвили множество изненади и игри, които да запознаят децата по подходящ начин с най-любопитното от културата.

За доброто прекарване на гостите на фестивала ще се грижи и майстор готвачът Ути Бъчваров, който ще издаде малка част от тайните на еврейската кухня. С помощта на всички желаещи в най-големия тиган в България известният кулинар ще приготви огромна шакшука – еврейския вариант на миш-маша. В кулинарната шатра майстори-хлебари ще замесят и изпекат големи хали. Самодейно средище „Хлебни къщи“ ще покаже холистичен метод за приготвяне на хляба като свещена храна в живота на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
23
 
9
 
! Отговори
СПИРО ДИОГЕНИС преди 10 години
brawo ИЗРАЕЛ Е ВЕЛИКА НАЦИЯ..НАРАВНО С НАС ГЪРЦИТЕ !
11
5
 
14
 
! Отговори
без шеги ! преди 10 години
След взривените автобуси с евреи в Бургас е опасно да се доближава дори не помните ли ужаса макар и по телевизията разпръснати парчета тела и кръв дойде специален екип от израел да ги себере
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не случайно сме обявили, че е безплатен Еврейски фестивал.------Няма да се учудя aко се спонсорира от Столична община която се храни от софийските данъкоплатци. Хахаха
9
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 1990г. до сега всички външни министри на България са с еврейски произход. В момента Шалом се бори да получи извинение от България за малкото евреи,които не сме успяли да спасим по време на втората световна война,но не зависимо от всичко искат да ни запознават(налагат) тяхната култура. Благодарим Ви братя евреи. НЕ ИСКАМЕ!!!
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, правете нещо за Българската култура, че тя горката си загива. НЕ МИ НАСАЖДАЙТЕ В ДУШАТА ЧУЖДИ КУЛТУРИ.
7
27
 
13
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Евреите имат изключително интересна култура, обичаи и кулинарни специалитети... Подобно събитие би било интересно, ако не се оскверни от тесногръди... антисемити... Единственото, което не одобрявам, е присъствието на Ути Бъчваров - не знам има ли нещо еврейско в произхода му, но мисля, че можеха да намерят добър готвач, представител на обществото им...
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе прибързвай ! Сега ще отворят една уста..........целият V конен полк ,барабар с конете , да се изсере - пак няма да може да им я запуши !
5
2
 
13
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ЧЕСТИТО БРАТЯ......
4
6
 
39
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
"Глобализмът и болшевизмът са двете лица на едно и също чудовище,световното еврейство"Никола Николов
3
3
 
20
 
! Отговори
op преди 10 години
aide 4estito zapo4naha ni
2
5
 
42
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
'Евреите са известни на сичкият свят, не само със своята телесна ,но и душевна нечистоплътност"Любен Каравелов
1
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изненадан съм, че никой не е сипал огън и жупел. Приятно :)