Ретро трамвай тръгва в София

Мотрисата е от 1924 година
19
Ретро трамвай тръгва в София
Снимка: Булфото, архив

Столичани и гостите на София ще имат възможност днес да си припомнят историята на транспорта на града и да разгледат един от първите трамваи, използван в началото на миналия век.

Мотрисата, доставена у нас през 1924 година, ще бъде показана на бул. "Витоша" /в отсечката между ул. "Алабин" и ул. "Иван Денкоглу"/, от 18.00 до 20.00 ч., съобщиха организаторите на инициативата.
Инициатор на събитието е сдружението "Градски транспорт и инфраструктура", а идеята се осъществява като част от тазгодишното издание на Европейската седмица на мобилността.

Освен да насърчава мерките за устойчив градски транспорт, целта й е да се представи историята на трамвайния транспорт на София.

Така всеки ще може да усети атмосферата, в която са пътували предшествениците му, отбелязват организаторите.

Мотрисата е една от общо 30-те, доставени в София през 1924 година. Тя е от втората серия трамваи Siemens, като първата доставка е през 1908 г. а третата - през 1935 година. Възстановената мотриса е и единствената, съхранена от серията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Софияретро трамвай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
17 *** , не преставаш да ръсиш глупости или не мога да схвана хумора ти , ако е второто се извинявам веднага
17
0
 
2
 
! Отговори
МН преди 10 години
Няма нужда от ретро трамвай. Щумът и вибрациите от остарелите трамваи е ужасен по бул. Витоша, а те се движат и с превишена скорост. Като погледне човек дупките около релсите се чувства като за "Европейска седмица ...". Жалка картинка - все едно има земетресение според графика на трамваите.
16
1
 
0
 
! Отговори
ivan.256 преди 10 години
1924 г ЕЛЕКТРИЧЕСКИ трен в София??? Не е ли бил с конска тяга по онова време, а бай Тошо да то е електрифицирал?
15
3
 
3
 
! Отговори
До Нийц преди 10 години
Върви ти в белите държави, те отдавна са почернели. И стари мотриси от 20в пътуват също там. Стига с тези бели държави... грабили и забогатяли. Виж себе си. Защо не действаш активно за благополучието на родината си, а се оставяш да те мачкат и да им се възхищаваш.
14
0
 
2
 
! Отговори
ЖП преди 10 години
Извинявам се, в бързината обърках местата - Оригиналната лира е сменена с пантограф.
13
0
 
2
 
! Отговори
ЖП преди 10 години
Оригиналния пантограф е сменен с лира.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази мотриса не беше в клипа на социалистите с ватман Сергей?
11
1
 
5
 
! Отговори
GONO преди 10 години
То и повечето от останалите мотриси на Столичен електротранспорт са приблизително от тези години, тъй че не ме учудва. Модерен трамвай скоро няма да видим.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 1924г.? Последните столичани също са родени през въпросната година. След това само селяци се люпят.
9
0
 
9
 
! Отговори
чайника преди 10 години
Това трамвайче се движеше между Павлово и Бояна някъде около 1970 г.-ние бяхме ученици и му викаха" чайника "....
8
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 години
Антикварна стойност да видиш, пуснете я на търг в Лондон.1924г производство.Хитлер,Сталин,Ленин и т.н. всеки може да се е возил :)
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То друго няма да тръгне ами поне един ретро трамвай...
6
0
 
3
 
! Отговори
Mitaka преди 10 години
Ama naistina tramvainite motrisi sa pone na 50 godini i taka i taka sa retro.Edni moi poznati ot yaponiq se voziha i kazaha kolko hubavo, 4e imate tolkova retro tramvai, ama sa mnogo mrasni. Az se opitah da im obqsnq, 4e prosto taka sa si stari, za6toto nqmame pari za po-novi, no ne mi povqrvaha :)))
5
6
 
27
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Ами хората изпитват носталгия към златното царско време, когато в страната не властваха терористите от ЦК на БКП и техните помагачи. Тогава България беше една от най-силните икономики в Европа.
4
1
 
13
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 10 години
В България модерни мотриси няма. Затова не заблуждавайте хората. Доскоро дори автубусите, които пушеха отвън а не вътре се наричаха ЕКО!
3
5
 
15
 
! Отговори
Фандупков преди 10 години
Естествено, на втория ден мотрисите ще лъснат с гадни тагове и лепенки за "Луковмарш" отвътре, а Данчето ще каже, че това е улично изкуВство. :)
2
18
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
След като алчните, некадърни и корумпирани селяни узурпираха нещастната ни Столица и разкараха и малко останали трамвайни линии в центъра (без изобщо да ни питат, разбира се) , сега се сетиха за Ретро трамваи.Къде ще ги карате бе, разбойници недни?
1
12
 
45
 
! Отговори
нйц преди 10 години
ЧЕ ТЕ ВСИЧКИТЕ МОТРИСИ СА РЕТРО ИДЕТЕ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ВИДИТЕ КАКВИ ВЛАКЧЕТА ИМА ,ТУКА ВСЕКИ ДЕН ГЛЕДАМЕ РЕТРО МОТРИСИ ,ДОБРЕ ,ЧЕ Е БИЛ ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ ОТ НЕГОВО ВРЕМЕ НИЩО НОВО НЯМА,ОЩЕ ЖИВЕЕТЕ В ПАНЕЛКИ ПОСТРОЕНИ ОТ КОМУНИЗМА.ЗАВОДИТЕ ГИ ОТКРАДНАХТЕ ИЗВЕРГИ ПОД ИМЕТО ПРИВАТИЗАЦИЯ И СЕГА НЯМА ИКОНОМИКА САМО С ДАНЪЦИ ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕШ ДА ДЪРЖИШ.