София с музей за историята си от догодина

Той ще е в сградата на Централната минерална баня
Обновена: 2 сеп 2013 20:27 | 2 сеп 2013 20:27, Камелия Цветанова
8
София с музей за историята си от догодина
Снимка: БТА

Музеят за история на София ще отвори врати най-късно през май догодина, в сградата на Централната минерална баня. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със заместник-кмета Тодор Чобанов провери хода на строителните работи.

Въпреки че съществува 84 години вече, Музеят за история на София е имал сграда само три години, отбеляза кметът, цитирана от БТА.

Ремонтът и реставрацията в музея се извършват със средства по Оперативна програма  "Регионално развитие". Над два милиона лева са отпуснати  и от Столичната община, посочи кметът Фандъкова.

На площ от 7900 кв.м ще намерят място над 120 000 експонати, сред които автомобилът "Мерцедес" на цар Фердинанд. Той ще бъде изложен в зала, която ще пресъздава атмосферата на софийска улица от началото на 20 век.

Освен експозициите в музея ще има реставрационни ателиета, фондохранилища за експонатите и туристически информационен център, посочи кметът.

Тя съобщи, че това е първата сграда в София, която ще се отоплява от специална централа, захранвана с минерална вода.

В част от сградата на Централната баня се предвижда да се направи СПА комплекс, но все още инвеститор не е намерен, каза кметът Фандъкова.

Тя съобщи още, че до края на седмицата очаква в Столичния общински съвет да бъде внесен доклада за пространството вътре в метростанцията "Джеймс Баучер", което ще се използва за театър.

Фандъкова очаква Министерството на културата да проведе процедурите за Ларгото, защото работата там изостава. Кметът съобщи, че Институтът за паметниците на културата трябва да дадат своето становище за гробницата на Хонори, пред Света София - една от най-невероятните находки на стара София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
do anonimen преди 10 години
Sofiya ima istoriya za koyato i ne predpolagash,egati kompleksite-ujas.
5
3
 
0
 
! Отговори
ALEXANDER преди 10 години
GOLIAM REZIL !
4
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Не случайно е избрана Централната баня. Нейната архитектура е ориенталско еврейския вкус който е на власт в България. Ако знаете че моловете са същото, а и вилите на богатите ще се съгласите.
3
0
 
8
 
! Отговори
KAKA преди 10 години
Пред този музей или по точно зад джамията ще се напълни с араби в най скоро време
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че каква история има пък с'офия. Да направят един във Велико ?Търново или Преслав. Хахахха
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка година го откриват тоя Музей на София и така вече поне 3-4 поред. Дано поне сега е наистина, не за PR.